Har du också funderat över hur babymorötter kan vara så perfekta i formen, och varför de alltid är skalade? Nu finns svaret – de är fejk. De har helt enkelt framställts av vanliga bortsorterade morötter.

Babymorötter framställs i själva verket på konstgjord väg av morötter som inte är fina nog att sälja i matbutikerna. De krokiga eller lite missfärgade morötterna skärs i småbitar, som formas till rundade stavar. Sedan paketeras de i påsar som vi köper i tron om att morötter faktiskt växer så. 😉

I själva verket är det ett genialt säljknep, som introducerades av den kaliforniske morotsbonden Mike Yurosek 1986, i ett försök att sälja fler morötter då många från hans skörd var för fula för att frakta till matbutikerna.

Babymorötter framställs av fula morötter

På 1980-talet ville mataffärerna bara sälja de finaste morötterna, och uppmuntrade istället bönderna att göra juice eller djurmat av de överblivna, skriver Huffington Post. Eftersom efterfrågan inte var tillräckligt stor slängdes istället stora mängder morötter, trots att de var fullt ätliga.

I ett försök att undvika svinn testade Mike Yurosek att slänga ned de ratade morötterna i en maskin som skar dem i perfekta, lika stora, stavar. Sedan fick en stor potatisskalare göra dem jämna och lena.

Han paketerade babymorötterna och skickade dem till stormarknader i Kalifornien, där de genast gjorde succé.

Idag är de små påsarna med babymorötter givna som mellanmål efter träningen eller perfekta att sticka åt ett barn med lågt blodsocker. Men vi kan konstatera att det är minst lika bra, och betydligt billigare, att skala en vanlig morot att gnaga på.

Så här går det till att göra babymorötter:

 

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Lisa_Nylen_byline

Läs mer: Bästa tipsen för bilresan

Läs mer: 8 serietips för dig som vabbar