Vivianne, 40: ”Låt oss ha barn på förskolan under mammaledigheten”

Tvåbarnsmamman Vivianne Treschow, 40, gör ett nedslag i debatten kring att ha barnen på förskola när man är föräldraledig.

”Det är så tröttsamt att höra att alla barn bör vara hemma och inte på förskolan när man är mammaledig med deras småsyskon. Man får höra att man inte tänker på barnets bästa, är lat, självisk och utnyttjar systemet. Alla dessa argument tycker jag är lövtunna. Det är faktiskt precis tvärtom.

En bra förälder inser att den behöver tid med sin nya bebis för att lära känna den i lugn och ro, precis som man gjorde med dess syskon. Denna nya bebis har samma rätt till sina föräldrar och deras tid som de övriga barnen. Dessa behov försvinner inte bara för att man inte är född först. Bebisen förtjänar att få sina behov uppfyllda åtminstone under en del av dagen. Sedan blir det full rulle och delad uppmärksamhet som gäller övrig tid när hela familjen är samlad.

Vivianne med döttrarna Antonia och Sasha.

Som förälder behöver man få tid att investera i en ny relation med denna nya lilla människa. Att få titta, prata, lukta, känna, ta in och njuta av denna individ. Detta blir dock svårt om andra barn kräver uppmärksamhet och behöver hjälp. Sömn är dessutom en bristvara vilket leder till att energin inte är på topp och att leka med de äldre barnen blir en utmaning.

”Äldre barn utmanas och stimuleras i förskolan”

Som storasyskon är det inte heller så kul att stanna hemma och tillbringa tid med en förälder som får kämpa för att orka leka och knappt har tid att prata. Alternativet blir att roa sig själv eller att tjata sig till det man vill ha, vilket sällan leder till trevlig stämning.

Äldre barn har dessutom ofta vänner på förskolan som de genuint saknar och behöver få umgås med. De behöver få utbyte av andra barn och de utmanas och stimuleras mer i den miljö en förskola erbjuder, än hemma med en bebis och en trött förälder.

”En förälder som låter sina stora barn vara på förskolan försöker göra det som är bäst för hela familjen”

Självklart ska barnen inte tillbringa överdrivet mycket tid på förskolan, men ingen förälder ska behöva vara rädd för att låta barnen gå dit när man är ledig med bebis – tvärtom, se det som en tillgång för alla.

En förälder som låter sina stora barn vara på förskolan när den är föräldraledig, är en förälder som försöker göra det som är bäst för hela familjen. Den är en förälder som försöker tillgodose allas behov på bästa möjliga sätt och gör det bästa av det systemet har att erbjuda. En förälder som tar hand om sina barn. Alla sina barn.

 

Detta är en läsarkrönika där det är skribenten som står för åsikterna i texten. Vill du också skriva en läsarkrönika? Mejla till minstory@mag.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!