Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinbladsdolmar, Baba Ganoush och Tabbouleh från Mellanöstern

Winbladsdolmar, Baba Ganoush och Tabbouleh från Mellanöstern
Winbladsdolmar, Baba Ganoush och Tabbouleh från Mellanöstern Foto: © Chris Terry 2009

Vinbladsdolmar:

4 portioner

Du behöver:
1 paket (230 g) vinblad i lag
2 matskedar olivolja, plus lite att ringla över
1 stor gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
400 g kokt vitt ris, helst långkornigt
100 g pinjenötter, rostade
100 g sultanrussin
1 kryddmått malen kryddpeppar
½ tesked malen kanel
En nypa strösocker
2 mogna tomater, skalade,
urkärnade och hackade
En liten näve bladpersilja, hackad
En liten näve mynta, hackad
Havssalt och svartpeppar
Ca 3 dl grönsaksbuljong
Saften av ½ citron, plus lite att pressa över
Extra virgin olivolja, att ringla över

GÖR SÅ HÄR:

För att få bort överflödigt salt ur vinbladen, lägg dem i en stor skål och häll på kokande vatten så det täcker. Låt stå några minuter och låt dem sedan rinna av ordentligt. Skölj under rinnande kallt vatten och låt rinna av igen.

Hetta upp olivoljan i en panna och stek varsamt lök och vitlök några minuter tills de är mjuka, rör om emellanåt. Häll över i en skål och tillsätt kokt ris, pinjenötter, russin, kryddpeppar, kanel, socker, tomater, örter samt salt och peppar. Smaka av kryddningen – eftersom dolmarna ska serveras kalla behöver de generöst med salt och peppar. Fyll nu vinbladen med risfyllningen enligt anvisningarna på föregående uppslag. Lägg en ren, våt handduk i en vid panna platt mot bottnen och med sidorna hängande över pannans kant. Lägg på vinbladsdolmarna i täta, prydliga lager. Häll i buljong, citronsaft och lite olivolja.
Täck dolmarna med en bit bakplåtspapper och lägg sedan på ett litet värmetåligt fat som precis passar i pannan. (Detta hindrar dolmarna från att öppna sig under tillagningen.) Lägg ett lock på pannan och låt sjuda svagt en timme. 

Ta upp fatet och ta sedan försiktigt upp dolmarna ur pannan genom att lyfta upp handduken. Lägg över dem på en bricka och låt svalna. Ställ in i kylen några timmar, eller över natten om du gjort dem i förväg. Ta ut dolmarna ur kylen 10 minuter före servering. Ringla över lite extra virgin olivolja och citronsaft vid serveringen.

Baba ganoush:

Du behöver:
2 stora auberginer
Olja
Saften av ½ citron
1½ matsked tahini (sesampasta)
2 matskedar naturell yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 timjankvist
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 220°/200° varmluft. Pricka auberginerna flera gånger med en vass knivspets och lägg dem på en lätt oljad bakplåt. Ugnsrosta dem i 24–60 minuter, vänd efter halva tiden, tills skalet är skrynkligt och auberginerna känns mjuka vid ett lätt tryck – de ska nästan sjunka ihop av sig själva. Låt auberginerna stå tills de är svala nog att hantera. 

Ta bort det förkolnade skalet och lägg köttet i ett durkslag. Pressa ut så mycket vätska som möjligt med baksidan av en slev och lägg sedan över aubergineköttet på en skärbräda och hacka det grovt (eller kör i en mixer).

Lägg det hackade aubergineköttet i en skål och tillsätt citronsaft, tahini, yoghurt, vitlök, timjanblad samt salt och peppar. Blanda ordentligt och smaka av. Skeda upp baba ganoushen i en skål och ringla olivolja över. Strö över lite sumak eller persilja som garnering och servera med varma flatbröd.

Tabbouleh

Du behöver:
75 g bulgurvete
250 g mogna plommontomater
Saften av en liten citron
3 msk extra virgin olivolja
Havssalt och svartpeppar
3 salladslökar, ansade
1 knippa bladpersilja
1 knippa mynta
Kärnor till ½ granatäpple

GÖR SÅ HÄR:

 

 


Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna tomaterna fint och tillsätt dem till bulguren tillsammas med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Blanda med en gaffel och smaka av kryddningen. Finhacka salladslöken och strimla persiljan och myntan grovt med en vass kniv. Inför servering, vänd ner örterna i bulguren och garnera med granatäppelkärnor.

 

 


Recept och bild från Gordon Ramsays bok "Världens mat" (Max Ström).