Älgfärsbiffar.
Älgfärsbiffar. Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Vilda biffar

Nu är det så ställt med jorden att vi inte borde äta så mycket kött. Särskilt inte kossor och grisar. Men vilda djur är det lite mer fritt fram med. Då tänker man ju gärna på skogens stoltaste djur: älgen! Med dessa biffar gör du skogens konung rättvisa!

4 portioner

Du behöver:500 g älgfärs 3 msk ströbröd 3 msk viltfond 1 dl vispgrädde 1 msk whiskey 2 äggulor 1 gul lök, riven Lite salt Grovmald svartpeppar Smör

Till såsen:1 dl vatten 2 dl grädde 1–2 msk viltfond 2 msk messmör 1 msk whiskey ½ msk soja

Gör så här:1. Vi börjar med färsen! Ner med allt utom köttet i en bunke. Rör om ordentligt och låt det stå där och svälla till sig ett tag. Sedan kan du hiva ner färsen. Blanda om och platta till ett skönt gäng biffar. Sätt ugnen på 100°. Låt smöret fräsa i pannan och sedan steker du ett par biffar åt gången. Låt dem få en fin yta innan du stoppar in dem i ugnen. På det sättet slipper du steka sönder hela ditt hem! Låt stekpannan fixa ytan och ugnen göra resten. 

2. Medan dina underbara biffar står och gör sig redo i ugnen, kör du igång med såsen. Ner med vattnet i den köttgosiga pannan. Koka upp och vispa runt. Mmmm, gott. Det kan få koka rätt bra där i pannan. Tillsätt resten som har med såsen att göra, smaka av, och låt allt puttra sig simmigt och mumsigt.

3. Lägg till sist ner biffarna i såsen en liten stund, och låt allt bli ännu godare tillsammans. Njut sedan av dina biffar med smarrigt potatismos till och rårörda lingon. Herregud – hur gott kan det bli?!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!