"Världens barn är också våra barn"
"Världens barn är också våra barn"

"Världens barn är också våra barn"

mamas chefredaktör Anna Zethraeus har varit i Malawi och sett den desperata kampen för överlevnad. Nu kan du hjälpa barnen i Malawi genom att bli världsförälder.

Nej, den här krönikan kommer inte att handla om julen. Inte heller om Årets mama fast jag skulle kunna skriva spaltmeter om coola, smarta bloggaren Sanna Lundell som är vårt val i år.

 Istället ska den handla om att få pers­pektiv. Att sätta våra egna problem i ett större sammanhang, se hur bra vi har det och därför också orka lyfta blicken en aning och se vad vi kan göra för andra.

 Från och med nu startar mama ett samarbete med Unicef. Tillsammans med dem har jag varit i Malawi, i sydöstra Afrika, och fått se allt med egna ögon – känt den desperata kampen för överlevnad. Fattigdomen, svälten och sjukdomarna har fått ansikten och namn: Storasyster Grace, 17, som förlorat båda sina föräldrar och nu tar hand om alla sina småsyskon själv. Femåriga Lucia, också föräldralös, som varje morgon går till dagis helt själv och får det enda målet mat på hela dagen.  Och lilla Precious, lika gammal som min egen Levis, som svag av undernäring satt mittemot mig på en brits på näringsenheten och fick mjölkersättning, hans blick ligger fastborrad i mig för evigt. 

 Men jag såg också stoltheten i bröderna Daniels när de i sina skoluniformer visade sina egna skolböcker. Hur alla elever i första klass i Muchungwaskolan var så glada för att de fått riktiga bänkar att sitta i (även om de trängdes fyra och fyra i varje!). Och sången som knockade oss när 2 721 flickor från flickfritidset Girls unit uppträdde för oss besökare, den visade också att det finns hopp. Att det finns mycket VI kan göra. 

För mig är de här barnen inte längre avlägsna. Och jag vill att även du ska känna att avståndet inte är så stort – mellan våra egna och världens alla barn. Det är enkelt att bli världsförälder. Tack för att du också engagerar dig!

LÄS MER OM HUR DU BLIR VÄRLDSFÖRÄLDER

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!