"Varje klapp, varje ovälkommen kommentar och varje oönskat råd är ett jäkla övertramp"

Det är en varm sommardag. En medelålders man står i en bar och beställer något från barmenyn. Jag går fram till honom.

– Hej du, säger jag. Blir det inte varmt för dig i dag med den där kaggen? Den är ju ENORM! Av ren nyfikenhet bara, hur mycket har du gått upp senaste veckan?

Efter en konstpaus fortsätter jag.

– Men... den ser lite mysig ut den där magen. Får jag känna? Gud, jag måste lyssna också. Hur går det med bajset då? Fungerar allt som det ska, trots att din stora kagge trycker på? Inga hemorrojder heller? Skönt för dig. De ska vara hemska, har jag hört!

Verkar jag fullkomligt sinnesförvirrad? Ja, men inte mer än vad random människor är mot varenda höggravid kvinna där ute.

När jag var gravid förvandlades jag till muminmamman. Jag blev gigantisk. Det var ju inte direkt som att jag inte noterade det själv. Ändå hörde det till vardagen att människor, både som jag kände och mer eller mindre främlingar, skulle berätta det för mig. Inte bara ATT jag hade blivit tjock, utan även var det syntes som mest.

Ansiktet tydligen, det var det värsta. Jag hade blivit klotrund i ansiktet. Och fingrarna – vilka korvar! ”Stackare!” sa de och skrattade hjärtligt. En kollega på det dåvarande jobbet tog sig även friheten att reducera mig från min titel till ”jobbets tjockis”, även inför viktiga kunder.

Det var inte bara kränkningar gällande min kropp som mer eller mindre hela omgivningen ägnade sig åt. Åsikterna kring hur jag borde leva mitt liv behövde verkligen vädras högt. När jag gick på nattklubb (ja, det går alldeles utmärkt att klubba så långt in i graviditeten som en känner för att klubba) fick jag frågan vad jag gjorde där. Och när jag beställde (alkoholfri, givetvis) öl i baren på en uteservering fick jag en avhyvling från en man bredvid mig. Och frågor så privata att jag knappt skulle prata om dem med min partner ven också genom luften.

Kan vi inte istället bara stilla enas om att oavsett om det är burgare eller växande bebis som gör magen stor (eller om magen inte är stor alls, för den delen) – så har alla rätt till sin egen kropp. Varje klapp, varje ovälkommen kommentar och varje oönskat råd är ett jäkla övertramp. Back off.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!