Var ärlig mot sjuka barn
Var ärlig mot sjuka barn

Var ärlig mot sjuka barn

Nej, det funkar inte att låtsas som att allt är bra när barnen är sjuka - fram med den beska sanningen, bara.

”Det man inte vet lider man inte av” var tidigare ett motto för vuxna när det gällde att undanhålla barn det svåra i livet. Nu vet vi, förhoppningsvis, bättre. Har du en liten sjukling hemma? Då ska du inte dölja något, oavsett om det gäller en enklare åkomma som förkylning eller något svårare som kräver läkarvård.

Barnsjuksköterskan Eva Mårtenson har i en doktorsavhandling konstaterat att sjuka barn vill vara med och diskutera provsvar och vad som händer med dem – och det gäller även de barn som är allvarligt sjuka. Barn är sakliga och gillar lika lite som oss föräldrar att leva i ovisshet.

Det är också viktigt att föräldrarna inte tar för mycket plats eller är oense vid till exempel läkarbesök, då tystnar barnet och glömmer bort sig självt. Var alltså öppen med vad som händer, låt barnet vara med och ställa frågor och försök inte dölja den information du har. Barnet kommer ändå att märka om något är fel. Då är det bättre att lägga korten på bordet och försöka möta svårigheterna tillsammans.

 

 


Fotnot: Avhandlingen ”Information exchange in paediatric care” med den svenska titeln ”Även barnen har rätt att veta!” lades fram vid Linköpings universitet, institutionen för medicin och hälsa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!