Vanja Wikström och barnen Tintin och Iggy, som hon har med sambon Niklas Malmqvist.
Vanja Wikström och barnen Tintin och Iggy, som hon har med sambon Niklas Malmqvist. Foto: Vanja Wikström/Privat

Vanja Wikström: Om jag inte vilar NU kommer jag att krascha – igen

mamas bloggare Vanja Wikström, 41, har haft många tuffa månader bakom sig, då hon tagit ensamt ansvar för barnen när sambon Niklas varit sjuk i utmattningssyndrom. Nu skriver Vanja att hon också är på väg in i väggen. Igen.

mama-bloggaren Vanja Wikströms sambo Niklas, 37, är sjuk i utmattning och insomni, vilket innebär att Vanja länge rattat såväl de två barnen Iggy, 6, och Tintin, snart 2, som jobb och en stor renovering. Redan i våras beskrev hon hur detta ledde till en krasch, men trots det har hon fortsatt kämpa för att familjelivet ska fungera.

De senaste månaderna har dock allt fler blogginlägg handlat om hur trött och sliten hon blivit efter bland annat en hel sommar ensam med båda barnen och en höst som inneburit mycket jobb. Förra veckan beskrev hon hur en härlig helg resulterade i ett rejält bakslag av utmattning och hur rädd hon är för att missa att leva livet här och nu.

”Ska jag bli den där som måste skyddas från sitt eget liv och sin egen familj?”

”Ser jag tillbaka på lördagen nu så fattar jag ju att det var för mycket. Alldeles för mycket. Men när jag upptäckte hur dåligt jag mådde på söndagen (kolsyra i blodet, en hand som kramar om hjärnan alldeles för hårt) kände jag mig så uppgiven. Livet är ju NU, ska jag inte kunna leva det? Klarar jag inte ens av att ha en kompis på besök utan att få bakslag dagen efter? Ska jag (också!) bli den där som tillbringar dagen på soffan, som inte kan fungera, som måste skyddas från sitt eget liv och sin egen familj? JAG PALLAR INTE!” skrev hon i bloggen. 

Träningen får Vanja att orka lite till. Foto: Vanja Wikström/Privat

På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du även läsa om Underbara Clara som blev utbränd: ”Jag glömde hur man öppnar dörren” 

Och i helgen hände det igen, denna gång med fysiska sjukdomssymptom:

”Jaha, är jag också paj nu? Är det utmattningen som börjat ta riktigt vidriga fysiska former för att få mig att stanna upp ännu mer?”, skrev hon i inlägget. 

I Vanjas blogg går det att läsa mer om läget samt alla fina kommenterar som trillar in till inläggen. Vanja är nämligen inte ensam om att må som hon gör. I mamas stora stressundersökning från förra året framgick det att just småbarnsmammorna är de som stressar mest. Hela 43% av de tillfrågade uppgav att de ofta eller alltid kände sig stressade och 49% svarade att de har varit djupt nedstämda eller deprimerade någon gång under de senaste fem åren. 

Läs expertens svar på varför vi stressar oss sjuka och vad du kan göra om du känner dig stressad.
Programledaren Jessica Almenäs drabbades också av utmattning: ”Mitt enda fokus var att ta hand om barnen”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!