Vägra torr vinterhy
Vägra torr vinterhy

Vägra torr vinterhy

Du hastar mellan hämtningar, hockeyträning och pulkaåkning - medan hyn blir allt fnasigare och torrare. Lugn, här är första hjälpen mot torr vinterhy.

”Snö och frost som nyper kinden rosig” må låta som en hurtig saga av Elsa Beskow. Men rödfnasiga kinder och torra läppar kan få den mest vinterälskande mamma att vilja krypa långt under täcket.

mama frågade hudterapeuten Eva Peuravaara, 41, jurymedlem i Swedish beauty and cosmetics awards och lärare på en yrkeshögskola som utbildar hudterapeuter i Stockholm, hur man slipper bli en torrboll på vintern.

Vilka är de bästa knepen mot torr vinterhy?
– Den dagliga vården är jätteviktig. Använd en fetare nattcrème än vanligt. Ett serum är ett bra extra hjälpmedel under såväl dag- som nattcrème. Lägg en ansiktsmask två till tre gånger i veckan. Den ska vara mjukgörande och ganska fet.

Ska man smörja på kvällen och/eller morgonen?

– Både dag och natt. På dagen ska crèmen inte vara för tunn, utan använd en mäktigare variant på vintern eftersom påfrestningarna är större – du går från minusgrader ute och in i 20 graders värme varje dag och temperaturväxlingarna gör att huden tar stryk.

På 70-talet smörjdes det med Nivea i skidbacken, nuförtiden är den nästan bannlyst eftersom den påstås förfrysa kinderna. Stämmer det eller är det en myt?
– Det beror på hudtyp. Det man ska tänka på är att crèmen ska gå in i huden. Den får inte kännas för kladdig och ligga som ett lock på hudytan. Men man ska vara medveten om att Niveas produkter också utvecklats. Tänk på att en crème inte ska göra att du känner dig blank.

Ska man över huvud taget tvätta ansiktet på morgonen?

– Var försiktig, man ska inte överdriva. Under natten producerar huden eget talg som är bra att behålla. Oftast räcker det med ett milt ansiktsvatten och sedan på med crème.

Läpparna då? Hur undviker man ceratberoendet?
– Det kan bero på en produkt som innehåller billigare fetter som lägger sig utanpå. Läpparna, och huden runt ögonen, är extra tunn. Då krävs ett kvalitetsläppbalsam. Titta på innehållsförteckningen – bivaxer är bra, vegetabiliska oljor i stället för mineraloljor.

Vilket är viktigast – fett eller fukt?
– På natten är fett bra, då gör det inget om huden känns väl insmord, det går in under natten. På dagen behöver crèmen inte vara lika fet, om du inte åker skidor eller skoter. Det viktigaste är att veta vilka fetter crèmen innehåller. Renodlad mineralolja lägger sig som ett lock på huden – undvik. Välj inte en crème med kompakt fett.

Apoteket, eller ska man kosta på sig en dyr salongscrème?

– Man ska inte förkasta produkter från exempelvis apotekskedjorna. Fördelen med salongsprodukter är att där finns utbildad personal som kan titta på din hud. Det är lättare att hitta exakt rätt crème. Och en ansiktsbehandling under vintern rekommenderas. På salongerna finns speciella apparater som slussar in nyttigheter direkt in i huden.

Hur hittar man rätt produkter?

 


– Man får prova sig fram. Men det kan vara bra att hålla sig till samma serie om du hittar en som passar din hy, så att du inte blandar för många kemiska komponenter.
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!