Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

mamas Annika Leone om sharenting: ”Tänk till innan du delar bilder på ditt barn”

Du har fått barn och vill att hela världen ska få se det lilla miraklet du skapat – och vips hamnar en bild på din bebbe på sociala medier och du fortsätter att dela bilder i samma takt som hen växer. mamas skribent Annika Leone reder ut begreppet ”sharenting”, varför behovet av att dela bilder är så stort – och ifrågasätter även sig själv.

Vilken typ av bilder är okej att lägga ut på sitt barn?
Vilken typ av bilder är okej att lägga ut på sitt barn? Foto: Istock

Min dotter fyller snart 6 år. Utan att hon har haft något att säga till om så finns en mängd bilder på henne på nätet. Än så länge vet hon inte om att hon är så pass tillgänglig att titta på och läsa om, precis som så många andra barn i hennes ålder. Idag finns en genomsnittlig femåring på 1 500 bilder på nätet och den yngre generationen har ofrivilligt fått lämna sina digitala fotavtryck innan de ens hunnit få se dagens ljus. En undersökning visar nämligen att en fjärdedel av alla bebisar i USA och Europa redan existerar på nätet innan de har fötts, genom att vi föräldrar postat ultraljudsbilder på dem.

mamas skribent Annika Leone skriver om sharenting.
mamas skribent Annika Leone skriver om sharenting. Foto: Magnus Ragnvid

Det här kallas sharenting – en sammanslagning av engelskans sharing och parenting. Och jag, som har en dotter som precis börjat säga ”mamma, jag vill inte att du tar en bild på mig”, har börjat ifrågasätta mig själv när det gäller henne och sociala medier. Från att ha visat henne fritt (aldrig naken eller i min mening på ett kränkande sätt) har jag blivit mer selektiv med vad jag lägger upp, jämfört med hur det var när hon äntrade mitt liv. Då ville jag visa ALLA det bästa jag gjort i livet; henne. Det handlar inte bara om riskerna och rädslan över var bilderna kan hamna, det handlar om att min dotter inte har fått vara med att bestämma över vad jag har delat på internet om henne. Även om jag ville, så skulle jag inte kunna radera hennes existens från nätet om hon skulle önska det. För det är lätt att glömma att bilder som publiceras och delats hänger kvar och lätt blir sökbara på nätet. 

Sharenting = en sammanslagning av engelskans share/sharing och parenting.
Sharenting = en sammanslagning av engelskans share/sharing och parenting. Foto: Istock

Vi föräldrar har alla olika egna regler när det gäller sharenting. I mamas Facebookgrupp mamapower berättar mammor hur de tänker kring att dela bilder på sina barn: En del väljer att inte visa dem alls, andra visar sina barn helt öppet och andra publicerar bara barnbilder på sina privata profiler. Men det som de flesta är eniga om är att inte kränka barnet, genom att till exempel lägga upp bilder där barnet gråter eller är argt. Men hur ska vi egentligen tänka när vi delar bilder på våra barn? 

”Barn har alltid rätt till ett privatliv och samma respekt som vi vuxna visar varandra”

Johanna Engström är utredare och legitimerad psykolog på barnrättsorganisationen Ecpat och säger så här:
– För mig är det viktigt att lyfta fram både hur begripligt det kan vara att föräldrar vill dela med sig av bilder och filmer på sina barn och hur viktigt det är att alltid ta barnets perspektiv innan en delar något med omvärlden. Barn har alltid rätt till privatliv och samma respekt som vi vuxna visar varandra, även när de är små, säger Johanna och förklarar varför vi har behovet att dela barnbilder – och få bekräftande likes: 

– Ur ett psykologiskt perspektiv är det inte svårt att förstå att många föräldrar gärna delar med sig av bilder och filmer på sina barn på internet. De flesta föräldrar kan nog känna igen sig i en längtan efter att få visa världen hur fina ens barn är, säger Johanna och menar att det är viktigt för oss att vara socialt accepterade:

– Likes fungerar som socialt godkännande vilket aktiverar hjärnans belöningssystem och ger oss en dos med må-bra-hormoner. Det här är en stor anledning till att det blivit så populärt att dela med oss av bilder och filmer på våra liv och våra barn till omvärlden. Men delandet kan också ge oss stärkta relationer med andra, vilket också är en viktig drivkraft. Att dela bilder eller filmer på sina barn kan även ge en känsla av att få stöd när föräldraskapet känns frustrerande eller tungt, det är antagligen därför vi kan se filmer på barn som har raseriutbrott eller är väldigt ledsna i våra flöden. Föräldrarna har inte som syfte att lämna ut barnen, men känner i stunden ett eget behov av att söka socialt stöd, och många föräldrar upplever att de genom internet kan få värdefulla tips och råd om föräldraskap, säger Johanna. 

Och att barn ÄR like-raketer, ja det vet vi. Av världens mest lajkade bilder så hamnar Kylie Jenners första bebisbild på dotter Stormi på andra plats (12,7 miljoner likes) och bilden där Beyoncé avslöjar sin graviditet med tvillingparet Sir och Rumi (6,3 miljoner likes) på en tredjeplats. Bara Chris Godfreys kända äggbild är mer lajkad än bebisarna (18,6 miljoner likes). 

Lägg bara ut bilder som du själv skulle kunna ställa upp på.
Lägg bara ut bilder som du själv skulle kunna ställa upp på. Foto: Istock

En mamma som har börjat försöka se lajkandet på ett nytt sätt är bloggaren Karin Säther, som har de fyra döttrarna Mollie, 13, och trillingarna Tilda, Maja och Tea, 11, som ofta syns i hennes sociala kanaler:

– Förut kändes det som att jag jagade likes. Nu tänker jag mer att jag delar det jag gillar och vill dela med mig av. Om en bild får mer likes än en annan tänker jag att det har mer med själva bilden att göra än vem som är på bilden, säger Karin, som använder sig av regeln ”Hur skulle jag själv känna om den här bilden lades upp på mig?” när hon postar bilder på sina döttrar – som också måste ge sitt samtycke.

”Mamma vi har ju diskuterat det här. Du får inte posta något utan mitt samtycke”

Men om barnet inte kan ge sitt medgivande då? En mamma som har valt att inte visa sitt barn alls på sociala medier är copywritern Anna Sahlin som har ett humorkonto på Instagram med 24 000 följare. När hon delar bilder på sin 8 månader gamla dotter Viola har hon olika emojis över hennes lilla ansikte:  

– Eftersom jag inte kan prata med henne känner jag att jag inte vill posta bilder utan hennes samtycke. Förutom det handlar det också om en massa ”små” orsaker som rädsla för att bilderna skulle kunna användas i olika sammanhang, men även att jag inte pallar att få kritik för allt från vad och när hon äter till vilken vagn jag har och så vidare, säger Anna.

Men oavsett om man väljer att lägga upp bilder på sina barn eller inte – snart kan det komma regler som vi föräldrar måste förhålla oss till. Just nu pågår nämligen en utredning där man kartlägger hur väl den nuvarande svenska lagstiftningen stämmer överens med barnkonventionen, något som på sikt kan leda till lagförändringar och nya lagar som påverkar vad vi föräldrar får lägga ut på nätet. Och tills dess kommer jag i alla fall att använda Johanna Engströms tumregel ”att bara lägga ut bilder som du hade varit bekväm med att publicera på dig själv eller exempelvis din partner eller en nära vän”. Och om jag känner mig osäker kommer jag hellre avstå än att dela. För jag vill inte kränka min dotter.

Avslutningsvis tycker jag att man kan lyssna på 15-åriga Apple Martin. När hennes mamma, den amerikanska skådespelaren Gwyneth Paltrow, i våras la ut en bild på sin dotter i en skidlift så valde Apple att själv kommentera inlägget med: 

”Mamma vi har ju diskuterat det här. Du får inte posta något utan mitt samtycke”.

Det här är sharenting

Sharenting, en sammanslagning av engelskans share/sharing och parenting, används för att beskriva fenomenet att föräldrar regelbundet publicerar innehåll om sina egna barn i sociala medier.

5 saker att tänka på när man delar bilder på sina barn

1. Prata med ditt barn om nätet. Det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om nätet, en viktig del av mångas liv. Ha återkommande samtal om hur ni som familj ska göra med sociala medier och annat på internet. Det kan vara bra att komma överens om att fråga om lov innan man lägger upp bilder och filmer på andra.

2. Fråga barnet. Fråga alltid barnet om du får lägga upp foton och filmer du tagit och respektera ett nej. Försök inte övertala barnet eller tjata för att få ett ja, då den situationen tyvärr kan likna situationer barnet kan hamna i med förövare som vill att de går med på att lämna ut bilder och filmer på sig själva.

3. Tänk efter före. Är barnet väldigt litet kan en bra tumregel vara att bara lägga ut bilder som du hade varit bekväm med att publicera på dig själv. Fundera också på om det kanske går att berätta om er härliga dag på stranden utan en avklädd bild på ditt barn. Känner du dig osäker på om ditt barn skulle kunna bli ledset eller känna sig bortgjord av bilden, antingen nu eller i framtiden? Avstå i så fall.

4. Ditt barn lär sig av hur du gör. Om du lägger ut avklädda bilder på ditt barn, eller bilder som barnet kanske kan känna är pinsamma eller utlämnande utan att kolla med barnet först – hur ska ditt barn då förstå att hen inte får göra detsamma med klasskamrater och vänner? Barn kan tyvärr råka begå brott när de tror att de bara härmar hur vuxna gör.

5. Spread the word. Prata gärna med andra vuxna och barn om att barn har rätt till samma respekt som vuxna så att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra internet till en trygg plats för alla.

Du kanske också vill läsa om Astrid som adopterade en dotter: ”Det går inte att beskriva ögonblicket då jag fick Twiggy i mina armar”

Text: Annika Leone