Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är du på väg att bränna ut dig mamma? Testa dig här!

Är du orolig för din stressnivå? Psykologen Kerstin Jeding hjälper dig att känna igen symptomen för utmattningssyndrom och ger verktygen som hjälper.

Vad säger psykologen om mammors stress? Vi har pratat med Kerstin Jeding, psykolog på Stressmottagningen, om att stressrelaterade sjukdomar ökar och att kvinnor är överrepresenterade. 

Foto: Karl Gabor

– Kvinnor rapporterar ofta mer ohälsa än män under sin livstid – men lever i snitt längre än män. Är vi bättre på att känna efter, eller har vi lättare att prata om det? Båda sakerna skulle kunna göra att det syns snabbare i statistiken när ­kvinnors ohälsa ökar, samt att vi skulle vara ­överrepresenterade i statistiken. 

Samtidigt bekräftar Kerstin Jeding orsakerna bakom mammors stress som vi lyfte artikeln om att Sveriges mammor stressar sig sjuka (om mammors oavlönade arbete hemma, de pressade arbetssvillkor inom kvinnodominerade yrken och en maxad livsstil på fritiden).   

– Dessutom lever vi i en tid när vi ställer höga krav på oss själva som föräldrar – barnen ska inte bara överleva, utan vi vill hjälpa dem att känna sig älskade, utveckla god självkänsla och bli självförverkligade och harmoniska och lyckliga. Det är inte så lätta krav att leva upp till eftersom det främst handlar om känslor. 

Hur ska man göra om man har drabbats av utmattningssyndrom?

– Avlasta dig på kort sikt så att du kan återhämta dig. Det första du ska göra är att vila och för vissa är det allt som behövs. Men om utmattningen fortsätter, prata med din läkare som kan sätta diagnos och en vårdplan. Ofta handlar det om en kombination av avlastning, vila och stärkande aktiviteter.

Hur kan man förhindra att detta ens sker?

– Var uppmärksam på när du är överbelastad och stressad – det är ingen fara att vara det under en period som sedan går över. Men om överbelastningen fortsätter under lång tid behöver du förändra något. Det kan vara antingen din ­yttre situation på arbetet eller hemsituationen, eller hur du förhåller dig till den. År du perfektionist på alla områden? Tar du på dig mer än du orkar med? Har du svårt att vila? Tar du ansvar även för saker du märker att andra inte kräver av dig? 

– Du kommer att behöva välja förändringen utan att ha ett facit. Det handlar alltså om att ­förändra något som KANSKE hjälper dig på sikt – för vem vet om du skulle klara av att köra på i samma anda ett tag till? Det går inte att veta i förväg att du väljer rätt …

– Och ja, det är väldigt svårt för oss att välja att göra något som kostar oss i pengar och i ­prestige, som ändå inte har ett garanterat resultat. Men om det kan bevara din hälsa, kan det vara värt det. 

Vad är skillnad mellan utmattningssyndrom och depression?

– Depression har två kardinalsymtom: 1) närvaro av nedstämdhet och 2) från­varo av intresse/glädje som dominerar symtombilden. Men depression kommer också med trötthet, sömnproblem och kognitiva problem som koncentrationssvårigheter med mera.

– Utmattningssyndrom har ett enda kardinalsymtom: 1) utmattningen. Den ska ha kommit av stress/överbelastning under lång tid, och inte förklaras av ­andra saker (som fysisk sjukdom eller annan psykisk ohälsa som depression, PTSD eller annat som också ger trötthet och kognitiva problem).

– Det är viktigt att få rätt diagnos, eftersom behandlingarna ser olika ut. Och självklart kan man ha en kombination av de två diagnoserna.

 

Känner du igen symptomen? 

Testa dig här! 

Tillsammans med Vårdguiden 1177 och psykologen Kerstin Jeding har mama plockat fram sju symptom att vara uppmärksam på för att inte bli utbränd i mamma-rollen.

1. Svårt att varva ned på kvällen

När det är dags att sova har du svårt att släppa alla måsten, både i jobbet och privat, och ligger därför vaken länge. Du tänker så mycket att det börjar störa sömnen.

2. Känner tryck över bröstet

– Du kan få massa symptom som du inte haft tidigare, exempelvis hjärtklappning och tryck över bröstet som kommer av att du hyperventilerar. Du känner dig darrig eller yr, spänd, får ont i musklerna och mycket spänningshuvudvärk, säger Kerstin Jeding.

3. Du väljer bort roliga saker

– Ett tecken på att du är i riskzonen för att bli utbränd är att du under en längre period har valt bort saker du vill göra, som att exempelvis testa ett yogapass eller ta en fika med en vän en gång i månaden. Du känner att du inte får plats med någonting i livet förutom måsten och jobb, säger Kerstin Jeding.

4. Du kan inte koncentrera dig

En tydlig indikation på att du är överbelastad är att du får försämrat minne, koncentrationssvårigheter och problem med att planera.

5. Du har ångest

Det är inte ovanligt att du också upplever oro, ångest och nedstämdhet under eller efter en ­kraftigt överbelastad period.

6. Du är lättirriterad

Småsaker som du normalt sett inte bryr dig om blir plötsligt stora irritationsmoment.

7. Du är tröttare än normalt

– Det är naturligt att vara trött ­efter en arbetsdag med barn och arbete, men om man känner att man är lika trött jämt och bara blir tröttare och tröttare då är det ­något att ta som en varningssignal, säger Kerstin Jeding.

 

Av Lisa Nylén och Carin Carlgren