Undersökning visar: Barnens lycka är oberoende av materiella ting

En studie genomförd förra året jämförde hur lyckliga barn är i olika delar av världen. Tyvärr var inte svenska barn med i undersökningen, men norska barn deltog. Resultatet av studien känns bra i hjärtat. Trots stora skillnader i materiella tillgångar, så var barnen lyckliga i de flesta delar av världen. Lyckligast var barnen i Rumänien.

Goethe University i Tyskland ligger bakom undersökningen, som baserats på 53 000 barn i åldrarna 10-12 år, i 15 utvalda länder. Barnen fick skatta sitt mående utifrån bland annat familjeliv, vänskap, pengar och materiella ägodelar, skolgång och livet som helhet. Det land som hade högst genomsnitt var Rumänien.

Länderna i undersökningen var utspridda över hela världens kontinenter och respresenterade ett brett spektra av olika religioner och kulturella skillnader. Norge, Tyskland och Spanien stack ut i och med att barnen där pratade mer med sina föräldrar. På det stora hela rapporterade barnen att de mådde ganska bra, oavsett var de bodde i världen.

– Men i det finns det många barn som inte har det bra, som har det tufft, blir utsatta för övergrepp och växer upp i ett utansförskap. Det vi kan bli bättre på är att utveckla det mellanmänskliga mötet. Det finns barn mitt ibland oss som mår dåligt, men att det inte alltid är lätt att upptäcka det. Just därför är det viktigt att våga fråga barn hur de faktiskt mår, säger Maria Schillaci, psykolog på Rädda barnen, till Metro.

Vill du läsa mer sådant här? Följ mama på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande