Trendspaning Formex
Trendspaning Formex

Trendspaning Formex

Årets Formex-mässa satte det kreativa flödet i fokus, och tittar man ännu lite närmare så verkar kök och barn ha klickat lite extra.

Tina Backman: Kök + barn = sant!

Tina Backman

Tina Backmans, designer och mamma till Måns Ferdinand, 3, nya lekfull kollektion är baserad illustrationer med fokus på barn och kök. Tanken är att göra vardagen lite gladare både för stora som små. Tinas kollektionen består av kökshanddukar, disktrasor, muggar, dubbelvikta kort, anteckningsböcker och grafiska tryck.

Hur tänkte du när du skapade nya kollektionen, speciellt med ditt fokus på barn och kök?
– Kollektionen växte fram som ett resultat av all tid vi spenderar i köket. Måns tycker om att hjälpa till med matlagningen och så använder vi köksbordet till andra saker än att äta på, som när vi ritar, målar eller lägger pussel.

– Fordonserien som jag tagit fram för barn består av fyra motiv : lastbilen Ove, traktor Edith , grävskopan Sixten och bussen Helga. Jag har tagit in blommiga mönster och använt färger som inte är så självklara att blanda med bilar och motorer.

– Köksdelen består av kökshanddukar, muggar, kakeldekor, dubbelvikta kort med kuvert och disktrasor.

 

Traktorn Edith, lastbilen Ove, bussen Helga och grävskopan Sixten.

Har din mammaroll påverkat ditt skapande?
– Absolut. Jag har hittat inspirationen till min barnserie, som är en del av kollektionen för kök och barn, i Måns Ferdinands rum. Han är besatt av bilar, grävskopor och i stort sett allt som åker på hjul. Eftersom blommiga grävskopor och rosa traktorer är lite svåra att få fatt i bestämde jag att jag ville tillägna Måns en helt egen blommig och rosa fordons serie. En barnbok baserade på dessa karaktärer håller också på att ta form, till Måns förtjusning, eftersom det är han som har huvudrollen i boken!Vad inspirerar dig?
– Livet och oväntade kombinationer. Mormors finska tyger från 60-talet och hennes tjusiga klänningar som jag fått äran att ärva efter henne.

Vad gör du om 10 år?
– Jag driver fortfarande Tina Backman design studio som jag vill ska växa och bli större. Jobbar vidare som illustratör och mönster formgivare i mitt á la Tina manér som jag ständigt utvecklar. Jag fortsätter producera egen illustrerade produkter, gör frilans uppdrag som illustratör och har flera av mina mönster och illustrationer i produktion.
 

Kökshandduk à la Tina Backman.

Anna Helldorff: Saga + kaka = sant!

"Kakminnen", boken med den perfekta mixen av recept, små finurliga anekdoter kring recepten och härliga illustrationer som gör att det är en smula sagobokskänlsa över det hela.

Bakom idén och illustrationerna står Anna Helldorff, tonårsmamma och illustratör. Inspirationen är hämtad från gamla släktalbum och handskrivna, tummade och välanvända recept från svunna tider. Varje kakrecept har en egen liten berättelse.

Vad hände egentligen med Farbror Erling när han ätit sin Tigerkaka och vad drömmer Jerker om? Ja sannerligen lyfter det bakningen tillsammans med barnen ytterligare en dimension!

Lena Simonssons prinsesstårta. Lena Margareta Simonsson på Margareta-dagen.

Erika Tubbin: Schack + kök = sant!

Strunta i disken, bred i stället ut diskhandduken på bordet, låt barnen klippa till schakpjäserna ur disktrasan och ladda för en rafflande köks-schack-turnering!

Designer Erika Tubbin har framförallt inspirerats av schackrutans grafiska uttryck när hon designade shackspelet, men också av tanken på att köket är hemmets nav där vi gör mer än bara lagar mat och diskar.

Schackbrädan finns också som bricka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!