Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tre förtvivlade mammor delar med sig: "Hjälp, jag gör ALLT hemma"

Hämta, handla, laga middag, diska, städa, plocka, tvätta, fixa matsäck, kolla läxor, natta... Känns det som att du som mamma har ansvar för allt? Tyvärr, du är inte ensam. Kvinnor arbetar i snitt 47 minuter mer per dag än män i hemmet. mama har pratat med tre mammor som ensamma drar hela lasset och som vittnar om att det kan knäcka både en själv och förhållandet.

Foto: iStock
Foto: iStock Foto: iStock

”Jag är så himla trött. Jag sköter allt hemma, lagar mat, städar och fixar allt med våra tre barn, och jag orkar snart inte mer. Min man jobbar, men utöver det ekonomiska bidrar han inte med någonting alls till vår familj. Han har börjat sova i ett annat rum i en annan del av huset för att slippa bli väckt på nätterna ifall att något av barnen skulle vakna. Om jag ber honom om hjälp suckar han motvilligt och gör ett halvdant försök, men det slutar nästan alltid med att jag får fixa ändå. Han gnäller ofta på att det är stökigt men städar inte själv, utan väntar tills jag gör det. När jag någon gång ibland tvingas lämna alla tre barnen till honom blir det kaos. Ingen får mat, alla gråter. Jag vet inte vad jag ska göra, jag vill inte ha det så här”, skriver trebarnsmamman Erica, 36, i ett mejl till mama.

Hon är tyvärr inte ensam om att tvingas ta huvuddelen av ansvaret för hem och barn bland heterosexuella par – kvinnor arbetar i snitt 47 minuter mer per dag än män, oavlönat, i hemmet.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här, men nu lever jag som i en mardröm, säger Erica när mama kontaktar henne för att prata mer.

Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: iStock
Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: iStock Foto: iStock

Hon förklarar att hon verkligen trodde att hon och hennes man skulle leva mer jämställt. En vision som kraschade efter att barnen, nu 5, 3, och 1, kom.

"Jag är helt slut"

– När jag har tagit upp det blir han väldigt irriterad, han tycker att han bidrar minst lika mycket eftersom det är han som drar in pengarna, fortsätter hon.

– Jag förstår att han är trött efter jobbet, men jag är också helt slut efter att ha tagit hand om en bebis, förskolelämningar och hämtningar av deäldre, husdjur, och så allt hushållsarbete. Det är tungt.

I perioder har Erica funderat på att lämna honom, men hon är rädd för att det skulle bli ännu tuffare om de skulle gå skilda vägar.

[adSpace placement="manual"]

För Sophie, 28, med två små barn på 2,5, samt 7 månader, har det gett fysiska konsekvenser att alltid vara den som fixar med allt.

– En eftermiddag börjar det att snurra i mitt huvud och jag ringer hem min man från jobbet. Lite senare kan jag inte stå upp utan blir liggande på golvet. Så fort jag försöker sätta mig upp hysterikräks jag.

Sophie hamnar på akuten där hon undersöks noggrant, men läkarna hittar inget fel.

– Min egna tanke var att jag helt enkelt tagit slut, att det fanns ett stopp även för mig.

En vecka senare mådde Sophie bättre, och vardagen blev snabbt som vanligt igen.

– Det känns inte som en konstig tanke att allt det här skulle ha med stressen hemma att göra, men det är ingen som nappat på det inom vården. Jag väntar på att det ska smälla igen och är livrädd att det ska ske när jag är ensam med barnen, säger hon.

"Det är lättare att vara ensamstående"

För tvåbarnsmamman Samira, 25, blev det så påfrestande att sköta allt själv att hon valde att göra slut med pappan till sina två barn på 3 och 1.

– Vi hade kämpat länge för att hitta tillbaka till varandra sedan vi fick vårt första barn. Jag har kämpat för att han ska göra mer hemma och vara mer med barnen. Efter att lillebror kom tvingades jag tjata och bli arg för att han skulle hjälpa till hemma, men han satt bara vid sin dator.

Foto: iStock
Foto: iStock Foto: iStock

Till slut fanns det inget annat alternativ än att lämna honom.

– Jag ville inte göra allt själv och framför allt inte allt åt honom. Jag tvättade åt honom, plockade upp hans kläder från golvet… Nu efteråt är det så himla mycket lättare, trots att jag är ensamstående. Jag har inte längre någon ”tonåring” att ta hand om utöver småbarnen, fortsätter hon.

Därför separerar småbarnsföräldrar

Att heterosexuella par väljer att gå skilda vägar för att kvinnan är missnöjd med relationen på grund av att hon drar ett mycket större lass hemma än mannen är inte ovanligt. Det menar Malin Hansson, barnmorska och doktorand, som nyligen presenterade sin stora studie om varför småbarnsföräldrar väljer att separera.

– Mammor jobbar samtidigt som de har huvudansvar för både barn och hem. Inte så konstigt att de känner sig missnöjda i sina relationer, det blir väldigt stressigt att hålla reda på allt det där. Vi har kunnat se att det är en viktig faktor till separationer, säger hon.

[adSpace placement="manual"]

Varför blir det så här när vi i Sverige ”ska vara” så jämställda?– Jag är själv förvånad, många har haft en jämställd relation före barnen och pratat mycket om hur de vill att det ska vara, och ändå blir det så här, säger Malin och berättar vad hon sett i sin forskning:

– Mammor tar i allmänhet ut mer föräldraledighet än pappor. Det skulle kunna vara anledningen till att mammor hamnar i en mer traditionell könsroll med huvudansvar för både barn och hushåll. Trots att de ofta även arbetar.

Vill ta hjälp av en terapeut

För Sophie kom det som en chock att hon, som inte ens drömde om barn, blev den som tog allt ansvar.

– Det är min man som alltid pratat om barn, längtat och frågat. Jag trodde att han skulle hantera barnen på ett annat sätt. Givetvis skulle jag kunna ta ett steg tillbaka, men allt skulle bli en evig röra hemma. Vi skulle leva på pasta med ketchup eller pizza, barnen skulle få sysselsätta sig själva via iPadar och tv. Det är inte okej för mig. Då drar jag hellre på.

För Sophie liggerhoppet om avlastning i en flytt närmare hennes föräldrar som nyligen blev verklighet. Hon hoppas även att hon och hennes make kan få hjälp av familjerådgivningen.

– Jag hoppas att nästa steg, efter all väntan och prat om det, blir att en familjeterapeut kan hjälpa oss. Vi måste ju göra någonting. Men jag har inte tid eller ork, ironiskt nog. Nu är min man däremot lite med på den idén så jag hoppas att han kan dra det lasset. Det hade varit ett stort steg i sig.

Kommer ni att lyckas hålla ihop, tror du?– Ibland vill jag att vi ska separera. I nästa sekund är jag så jävla övertygad om att jag inte vill det. Just nu känns det som att jag är både ensamstående och gift.

Barnmorskan Malin Hanssons tips om du känner igen dig:

– Kontakta familjerådgivningen i din kommun – småbarnsföräldrar är prioriterade och ska få förtur.

Källa: SCB.

Erica, Samira och Sophie heter egentligen något annat. Personerna på bilderna har inget med artikeln att göra.