Trasdockan synliggör barn i fängelseEn flicka i ett fängelse i Irak har precis fått sin Invisible Friend.
Trasdockan synliggör barn i fängelseEn flicka i ett fängelse i Irak har precis fått sin Invisible Friend.

Trasdockan som synliggör barn i fängelse

Trebarnsmamman Jenny Axene är kvinnan bakom Invisiblefriend.se, ett företag som vill öka medvetenheten hos folk om att det finns tusentals barn världen över som växer upp i fängelser. Man betalar för två trasdockor - men behåller bara en. Den andra skickas till ett barn i fängelse, någonstans i världen.

Fakta om Jenny Axene

Namn: Jenny Axene. Bor: I Märsta. Familj: Maken Petter. Barnen Lovisa, 12, Levi, 8, och Lucas, 5. Gör: Driver Invisiblefriend.se.

Idén bakom Invisible Friend föddes när trebarnsmamman Jenny Axene, 36, bodde i nordöstra Thailand tillsammans med sin familj i ett och ett halvt år. Varje torsdag besökte hon och några andra kvinnor ett lokalt fängelse.  - Jag minns första gången jag var där. Jag fick bita mig i läppen för att inte börja gråta, det var en sådan total chock. 200 kvinnor delade på två sovsalar och många hade sina bebisar med sig också, säger Jenny. - När jag kom hem den dagen sa jag åt min man att ta hand om barnen, sen bröt jag ihop och bara grät.

 Innan dess visste inte Jenny att tusentals, enligt vissa källor upp emot en miljon, barn världen över bor i fängelse med sina mammor. Hon började söka efter mer fakta kring problematiken och upptäckte att det till och med finns en term för att beskriva dessa barn - ”the invisible interns”. De osynliga internerna. - När jag kom hem till Sverige igen tänkte jag att jag inte kan glömma bort det jag har sett. Jag ville hjälpa till att belysa problemet.

 Jenny tog fram åtta olika trasdockor som påminner om barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention. Dockan Mercy påminner till exempel köparen om barns rätt till vård och mediciner. När man köper en trasdocka betalar man för två, men behåller bara en. Den andra skickas till ett barn i fängelse eller på ett barnhem. Båda dockorna har en bricka färst på armen med samma nummer på. När den andra dockan levererats till ett barn får du hem en bild på det fängelse eller barnhem där ditt barn har en hemlig vän. - Tanken med dockorna är att låta de här barnen veta att de inte är bortglömda, att de har en osynlig vän i Sverige.

Verksamheten är fortfarande ny, men 64 barn flyktingfängelset i Bangkok fick nyligen varsin trasdocka. Barnen i ett fängelse i norra Irak har också fått en leverans.

 

 - Just nu väntar ett barnhem för hiv-sjuka barn i nordvästa Thailand på att få dockor till barnen. Så fort jag sålt tillräckligt många skickas de iväg.

Levereras med brev på barnets eget språk

Dockan levereras till ett barn i fängelse eller barnhem tillsammans med ett brev skrivet på barnets eget språk. I brevet står följande:  "I världen är du bara någon, men för någon är du hela världen.   Den här dockan har någon I Sverige köpt till just dig för för att berätta att just du är värdefull och inte bortglömd. Den som köpt din docka har också en docka och ni är de enda som har samma nummer på brickan. Den personen är din osynliga vän.

/ hugs from your “InvisibleFriend”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!