Snabbträning – 10 minuter som ger dig bättre kondition

Det behöver inte ta lång tid att träna - varje minut räknas. Här är ett superenkelt och effektivt program som på tio minuter ger dig bättre flås.

1. Reptricket.

Så gör du: Låna barnens hopprep och värm upp med fem minuters hoppande. Variera mellan att hoppa på ett ben i taget, jäm­fota och höga knän. Har du inget hopprep kan du låtsas och röra armarna som om du höll i hopprepet med händerna. Se till att ha bra hållning och en lätt spänning i coremusklerna (”den inre korsetten”). Gör gärna ett ”sss”-ljud och känn att naveln åker in mot ryggraden för att hitta stabiliteten.

2. Mamma-hoppet.

Så gör du: Du behöver en öppen yta, som en gräsmatta eller en längre veranda. Stå bredbent och böj på benen samtidigt som du drar armarna bakåt. Tryck ifrån med benen och låt armarna hjälpa till att ta sats genom att röra sig framåt. Hoppa så långt du kan framåt, landa bredbent och böj knäna ordentligt. Upprepa. Hoppa i en minut, vila i 30 sekunder och hoppa en minut igen.

3. Semester-klivet.

Så gör du: Ställ dig med ena benet fram och det andra bak, båda knäna böjda. Ha höftbrett mellan fötterna, tänk att du står på en räls, inte på en lina. Ta sats och hoppa rakt upp i luften, byt plats på benen så att du landar med motsatt ben framåt/bakåt. Böj på knäna, max 90 grader, och hoppa igen så högt du kan. Hoppa i en minut, vila i 30 sekunder och hoppa en minut igen.

Om du är gravid: Hoppa bara hopprep så länge det känns okej, annars kan du gå på stället eller ta en rask promenad för att bli varm. Hoppa över utfallsstegen och gör någon annan övning i stället, som tåhävningar på ett trappsteg. Håll gärna i dig i trappräcket. I stället för grodhopp, gör vanliga benböj – bredare om magen är i vägen.