Trädgårdstips från blomsterproffset

Trädgårdstips från blomsterproffset

Foto: christian petersen

Trädgårdstips från blomsterproffset

Tvåbarnsmamman och trädgårdsmästaren Victoria Skoglund ger sina sex bästa tips för fix i trädgården i april.

VICTORIA SKOGLUND

Ålder: 43.
Familj: Pontus, 16, och Daniel, 13.
Bor: I Fullersta, Huddinge.
Gör: Äger Zetas Trädgår, trädgårdsmästare på "Nyhetsmorgon" (TV4), krönikör, skriver sin andra trädgårdsbok.

1. Våga plantera magnolia.
– Det är en myt att magnolior skulle vara svårodlade. Det finns mängder av sorter att välja bland och en av de mest lättodlade sorterna är Magnolia Leonard Messel. Ett litet, elegant träd som på bara grenar slår ut fina blommor i maj. De vill växa i ett skyddat läge och planteras i humusrik jord. Blanda upp den gamla jorden med okalkad torvmull, rododendronjord och kompost. Magnolior mår bäst av att planteras på våren och det är också nu som sortimentet är som störst. Under våren behöver den nyplanterade mag­nolian mycket ­vatten, men vill absolut inte stå för blött.

2. Vårstäda och gödsla.

– När perennernas skott skjuter upp är det dags att rensa och gödsla. Klipp bort fjolårets vissna blad och stjälkar. Prydnadsgräsen klipps ner till 15 centimeter ovan mark. Jag går på min lavendel hårt med häcksaxen, så att den håller sig knubbig och kompakt. Luckra upp jorden kring buskar och träd och strö ut kogödsel eller kompost. Vattna om jorden är torr och börja hålla efter ogräs, så blir inte rensandet så jobbigt ­under sommaren.

3. Skydda växter mot hungriga djur.

– Strö ut blodmjöl så fort du ser att knopparna komma upp. Blodmjöl är gödsel som avskräcker med sin lukt. Tänk på att effekten försvinner vid regn och måste upprepas därefter.

4. Sätt midsommarpotatisen i hinkar.
– Nu är det dags att lägga sättpotatisen på förgroddning för att få den klar till midsommar. Jag odlar potatisen i svarta plasthinkar med hål som har bra avrinning. Fyll hinkarna med en tredjedel planteringsjord och lägg potatisen på jordytan. De bildar snabbt groddar, fyll på jord och vattna efter potatisens tillväxt. Ställ hinkarna ljust och i rumstemperatur. När frosten är borta kan hinkarna ställas ut. Min favoritsort är en fransk delikatesspotatis som heter Amandine, som är fast med en delikat nötaktig smak.

5. Odla kryddor.
– På våren kan man börja odla kryddor på fönsterbrädan. Plantera om de nyinköpta kryddorna i större lerkrukor. Rosmarin, oregano, persilja och basilika tillhör de mest lätt­odlade. När det blir varmare ställer jag ut dem mot husväggen i solen. Prova basilika Yemenite, som är tålig.

6. Plantera fryståliga blommor.

 


– Sommarblommor tål inte kylan i april. Välj lökväxter till krukan som klarar en frostknäpp. Purpurfärgade hyacinter, mörkt ormskägg, aurikler tillsammans med limefärgade gilltöreln är en oslagbar kombination. Pärlhyacinter, narcisser och irisar är också hållbara. Lökarna är fleråriga och kan planteras ut i trädgården.

 

 


Artikeln är publicerad i mama nr 5, 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Prova Vi Föräldrar digitalt - 0 kronor första månaden - Se erbjudande!