Till vänster framifrån: Mona Lisi, Halima och Monaisha. På golvet: Habija, Zihada och Asha. Till höger framifrån: Tatu, Hawa, Zabibu och Janet.
Till vänster framifrån: Mona Lisi, Halima och Monaisha. På golvet: Habija, Zihada och Asha. Till höger framifrån: Tatu, Hawa, Zabibu och Janet.

Tio mammor delar på en förlossningssal

Tio blivande mammor delar på en förlossnings­sal – och det är goda nyheter! mama hängde med Unicef till Dar es Salaam i Tanzania.

Det är närmare 40 grader varmt. Tio födande kvinnor trängs i salen. Sängarna räcker inte till alla, så några ligger på madrasser på golvet. De har kommit olika långt i sitt förlossningsarbete. Vissa verkar nästan oberörda, skrattar och småpratar med varandra. Andra ligger med händerna för ögonen och jag hör hur de mumlar och stönar för sig själva.

Jag är inte riktigt bekväm med att stå där med sjukhuschefen och hela hans entourage. När man själv har fött vet man hur lätt man blir störd, och jag försöker skynda på vårt besök. Men ingen av kvinnorna protesterar. 

Sjukhuschefen är märkbart stolt när han berättar om verksamheten här på sjukhuset Mbagala Rangitatu i Dar es Salaam i Tanzania (som fick sjukhusstatus först förra året). Förra året förlöste man 3 831 kvinnor här.

Hade vi hälsat på för bara några år sedan hade situationen sett helt annorlunda ut. Sjukhuset har med hjälp av Unicef arbetat mycket och medvetet för att få hit de födande kvinnorna i tid. 

I dag föder 49 procent av kvinnorna i Tanzania med hjälp av utbildad personal, jämfört med 35 procent år 2000. Mödradödligheten i Tanzania är fortsatt hög, men har minskat kraftigt de senaste åren (med 49 procent sedan 1990), tack vare organisationer som Unicef. 

Men fortfarande dör 450 kvinnor per 100 000 födslar i Tanzania varje år. Det kan jämföras med snittet på 210 i resten av världen och 4 i Sverige. Siffror som är svåra att ta till sig och förstå. Men ett är säkert: varje mamma som dör är en katastrof. En katastrof som ofta går att förhindra. Det har man visat här på sjukhuset i Dar es Salaam. Ingen mamma dog förra året.

Läs också:

Katastrofen i Tanzania - 130 barn dör varje dag av undernäring

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!