Till storstan med småbarn: New York
Till storstan med småbarn: New York

Till storstan med småbarn: New York

”Ska du åka till New York med barn? Är du tokig?” Tja, kanske. Men det är dumt att låta bekvämlighet hindra en från drömresan. Allt handlar om anpassning, planering och förväntningar.

Att åka till New York med barn går utmärkt. Allt hänger så klart på vad man vill få ut av sin resa, men om det är shopping, promenerande och ätande (och det är ju ofta just därför man åker till den här stan) är riktigt små barn rätt lätta att resa med.En tre-till-sexmånaders bebis med en skön barnvagn bryr sig inte jättemycket om jetlag och kräver inte underhållning och lekparkstimmar på samma sätt som ett dagisbarn. Med detta inte sagt att det är omöjligt, eller ens problematiskt, att resa med en person äldre än ett år. Allt handlar om anpassning, planering och förväntningar.

Men stan är som bekant stor. Reser man med småbarn och är någorlunda bekväm av sig väljer man enklast en viss stadsdel där man slår läger, med små undantag för utflykter till andra delar. Bussarna är trånga, tunnelbanan är inte lätt att ta sig an med barnvagn – räkna inte med hiss eller rulltrappor – och taxifärder kan kännas läskiga utan bilbarnstol (som i sin tur är rejält klumpig att kånka på). Men med ett så lättnavigerat gatsystem kommer man å andra sidan långt med en bra vagn och sköna skor.Själv har jag en klar favoritdel. West village är de gamla bohemkvarteren som blir allt lyxigare för varje år. Men det går att hitta relativt billiga hotell, och barnmässigt är det fantastiskt: massor av fina parker och lugnare smågator.

4 sätt att bo i West Village

The Jane Hotel Enkelt, nyrenoverat nära floden. De flesta rum har delade badrum. Rum från cirka 1 000 kr. thejanenyc.com.

Washington Square Hotel Mysigt och populärt vid Washington Square Park. Rum från cirka 1 500 kr. washingtonsquarehotel.com.

Standard Hotel Vill du lägga pengar på boendet ska du välja nya Standard i Meatpacking district. Utsikt, folkspaning och trendighet. Rum från 2 000 kr. standardhotels.com.

Storkedjor som Holiday inn och Best Western har också utposter på södra Manhattan. Barnfamiljer kan även tjäna pengar på att hyra lägenhet istället för att bo på hotell. Kolla exempelvis craigslist.org.

Shopping-områden

Kvarter att ta sig till, och sen bara strosa omkring i och upptäcka. – Meatpacking-området (kvarteren omkring 14:e gatan och 9:e avenyn) Svindyra minivaruhuset Jeffrey’s, High Line-parken och matgallerian Chelsea Market är bara några av sakerna att kolla in.

 – 5th avenue/Madison avenue (typ 50:e gatan och uppåt) Bloomingdales, Henri Bendel, Bergdorf Goodman och Saks är några av varuhusen där det är alltför lätt att göra av med reskassan.  – Soho Kullerstensgator, höga trappsteg när man vill ta sig in i affärer och folkmassor gör en vansinnig om man har barnvagn. Soho är därmed inte drömområdet, men med lockelser som Uniqlo (som ett  japanskt H&M), ett J. Crew med barnavdelning (P.R.E.P.P.Y!) och kinesiska Pearl River Mart så är det ju synd att undvika det helt. 

– Fourth street mellan sjunde och åttonde avenyn är en New York-romantisk dröm. Perfekt för brunch, lunch, fika eller middag på mysiga ställen som Tartine (fik, tar bara kontanter), Extra virgin (goda sallader) och Café Cluny (French toast!).

Shoppa till mamma

– Barneys är inte det största varuhuset, och rösterna går isär huruvida det är det finaste, men det är det jag gillar mest. Frestande skönhets- och skoavdelningar, klämvänligt även på de dyraste våningarna och så Barneys Co-op där mellanprismärken tillåter även mindre plånböcker att handla. Co-op-avknoppningar finns för övrigt på ett antal adresser i stan. Den barnvagnsvänligaste och största ligger på 18:e gatan vid 8:e avenyn, barneys.com.

 – Sephora behöver väl ingen närmare presentation. Allt du önskar i smink och skönhet. Finns bland annat på Broadway i Soho, sephora.com. åIntermix-butikerna är rätt små, men med ett stort urval designerkläder. Finns bland annat på Bleecker street och i Soho, intermixonline.com.

 – Aldo har billiga men ofta trendmässigt välbelägna skor. Finns på flera ställen, aldoshoes.com

 – Forever 21 är ett billigt kaos, ofta med riktigt dålig kvalitet. Men lika ofta med snabba tolkningar av de senaste trenderna (läs kopior), bra basvaror och kul accessoarer till nästan inget pris alls. Finns bland annat vid Union Square, forever21.com.

 – Loehmann’s. Folk snackar om fynden man kan göra på enorma billighetsvaruhuset Century 21 nere vid Ground Zero, men själv finner jag det bara rotigt och tidsslösande. Loehmann’s är ett mindre varuhus med samma inriktning och det går att göra fynd från stora märkens tidigare kollektioner, allt från Valentino till Hanky Panky. Om du efter en testraid här känner att du vill ha mer av samma är det bara att viga en dag åt C21 – alla andra kan lägga tiden på något annat. 101 7th avenue, vid 16:e gatan, loehmanns.com (Century 21: c21stores.com).

 – ABC Carpet & Home är kanske planetens finaste inredningsvaruhus. Priserna ligger där­efter, men att titta är ju, som det heter, gratis. 888 Broadway, abchome.com.

– J. Crew

 är prydliga plagg av bra kvalitet, till helt okej priser. Kolla även in deras väskor och skor. Finns på flera ställen, jcrew.com.

Shoppa till barn

– BabyGap är som Polarn o Pyret i kvalitet, men billigare och med skojigare kläder. Flickmammor har roligare här än pojkditon (gäller visserligen hela USA:s barnklädesutbud) men alla bör, inte minst, finkamma rea­avdelningen, där plagg ofta hamnar efter bara några veckor. Finns över hela stan, min favorit ligger på 5:e avenyn vid 18:e gatan. Har ofta  toa, amningsrum och skötbord. gap.com.

 – Bonpoint. När Hollywoodkändisarna klär sina barn småfranskt har de varit på Bonpoint. Dyrt och fint. 392 Bleecker Street, bonpoint.com.

 – Old Navy. Om man är ute efter mängd snarare än kvalitet är Old Navy stället att besöka. Snorbilliga kläder till alla från bebisen till pappan (företrädesvis sånt som amerikaner kallar fritidskläder). Finns bland annat på 6:e avenyn vid 18:e gatan, oldnavy.com.

 – Buy buy baby är vad andra babyvaruhus drömmer om att vara. Har allt. Allt. Och inte bara för bebisar. 270 Seventh Avenue (mellan 25:e och 26:e gatan), buybuybaby.com.

 – The Scholastic Store har böcker, spel och annat kul inlärningsrelaterat för alla från småttingar till skolbarn. 557 Broadway (mellan Prince street och Spring street i Soho), shop.scholastic.com.

– FAO Schwarz. 

Leksaksvaruhus vid Central Park där det är mycket lätt att göra av med hela barnbidraget. 767 5th Avenue vid 58:e gatan, fao.com.

 

 

 – Yoya.

 Om det inte fanns någon gräns för vad man kunde kosta på sina barn skulle alla inköp göras här. De finaste kläderna, möblerna och leksakerna. Helt enkelt. 636 Hudson vid Horatio street, yoyanyc.com.

Om barnen inte vill shoppa?

Ambitiös fest på Bleecker street playground.

New Yorks lekparker håller överlag en riktigt hög standard. Det finns för det mesta allt från hinkar till leksaksbilar att låna och sommartid drar man igång fontäner och plaskdammar.

 – I välbärgade West village finns både Bleecker street playground (i slutet av Bleecker street  vid 8:e avenyn), nyrenoverade Washington Square Park och vid Hudson-floden finns ett flertal olika parker på pirerna. 

 – Children’s museum of the arts har flera dagar i veckan drop-in-klasser med målning och pyssel. 182 Lafayette Street (mellan Broome & Grand), cmany.org.

 – Biblioteken har kostnadsfria sång- och lekstunder, kolla nypl.org för platser och tider. 

– Bokaffärer har ofta läsestunder, kolla hemsidorna (till exempel barnesandnoble.com).

Maten

Många hävdar att New Yorks stora restaurangutbud gör att det inte finns utrymme för äcklig mat – dåliga ställen försvinner eftersom folk väljer något bättre. Det är inte en hundraprocentig regel, särskilt inte kring turiststråken, men det är verkligen lätt att äta gott här. Kvadratmetrar är det värre med, så barnvagnsinnehavare bör kolla läget innan besöket. Om man väljer att äta middag  tidigt, vilket vi småbarnsföräldrar ju ofta gör, brukar det vara lättare att få plats. Här är förslag på ställen som brukar funka med barnvagn.

 Billigt/lunch New Yorks alla delis är paradis för föräldrar med hungriga barn. De flesta har fräscha diskar med både färdiglagad mat och salladsingredienser man plockar själv, till billigt pris. 

 – Le Pain Quotidien är en belgisk kedja (som känns fransk) med ovanligt rymligt mellan borden! Finns över hela stan, lepainquotidien.com.

 – City bakery är ett lunchställe av plocka-själv-typ. Missa inte bakverken. På 18:e gatan vid 5:e avenyn, thecitybakery.com.

 – På Jamba Juice rekommenderas ”All fruit”. Fryst frukt som mixas till milkshakekonsistens, inget annat. Perfekt för barn som tjatar om glass. Finns över hela stan, jambajuice.com.

 – Whole Foods är världens bästa mataffär och har så klart också riktigt bra ta-med-mat. Allt från sushi till grytor, både som färdiga förpackningar och för beställning direkt över disk. Finns på flera ställen i stan, wholefoods.com. Dyrare/middag

 – Rosa Mexicano är en finmexikanare med himmelsk guacamole. På tre ställen i stan, rosamexicano.com.

 – Gemma, italienaren i fina Bowery Hotel, erbjuder ofta kändisspaning, theboweryhotel.com.

 – Italienska La Bottega och japanska Matsuri ligger i hotell Maritime i Meatpacking district. Bra och rymliga, themaritimehotel.com.

 – Standard Grill är ännu en bra hotellrestaurang med kul folkspaning, standardhotels.com.

– Bar Pitti 

på 6:e avenyn vid Bleecker street är en italiensk New Yorkklassiker. Bra ställe att kolla på folk och sommartid är det lätt att parkera barnvagnen vid ett av trottoarborden. Ingen bordsbeställning, räkna med kö om ni äter sent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!