Foto: Liderina

Therese, 33: Politikerna diskriminerar tvillingar och deras föräldrar

Tvillingföräldrar får i dagsläget färre föräldradagar än föräldrar som har två ensamfödda barn. Det anser mamaläsaren Therese Stridh att det borde bli ändring på.

Jag är mamma till två tjejer som blir fem år i år. De är tvåäggstvillingar som vi fick ett glatt överraskande besked om vid rutinultraljudet i vecka 20.

Tjejerna är det absolut bästa som hänt mig, men det har också varit den tuffaste resan jag varit med om. Det bästa är dubbelt upp av alla kramar, pussar, och all kärlek, plus att de alltid har varandra och det speciella band som de delar. Det jobbigaste är dubbel trubbel, hög intensitet, att det är dyrt då man måste köpa dubbelt av det mesta samt känslan av otillräcklighet och ständig upplevd stress när man måste vara ensam hemma med två små bebisar.

Therese med sina tvillingtjejer.

Den svenska föräldraförsäkringen ersätter nämligen inte tvillingföräldrar för två barn utan för 1,25 barn. Vi får totalt 300 sjukpenninggrundande inkomstdagar färre i ersättning än övriga tvåbarnsföräldrar. Dagarna på sjukpenningnivå för andra barnet täcker endast tvillingföräldrars behov av att vara hemma tillsammans de första tre månaderna.

"Tvillingar ska inte behöva dela på en famn som löper stor risk att bli utbränd"

Tvillingar är två små bebisar med behov av varsin vuxen famn att få tröst och närhet av under hela första tiden, och inte bara under de första tre månaderna. De ska inte behöva dela på en famn som löper stor risk att bli utbränd och sjukskriven på grund av den stress som det innebär att ensam vårda två eller fler små bebisar.

Tvillingarna i magen var en glad överraskning för Therese och hennes man.

Tvillingar växer sedan upp till två barn som, liksom alla ensamfödda barn, också har ett behov av att få tas omhand av sina föräldrar med hjälp av några sparade föräldradagar, när förskolan håller stängt och under alla de skollov de kommer ha årligen i grundskolan.

Föräldrar till två tätt ensamfödda barn ersätts idag med 480 föräldradagar per barn, även om de föds med endast nio månaders mellanrum. Inte ens hälften av dagarna för första barnet hinner användas när det andra barnet föds så här tätt inpå, och ändå ersätts föräldrarna med ytterligare 480 dagar för barn nummer två.

På grund av detta har jag engagerat mig i Tvillingupproret – en Facebookgrupp som är emot den orättvisa som råder mot flerbördsbarn och deras föräldrar i den svenska föräldraförsäkringen.

"Sociala aktiviteter som babysim och öppna förskolan fanns inte på min karta"

Jag och min man valde att endast vara hemma tillsammans i cirka tre månader, för om vi hade varit hemma båda två under hela första tiden hade alla dagar tagit slut innan tjejerna ens fyllt ett år. Det fanns inte på kartan för oss att lämna dem på förskola när de var tio månader gamla då de varken kunde gå, stå eller prata själva, utan vi ville vänta tills de var runt 1,5-2 år, precis som föräldrar till ensamfödda barn har möjlighet till.

I efterhand vet jag att vi hade behövt vara hemma tillsammans minst hela första året. Jag blev nämligen utbränd och mådde inte bra av den stress det innebar att ensam vårda två små bebisar som var hungriga samtidigt, ledsna samtidigt, ville ha tröst och närhet samtidigt, ville bli burna samtidigt, ville ha uppmärksamhet samtidigt, behövde byta bajsblöjor samtidigt och som spydde ner sina kläder samtidigt.

Therese döttrar fyller fem i år.

Lika jobbigt var det när de hade dessa behov i skift, för det var aldrig en lugn stund. Sociala aktiviteter som babysim och öppna förskolan, som många föräldrar med ensamfödda bebisar ägnar sig åt, fanns inte på min karta. Jag var glad om jag ens kom ut på korta vagnpromenader. Jag hann inte riktigt njuta av bebistiden på grund av stressen, och känslan av otillräcklighet har satt djupa spår i mig som mamma.

Läs också: Allt du vill veta om tvillingar – sannolikhet, graviditet och förlossning

Av politikerna önskar jag nu att tvillingfamiljer ska få samma ersättning som övriga tvåbarnsfamiljer för att kunna ta hand om sina två barn. Och inte bara under de första viktiga månaderna, utan under alla de tolv år som dagarna kan användas. Då syftet med försäkringen är att kunna möjliggöra för omvårdnad av barn, så ska försäkringen också gälla per barn och inte per graviditet.

"En man som får två barn med två olika kvinnor ersätts med 300 fler föräldradagar än om han får tvillingar med en och samma kvinna"

Varför ska föräldrar med barn som delat livmoder samtidigt få mindre ersättning för att kunna ta hand om sina barn än föräldrar till flera ensamfödda barn?

En man som får två barn med två olika kvinnor samma dag, månad eller år ersätts med 300 fler föräldradagar än om han får tvillingar med en och samma kvinna. Ett lesbiskt par kan föda varsitt barn och ersättas med 300 fler föräldradagar än om dessa två barn är tvillingar och delar livmoder. Det talar för hur sjuk denna orättvisa är.

Den svenska föräldraförsäkringen är väldigt generös mot familjer med flera tätt ensamfödda barn, men orättvis och diskriminerande mot familjer med flerbördsbarn.

Fakta föräldraförsäkringen för tvillingföräldrar:

Tvillingföräldrar får 480 föräldradagar för första barnet, varav 390 är på sjukpenningnivå. För det andra barnet får de 180 dagar, varav 90 är på sjukpenningnivå. Det är 300 sjukpenninggrundande inkomstdagar färre än vad övriga tvåbarnsföräldrar får.

Detta är en läsarkrönika där det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sova gott – utan sömnmetod!

Barnpsykolog Malin Bergström lär dig hur barnet och du får bäst sömn

Så skapar du din egen sömnmetod som passar just er!

Tycker ni olika som föräldrar? Så här löser ni konflikten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer