Test: Är du familjens projektledare?

En färsk läsarundersökning gjord av mama visar att det i första hand är vi mammor som "håller koll" i familjen. På allt från att köpa presenter till att veta när barnen har lovdagar, styra upp barnvakt, bjuda in till kalas och fixa matsäck – ja, till och med att köpa julklapp till svärmor! Testa om du är familjens projektledare med vårt snabba test – och se hur det kan gagna dig!

Svara (ärligt) ja eller nej på följande påståenden. I slutet får du svar på om du är familjens projektledare (och hur du kan dra nytta av det).

1. Är det du som packar barnens väskor när ni ska resa bort?

2. Är det du som oftast köper presenter inför födelsedagar, jul och kalas?

3. Är det du som har koll på att förskolan stänger tidigare?

4. Är det du som fixar barnvakt när du och din partner ska gå bort?

5. Är det du som organiserar barnens kalas?

6. Är det du som svarar på mejl från förskolan?

7. Är det du som ser till att barnen duschar/badar?

8. Är det du som påminner om att barnen ska ha matsäck med sig?

9. Är det du som skriver inköpslistan även om det är din partner som ska handla?

10. Är det du som har kontakt med barnens kompisars föräldrar?

11. Är det du som bjuder in vänner på middag?

12. Är det du som styr upp semestern?

Resultat

8-12 ja: Grattis, du kan lägga till projektledare på ditt CV! Marknadslönen för projektledare låg 2017 på mellan 32 000 och 48 000 kronor per månad, enligt Unionen,. Det vill säga en timpenning på mellan 200 och 300 kronor. Hur mycket borde du tjäna? Om det finns en till förälder som är ansvarig för dina barn (och du inte får betalt av hen för de timmar du projektleder) – se till att ta ett snack om att fördela projektledarsysslorna mer jämlikt. Dessa sysslor tar ofta minst lika mycket tid och ansträngning som mer praktiska uppgifter såsom att sortera tvätt, laga mat, betala räkningar och fixa med bilen.

4-7 ja: Grattis! Ni verkar dela lika på projektledarsysslorna i företag Familj AB. Ni kanske kan göra er en hacka på att föreläsa i ämnet?

0-3 ja: Grattis, du är inte familjens projektledare! Men rimligtvis finns det någon annan som jobbar som det i din familj, som är den som ser till att alltid hålla koll, planera och ligga steget före. Detta tar minst lika mycket tid och ansträngning som mer praktiska sysslor såsom att sortera tvätt, laga mat, betala räkningar och fixa med bilen. Ta ett snack med den personen, och fundera på hur ni tillsammans kan dela mer lika på projektledarrollen!

Läs också: 13 nya ”yrken” du får när du blir mamma (vare sig du vill eller inte)

Sova gott – utan sömnmetod!

Barnpsykolog Malin Bergström lär dig hur barnet och du får bäst sömn

Så skapar du din egen sömnmetod som passar just er!

Tycker ni olika som föräldrar? Så här löser ni konflikten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer