Foto: ASHSTUDIO

Sverige: bästa landet i världen för kvinnor – och att uppfostra sina barn i

Gräset är alltid grönare på andra sidan brukar man säga – men nu är det faktiskt officiellt: Sverige är världens bästa land för kvinnor att leva i, och även att uppfostra sina barn i.

Det är lätt att tänka att "gräset är grönare på andra sidan," att allt verkar så mycket bättre och lättare för andra. De flesta av oss gör sig skyldiga till denna ovana – oavsett om det gäller förhållanden, livskvalitet, arbete eller vardagsaktiviteter. Ta bara som exempel det här med att klä på sina barn i hallen eller att planera en resa – verkar det inte alltid gå så mycket smidigare för alla andra?

Oavsett om just det stämmer eller inte så får vi kvinnor i Sverige kanske ta en kort paus med gnällandet och uppskatta det som faktiskt är bra – för Sverige har 2017 blivit framröstat till världens bästa land för kvinnor att leva i, och även bästa land att uppfostra sina barn i. Iallafall om man ska tro den amerikanska studien som släpptes i våras.

MISSA INTE: mamas karriärsevent med Isabella Löwengrip, 4 september! 

Listan har tagits fram genom ett samarbete mellan Y&R Bav Consulting och Wharton School på University of Pennsylvania. Bästa land i alla kategorier kammade Schweiz hem, medan Sverige trillade in på en sjätte plats av 80.

Några av anledningarna som gjorde att Sverige hamnade på första plats i kvinno-kategorin var bland annat Sveriges överlägsenhet i jämställdhet och mänskliga rättigheter. Sverige har även flest antal kvinnor i riksdagen och i ledande positioner, och det globalt sett minsta lönegapet mellan män och kvinnor – även om det fortfarande ligger på cirka 13 %.

Vad gäller barnuppfostran och familjevänlighet så låg Sverige i framkant på följande punkter: billig sjukvård, föräldraledighet, barnbidrag, VAB-ande och genom att generellt sett ha ett barnanpassat samhälle.

Foto: Nastco

Nio tusen kvinnor svarade på undersökningen och även de andra nordiska länderna låg i toppen i båda dessa kategorier – både Danmark, Norge och Finland.

Med det sagt så betyder det inte att det är dags att luta sig tillbaka – att sluta kämpa för exempelvis lika lön för lika arbete, mot sexuella trakasserier och mot att kvinnor i snitt tar tre fjärdedelar av föräldraansvaret.

Men det är kanske även är läge att bara för en minut vara tacksamma för att vi bor i Sverige, och inte i Bolivia eller Tunisien (sista samt näst sista plats i listan).

Förutom de två redan nämnda topplatserna tog Sverige även hem titeln "best country for green living" – alltså bästa landet för hållbarhet – och när vi ändå pratar om att gräset ofta är grönare på andra sidan, så kan vi idag konstatera att det verkar som att Sverige trots allt är på "grön kvist" när det kommer till den frågan.

LÄS OCKSÅ: Forskning visar: mammor har sömnbrist, men inte pappor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!