Svensk mamma om föräldraledighet i Danmark: "De skolar in före 1-årsdagen"

Trots att Danmark är ett av våra närmaste grannländer skiljer sig reglerna för föräldraledighet rejält. Medan vi i Sverige ofta försöker stretcha våra 480 dagar så långt det går och skolar in våra barn så sent vi kan, har danskarna betydligt kortare ledighet och sätter barnen i förskola före ettårsdagen. Svenska Marleni Aabo, 33, är föräldraledig i Danmark och jämför skillnaderna mellan Sverige och sitt nya hemland.

Ofta kan det här med föräldraledighet upplevas som en tävling bland svenska småbarnsföräldrar. Ju längre vi är hemma, desto bättre mammor är vi. Men tittar vi en kort bit västerut har vårt grannland Danmark helt andra regler under barnets första år. För kvinnor som gärna börjar jobba när bebisen fortfarande är ganska liten kan det vara skönt att läsa om hur föräldraledigheten ser ut i andra länder.

Svenska Marleni Aabo, 33, flyttade till Danmark för fyra år sedan. Där träffade hon sin nuvarande man som hon idag har sonen Julian, 4 månader, med. Marleni är för tillfället föräldraledig, men kommer att börja jobba i maj när sonen är 7 månader. Då tar hennes man över tills inskolningen i augusti.

Marleni Aabo med sonen Julian. Foto: Privat Foto: Privat

I Danmark ser föräldraledigheten olika ut beroende på var man jobbar – i offentlig eller privat sektor – och hur arbetsplatsen har förhandlat med facket. Marleni och hennes man har 38 veckors föräldraledighet ihop, med full lön. Av dessa är 24 vikta till Marleni och 14 till hennes man Martin. De har rätt att vara lediga i ett helt år, men efter vecka 38 får de endast dagpenning. I Danmark är det även obligatorisk att kvinnan är hemma fyra till åtta veckor före förlossningen.

Lättare system i Danmark

Marleni, som hade en lätt graviditet, upplevde i förväg inte att hon behövde vara ledig fyra veckor före beräknat datum, men har ändrat sig i efterhand.

– Det är bra att jag inte fick välja. Hade jag fått det hade jag förmodligen jobbat fram tills bebisen kom, säger Marleni, som förklarar att hon tycker mycket om att arbeta.

När hon jämför föräldraledigheten i Danmark med den vi har i Sverige tycker hon att det är lättare att i förväg veta hur länge du förväntas vara hemma, därför trivs hon med upplägget i sitt nya hemland. I Sverige kan man förlänga sin ledighet i flera år genom att endast ta ut ersättning för några dagar i veckan.

– När man har flera val, som i Sverige, har man svårare att välja hur man ska lägga upp det. För mig hade det varit jobbigt att hitta tillbaka till mina rutiner igen efter en lång föräldraledighet, säger hon.

Marleni tycker att föräldraledigheten i Danmark är generös, men hon hade gärna velat se en mer jämställd inställning.

– Min man har maxat sin ledighet, och i Danmark ses det nästan som lite coolt. Pappan kan överlåta sin ledighet till mamman, men inte tvärtom och det tycker jag är tråkigt, säger hon.

Kortare arbetsdagar i Danmark

Föräldraledigheten må vara kortare i Danmark än i Sverige, men i vårt grannland är arbetsdagarna generellt kortare, vilket Marleni tror bidrar till att det där är lättare att återgå till jobbet efter en lång ledighet:

– I Danmark har vi oftast 36 timmars arbetsvecka. Vi slutar strax före fyra på eftermiddagen och hämtar barnen på förskola direkt efter jobbet. Jag hade nog känt mig ångestfylld om jag bodde i Sverige; det hade känts jobbigt att vara tvungen att gå tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten och sedan arbeta till fem eller sex på eftermiddagen, och hämta på förskola efter det. I Danmark är arbetstiden mer intensiv med 30 minuters lunch och kortare dagar, det tycker jag är bättre, säger hon.

Marleni tror även att den ekonomiska biten kan vara en stressfaktor för föräldralediga svenskar i och med att hushållet kan förlora mycket pengar om den som tjänar mest väljer att stanna hemma med barnet.

– I Danmark får båda föräldrarna full lön under föräldraledigheten, så vi slipper den jobbiga ekonomiska biten, säger Marleni.

Tack vare det kan många föräldrar också spara pengar och vara lediga utan ersättning, men leva på besparingarna. De har nämligen rätt att vara borta från jobbet i 52 veckor, även om de endast får ersättning för 38 av dem.

Önskar att pappan kunde varit hemma mer

Både Marleni och hennes man har tagit ut semesterdagar i vår och sommar för att kunna tillbringa mer tid med sin son än vad föräldraförsäkringen erbjuder. I augusti, när Julian är drygt 10 månader, är det dags för inskolning, vilket inte är ovanligt i Danmark.

– I Danmark skolar man in sina barn tidigt, så det är inget konstigt. I och med att skatterna är högre i Danmark så är välfärden starkare. Därför finns det mer pengar till att anställa mer förskolepersonal. Men det är upp till varje förälder hur man väljer, vi planerar att skola in vår son när han fyller 10 månader, vilket är normalt här, säger hon.

Även om Marleni är nöjd med Danmarks upplägg vill hon påpeka att det vore bra om pappan kunde stanna hemma längre med sitt barn:

– Det hade varit mer givande för min man om han var ledig en längre period, tre månader är inte speciellt lång tid. Den första månaden är man mest förvirrad som nybliven förälder, säger hon och tillägger:

– Det hade varit skönt för mig att jobba samtidigt som min man var hemma med Julian en längre tid, så att jag kunde fokusera på arbetet. Jag tror att det är många med mig som tycker att det är lyxigt och härligt att få börja jobba medan den andra är hemma så att man får en mjukstart. För vår del hamnar hans veckor i en semesterperiod då det är rätt lugnt på jobbet, så det hade varit ännu lyxigare om de låg i september-oktober. Nu kastas vi nästan direkt ut i att båda jobbar och att vi ska lämna och hämta på förskolan, säger hon.

Så ser föräldraledigheten ut i 7 andra länder:

USA: 10 veckors obetald föräldraledighet

Tyskland: 47 veckors betald föräldraledighet

Schweiz: 11 veckors betald föräldraledighet

Frankrike: 22 veckors betald föräldraledighet

Finland: 32 veckors betald föräldraledighet

Storbritannien: 39 veckor (varav sex veckor med 90 procent av lönen och resterande tid med ett schablonbelopp)

Japan: Rätt till ett års föräldraledighet, varav 34 veckor med full betalning

Källor: Journal of European Social Policy, www.norden.org, www.kollega.se

Av: Aida Hodzic och Lisa Nylén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!