Svartrotsgratäng.
Svartrotsgratäng. Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Svartrotsgratäng

Man kan bli aningens skeptisk när man står i grönsaksdisken och blänger på de där svarta, jordiga, långa svartrötterna. Men sluta bläng och köp dem i stället. Svartrötter är supergott! Den här ­gratängen är en ­liten hyllning till denna konstiga, men älskans­värda rot. En frisk tomatsallad till blir pricken över roten!

Du behöver:8 skalade svartrötter 4 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl mjölkEn skvätt grädde1 dl parmesanost, grovt ­rivensalt och nymald peppar100 g sidfläsk i små, små kuber1 liten vitlöksklyfta, ­finhackad

Gör så här:1. Skala svartrötterna under rinnande iskallt vatten, de är riktigt kladdiga. Släng dem sedan direkt ner i en kastrull med saltat vatten så att de inte mörknar. Koka dem halvmjuka. Under tiden smörjer du en ugnsform och ställer den åt sidan. 

2. Gör sedan en béchamelsås. Smält smöret och vispa ner mjölet, dra av kastrullen från värmen och tillsätt lite av mjölken. Vispa bort alla klumpar och fyll på med resten av mjölken och en skvätt grädde. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen småputtra, medan du häller ner osten och smakar av med salt och nymald svartpeppar.

3. Sila bort vattnet från svartrötterna och lägg dem i ugnsformen. Nu får du äntligen hälla över såsen. Stek sedan de små fläskbitarna tillsammans med den finhackade vitlöken och strö dem över gratängen. Låt allt gratineras i 200° i cirka 20 minuter, eller tills det har fått fin färg. Mums!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!