Vad har succébloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip, politikern Annie Lööf och Swedbank-tungviktaren Anna Felländer gemensamt? Jo, de är alla mammor – och supermäktiga. Vi har listat Sveriges 33 mäktigaste mamas, utan inbördes ordning. För att läsa mer, kolla in senaste numret av mama! 💕

1. It-höjdaren: Anna Wikland, 34

Googlat mycket idag? Då nuddade du världar med svenska Google-vd:n, som är mamma till Winston, 4, och Albert, 9 månader. Hon kapade till sig chefsjobbet på ett av världens största och mest inflytelserika företag när hon var föräldraledig.

 

2. Tv-chefen: Hanna Stjärne, 47

Det är hon som bestämmer vad du och kidsen ska titta på på tv. Som vd för Sveriges television är hon förmodligen mäktigast i Kultursverige och bossar över allt från nyheter till drama. Vi undrar om det är hon eller tioåriga dottern som håller i fjärren vid fredagsmyset?

 

3. Statssekreteraren: Emma Lennartsson, 41

Bakom varje framgångsrik man … Emma Lennartsson är, förutom mamma till Ingrid, 9, och Harriet, 6, Stefan Löfvens närmaste medarbetare, och den som samordnar arbetet i regeringskansliet. Hon är också hans närmaste underordnade hand i fördelningen av arbetet i Statsrådsberedningen. 

4. Spelbossen: Susana Meza Graham, 39

Om du inte själv är gamer har säkert dina barn ett par av spelen hennes företag tagit fram. Som vice vd på Paradox interactive är Susana Sveriges mäktigaste spelkvinna – i en bransch där damer är grymt underrepresenterade. Mamma till sönerna Tristan och Leandro, 7.

 

5. Succébloggaren: Frida Ramstedt, 37

Frida sätter ribban för hur det ser ut i våra hem. Hennes inredningsblogg Trendenser har  över 200 000 unika besökare varje månad, och både hennes Instagram- och Pinterestflöden har massor av följare. I år blev Max, 3, mamma dessutom utsedd till Årets inredningsbloggare.

 

6. Partiledaren: Annie Lööf, 32

Centerledaren har haft siktet inställt på toppen sedan barnsben, och blev som 23-åring inröstad som rikstagsledamot! Efter föräldraledigheten med lilla Ester, 7 månader, är hon nu tillbaka i den politiska hetluften.

 

7. Politikredaktören: Karin Pettersson, 41

Du har säkert hört, läst eller sett henne under det senaste dygnet – eller alla tre. Som politisk chefredaktör på Aftonbladet och medverkande i tidningens webb-tv är hon en av de mest hörda och engagerade rösterna i Sverige i dag. En undrar om barnen John, 7, och Eva, 3,5, blir drillade till debattörer de med?

 

8. Deckardrottningen: Camilla Läckberg, 40

Vi läser det hon skriver och håller koll på varje rörelse hon gör på Instagram (och numer även hennes grymma blogg). Att hennes böcker har sålts i över 15 miljoner exemplar i 50 länder har gjort henne till mångmiljonär. Och nu skriver den dansanta författaren texter till Mellon också. Barnen heter Wille, 13, Meja, 11, och Charlie, 6, och nytillskottet Polly, med fästmannen Simon Sköld, 28.

 

9. Bankdirektören: Annika Falkengren, 54

SEB:s vd knep toppjobbet när dottern Louise, nu 11, var bebis, och var en pionjärmamma i finansvärlden. Nu styr hon över våra pengar och har själv gott om den varan. Hon deklarerade härom året en inkomst på 29, 4 miljoner.

 

10. Framtidsekonomen: Anna Felländer, 39

Digitaliserings- och framtidsekonomen på Swedbank pekas ut  som en av dem som leder vägen mot framtiden. En av Sveriges viktigaste opinionsbildare, med järnkoll på digitala trender och innovationer. Och dessutom mamma till Lou, 9, Lea, 7 och Tom, 5.

 

11. Superbloggaren: Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 25

Bloggpionjären som gjorde succé på webben redan 2005 . Sedan dess har Gillis, 2,5 och Sallys, 1, mamma skrivit böcker, startat tidning och drivit flera företag, senast skönhetsföretaget Care & Color, som hon leder med en tillåtande attityd och respekt för alla.

 

12. Partiledaren: Anna Kinberg Batra, 46

Moderatledaren ryggade inte för det tuffa uppdraget att ta över efter Fredrik Reinfeldt, och tvekar aldrig inför att ge regeringen en tuff match. Vissa tippar henne som Sveriges första kvinnliga statsminister. Dottern Elvira, 9, med komikermaken David Batra, 43, blev en särskild lycka när hon äntligen kom, efter fyra års kamp att bli med barn samt en svår graviditet.

 

13. Tronarvingen: HKH kronprinsessan Victoria, 38

Den mest lättälskade monarken ever har ingen formell politisk makt – men vilket inflytande! Alla vill vi veta vad hon gör, säger och har på sig. Och lika intresserade (om inte ännu mer) är vi av prinsessan Estelle, 4 och nytillskottet Oscar.

 

14. Demonproducenten: Karin af Klintberg, 44

Hon har själv sagt att allt hon gör, det gör hon för att förbättra Sverige, och hon lär oss massor. Och visst älskar vi hennes underhållande folkbildning i ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”? Dokumentärfilmen ”Trevligt folk” om det somaliska bandylaget från Borlänge vann både publikens och kritikernas hjärta. Kanske är sönerna Bruno, 8, och Abbe, 6, lika impade?

 

15. Ministern: Alice Bah Kuhnke, 44

Att det var en skräll när miljöpartisten Alice utsågs till kultur- och demokratiminister är ingen underdrift. Men hon har stått på sig och drev igenom en kulturbudgethöjning på 359 miljoner, så det är henne du kan tacka när hela familjen går gratis på museet. Hon ger sig själv betyget 7 av 10, men barnen Billie, 13, Bessie, 9, och Nina, 4,5, sätter säkert en 10:a.

 

16. Arvtagerskan: Cristina Stenbeck, 38

Allt hon gör är makt och pengar. Drottningen i Stenbecksimperiet är styrelseordförande för Kinnevik, som dyker upp i din vardag i form av Tele2, Zalando, Viasat och tidningen Metro. Hon ser nog gärna att Mary, 8, och de sexåriga tvillingflickorna tar över efter mamma så småningom.

 

17. Operaprimadonnan: Malena Ernman, 44

Gretas, 13, och Beatas, 9, mamma hörs i Mellon, på operan och i debatten. Hon har inte bara mäktigaste sångpipan, utan är också röststark och rakryggad i debatten, där hon försvarar utsatta flyktingar trots allvarliga hot från främlingsfientliga krafter. Hela Malena är en sång om civilkurage, som inspirerar oss andra.

 

18. Designsuccén: Nina Bogstedt, 48

Filippa K:s chefsdesigner och creative director vann Damernas världs Guldknapp i fjol, bland annat för att hon ”får oss att strunta lite i trender och fokusera på helhet”. Även om du inte shoppar  plaggen Sophias, 16, och Sams, 12, mamma designat kan du räkna med att butikskedjorna (och du) inspireras av hennes kollektioner.

 

19. Partiledaren: Ebba Busch Thor, 29

Hon blev partiledare för Kristdemokraterna och mamma till sonen Birger, 11 månader, nästan samtidigt. Läs mer om den här mäktiga mamman i senaste numret av mama.

 

20. Ministern: Annika Strandhäll, 40

Funderar du över hur ni ska få ihop föräldraledigheten? Det gör socialförsäkringsministern, som basar för en tredjedel av statsbudgeten, också. Just nu ses reglerna över, men förhoppningen att kunna hjälpa jämställt föräldraskap på traven. Själv har hon barnen Felicia, 12, Ebba, 6, och bonussonen Simon, 21

 

21. Styrelseproffset: Susanna Campbell, 43

Som vd för riskkapitalbolaget Ratos och styrelseledamot i Telia Sonera är hon en av landets mäktigaste affärskvinnor och påverkar vår vardag på flera sätt. Hon har beskrivits som ”ambitiös på ett lutheranskt sätt”. 11- och 9-åringen därhemma kanske inspireras till stordåd av mamma?

 

22. Ikeachefen: Cindy Andersen, 33

Dags att förnya barnrummet? Cindy, som är chef för Barnens Ikea, vill att familjer ska ha råd att köpa mer: ”När du bildar familj är oftast behoven som störst och plånboken som minst”. Hon är mamma till Michelle, 7, Caspian, 5, och tredje barnet är på ingång. När hon fick jobbet blev hon möbeljättens yngsta affärsområdeschef.

 

23. Vice stadsministern: Åsa Romson, 44

Rikets andreman är en kvinna, som också är språkrör för Miljöpartiet och mamma till Lunne, 2,5. Den här före detta forskaren med doktorsexamen vill att vår framtid ska bli grönare. Hon har prövats i hårda drev, men som hon konstaterade i en intervju i Dagens Nyheter: ”Du måste också vara människa av samhället.”

 

24. Maktskiftaren: Anna Stenberg, 36

En vanlig vd i Sverige heter Johan och är 51 år. Det vill vd:n och grundaren av Women executive search ändra på. 80 procent av de ledare de rekryterar är kvinnor, vilket hjälper till att förändra företagsklimatet i hela landet. Förutom egna företaget sitter Anna i styrelsen till en rad bolag och är mamma till Alice, 6, och Frank, 4.

 

25. Sociala medier-drottningen: Frida Boisen, 41

Drottningen av sociala medier, journalisten och författaren Frida Boisen, skapar buzz och genererar klick.  Som digital chef på Bonnier Tidskrifter ansvarar hon för sajter med 2,2 miljoner unika besökare i veckan, och alla har en åsikt om hennes krönikor i Expressen. OCH så är hon mamma till Tilda, 11, och Arvid, 8.

 

26. Debattören: Dilsa Demirbag-Sten, 46

Som ansvarig för Berättarministeriet driver hon skrivar-verkstäder för barn i utsatta områden, och som styrelseledamot i Allbright jobbar hon för jämställdhet på ledande positioner. Och gör skillnad. Journalisten och debattören Dilsa är mamma till David, 16, Nomi, 12 och bonussonen Tom, 21.

 

27. Hiphopaktivisten: Maxida Märak, 27

Hon är hiphopmusikern, jojkaren, skådespelaren och aktivisten som tar fighten för samers rättigheter oavsett hur mycket skit hon får. Hon vågar höras, synas och ta plats – turnerar, spelar in film och tv, sommarpratar – väcker glädje, ilska och engagemang. Och vart hon går är dottern NikeSunna, 3, med.

 

28. Startup-stjärnan: Jessica Stark, 38

Hon både mamma till Olivia, 6, och till Start up people of Sweden, SUP46 – en mötesplats för kreativa näringar och digitala entreprenörer. Här samarbetar it-entreprenörer med att forma vår digitala framtid. Lösningarna de tänker ut idag använder vi i morgon.

 

29. Vegoqueenen: Sally Voltaire, 31

Har du också blivit flextarian på sistone – alltså börjat äta mer vegetariskt? Här har du en av de starkaste krafterna bakom vegovågen, med kokböcker och egen restaurang på menyn. Marcs, 4, mamma serverar rustik rawfood och vackert vegetariskt. Det vill vi också göra!

 

30. Superentreprenören: Mernosh Saatchi, 36

Charles, 8, och Edwards, 5, mamma grundade kommunikationsbyrån Humblestorm när hon bara var 22, och resultatet ser vi överallt: Reklamen från Telia, budskap från Bröstcanderföreningarna, den där annonsen från Skogaholmsbröd som fick dig att köpa en påse bröd till på Ica i går.

 

31. Modeskaparen: Carin Rodebjer, 44

Hon klär inte bara oss, utan numera även amerikanska mammor. Med visningar i New York och ny flaggskeppsbutik på 300 kvadrat i stockholmska Biblioteksstan intar gotländska Carin, mamma till Judith, 6, en särställning bland landets modemammor.

 

32. Power-journalisten: Carolina Neurath, 30

Hon är ekonomijournalisten på Svenska Dagbladet som håller koll på dem som tar hand om våra pengar. Hon har kammat hem Stora journalistpriset och Guldspaden, utsetts till en av världens främsta grävande journalister och skrivit boken ”Den stora bankhärvan” om HQ-bank och romanen ”Fartblinda”. Judith, 1,5 hänger gärna med när mamma bevakar makten i Almedalen.

 

33. PR-geniet: Christina Saliba, 41

Multientreprenören som trimmar talen du hör och säljer in kändisarna, produkterna och tjänsterna du gillar. Christina medietränade prins Carl Philip till mediesuccé och är deckarfenomenet Camilla Läckbergs manager. Plus mamma till Sebastian, 9, och Celine, 6. Vd för egna pr-byrån Mindmakers och ägare till kommunikationskoncernen Berntzon Bylund Saliba.

Text: Anna Björkman, Nina Hampusson

 

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där