Tilde de Paula Eby och sonen Ilyah, 1.
Tilde de Paula Eby och sonen Ilyah, 1. Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

Tilde de Paula Eby: "Ilyah limmar ihop familjen"

Tilde de Paula Eby, 40, har fyra barn, ett krävande tv-jobb och sover bara fem timmar per natt. Ändå sprudlar hon av energi. ”Jag har haft det tufft ibland genom åren, men nu känner jag mig lycklig”, säger Tilde de Paula Eby.

Programledaren Tilde de Paula Eby, 40, ringer mig från mobilen och berättar att hon kommer att bli lite sen. Trots att det är minus 16 grader ute så har hon bestämt sig för att promenera den ganska långa biten från TV4, där direktsändningen av ”Nyhetsmorgon” precis tagit slut, till Vasastan på andra sidan centrala Stockholm.

– Jag behöver röra på mig och få lite solljus, säger hon och en halvtimme senare sveper hon in på kaféet nerkyld men glad och dessutom lyckligt nygift.

– Just nu hinner jag inte träna tyvärr och då är det här mitt sätt att få vardagsmotion genom att gå i stället för att ta bilen från jobbet.

På vänster hand gnistrar den vackra diamantringen som gjorde henne till Fru de Paula Eby för bara två veckor sedan när hon gifte sig med sin Thomas.

– Det var en helt fantastisk kväll, det häftigaste var kanske att se hur glada alla var för vår skull och att fira vår kärlek tillsammans med dem vi älskar.

Även om Tilde och Thomas varit förlovade en längre tid så var själva giftermålet helt spontant.

– Plötsligt kände vi bara att det var dags och att vi ville göra det och inte vänta längre. Vi skickade ut inbjudan via sms och en vecka senare så gifte vi oss. Ingenting var planerat innan. Allt från kyrka, lokal, mat och sy upp klänning fixade vi på bara några dagar och vi hann aldrig bli uppstressade. Det var skönt att vi fick hålla det privat, bara för oss, och det var bara våra familjer och våra närmaste vänner som var med.

Ändå blev det 120 gäster i Adolf Fredriks kyrka, där vigseln skedde, som sedan festade loss i ett showroom strax bredvid. En väns privata mobilbild av brudparet som lagts ut av misstag läckte ut till pressen.

– Det var aldrig hennes mening att det skulle bli så, och jag var för lycklig för att låta något sådant förstöra alla fina minnen från den fantastiska dagen som vi ju faktiskt fick ha för oss själva, säger Tilde.

Paret vigdes av Thomas farfar som är präst och de hade bett Sarah Dawn Finer sjunga, liksom artisten Melo (Nils Tull) och den sagolika Mikaeli kammarkör (under ledning av svärfar Anders Eby). Dessutom överraskades de av Thomas bröder som sjöng en sång.

Längst fram med Tilde och Thomas stod barnen Elian, 12, Zion, 11, Naemi, 7, och gemensamma sonen Ilyah, 1.

– Det var väldigt fint att stå där tillsammans. Först var jag nervös, men när jag steg fram längs altargången och såg en av mina närmaste vänner le lyckligt mot mig blev jag helt närvarande – och så brast det. Sedan var det bara tårar hela kvällen kändes det som, jag ser rolig ut på bilderna för jag liksom skrattar och gråter samtidigt. Faktum är att jag tror nästan alla grät! Det var en magisk kväll. Vi hade inga tal, utan i stället spelades det musik och det var världens party.

Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

Hon visar upp ett litet blåmärke under vigselringen som hon fått av att spela congas frenetiskt under festen. Tilde som aldrig tidigare drömt om något prinsessbröllop, eller sett sig själv som brud, förklarar varför hon nu ville gifta sig.

– En av mina äldsta och bästa vänner höll det enda talet, där hon berättade att jag sagt när jag precis hade träffat Thomas att jag skulle kunna tänka mig att gifta mig med honom. Hon hade frågat varför eftersom jag inte drömt om bröllop eller giftermål tidigare, och då hade jag sagt att det var för att det inte fanns något annat alternativ. Det är så det känns. Det är han och jag. Några andra alternativ finns inte.

[adSpace placement="auto"]

Hon beskriver det som att ha landat. En av förutsättningarna för att släppa in Thomas i sitt liv var att han så totalt tog emot hennes barn, och barnen har tagit emot honom med öppna armar.

– Det var en förutsättning, annars hade jag inte varit intresserad. Folk brukar säga att Thomas är så fantastisk eftersom han tar ett sådant stort ansvar med barnen. Och det stämmer, men barnen är lika fantastiska eftersom de har släppt in honom och låtit honom bli en del av familjen.

Alla som lever i styvfamilj vet att det kan vara knepigt, men Tilde de Paula Eby har valt att inte problematisera så mycket, och strunta i alla uppdelningar.

– Jag tror att det kan hänga ihop med att både jag och Thomas är uppväxta i bonusfamilj och att vi inte ser någon skillnad på syskon och halvsyskon eller bonusföräldrar. Det är bara familj. Punkt slut. Precis som att jag räknar in Elian, Zion och Naemis pappor som familj också. Visst kan vi tycka olika om saker, men i slutändan så är allas fokus barnens bästa och där är vi överens. Jag har en väldigt bra relation till barnens pappor eftersom vi alla vill barnens bästa.

Inte heller någon syskonsvartsjuka har uppstått sedan Tilde och Thomas gemensamma barn Ilyah föddes för ett år sedan.

– Tvärtom. Han är vår lilla limbebis som limmar ihop familjen. Alla älskar honom och skämmer bort honom och gullar med honom. Det är väldigt skönt. Kanske hade det varit annorlunda om barnen varit mer jämngamla, men de stora barnen är så pass mycket äldre än Ilyah att det inte blir någon konkurrens.

Förutom allt det vanliga, tuffa som ingår i bebispaketet har det gått väldigt bra. Förloss­ningen var lika fantastisk och omtumlande som de tidigare, men smidig och enkel. Tilde och Thomas var hemma tillsammans de första fyra månaderna av föräldraledigheten.

– Egentligen gjorde jag en klassisk pappa­grej, eftersom jag slog ihop föräldraledigheten med sommaren och sedan började jobba. Det är Thomas som har tagit mest av föräldraledigheten och han som sköter ruljansen här hemma när jag kör tidiga morgnar och sändningar, och jag tar det när han gigar eller är på turné. I grunden är vi väldigt jämlika.

Första året med fjärde bebisen har gått ovanligt bra även om Tilde är tröttare än vanligt.

– Jag har ju lite erfarenhet av att vara mamma vid det här laget och kände tidigt att det är skönt om han sover bra, så det var tidigt fokus på att få det att funka. Men det är klart att en ettåring alltid är en ettåring, och det kräver mer än äldre barn. Ilyah är väldigt egen. Till exempel så är han rolig för han tar inte napp eller tumme eller välling när han är ledsen. Det enda som funkar på honom är musik! Vad som helst, då slutar han gråta direkt.

Med en stor familj på fyra barn så är Tilde också noga med att ge relationen tid.

– Man lägger ju en massa tid på barnen, på jobbet, man planerar träningen, ser till att boka saker med kompisar, men ofta tar man kärleken för given, som om den bara ska rulla på av sig själv. Jag tror att vi är bra på att göra roliga saker ihop, eller tråkiga! Allt från resor, konserter och middagar till lökiga kvällar i mjukisbrallor framför en säsong av ”Mad men” eller något. Poängen är att vi prioriterar varandra.

Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

För en vanlig dödlig kan Tildes liv utifrån se hektiskt ut. Utöver fyra barn varav en småtting så går hon upp 03.00 tre dagar i veckan för att direktsända ”Nyhetsmorgon” och göra tv-program som ”Hela Sverige bakar”, bevaka Polarprisutdelningen, ”Uppesittarkväll” med mera.

– Jag sover nog inte så mycket! Inte mer än 4–5 timmar per natt. Min prio är alltid barnen och jag passar på att jobba när de är i skolan eller på dagis. Jag kommer hem tidigt från jobbet och då hämtar jag nästan alltid. Men ibland, om det skiter sig, så kan alltid någon av de äldre barnen hjälpa till eftersom skola och dagis ligger så nära hemmet och det är inga farliga vägar. Som igår när jag var lite trött, då erbjöd sig mina stora killar att hämta de små. Det funkar otroligt bra. Nu hjälper alla till.

[adSpace placement="auto"]

Utöver att de äldre barnen stöttar så finns det en uppsjö av bonusfar- och bonusmorföräldrar som väntar ivrigt på att få vara barnvakt de få gånger det behövs.

– Jag och Thomas har valt det här livet. Vi tycker om att ha familj och vill vara tillsammans så mycket det går med alla våra barn. Det enda jobbiga med styvfamilj är att man måste vara borta från flera av barnen varannan vecka. Det där med egentid är helt ärligt inte så viktigt för mig. Jag får ju den när jag jobbar eftersom jag älskar mitt jobb.

En annan egentidsventil för Tilde är träningen, som hon återupptog när Ilyah var sex veckor gammal.

– Jag liksom stod och hoppade och längtade efter att få börja träna. När jag är gravid, och det gäller alla mina graviditeter, har jag ingen som helst lust eller sug efter att träna. Jag går in i min bubbla och skärmar av mig från allt, från nyheter till träning. Men när barnet är fött kommer det väldigt starkt tillbaka att jag vill ut. Jag började köra med en personlig tränare, Oscar Jöback, tillsammans med en kompis och drog igång med ungefär tre pass i veckan plus promenader i ett halvår. Det var viktigt för mig att komma i form och bli av med gravidvolanger.

När Tilde tränar är det som meditation – hon kan stänga av omvärlden och blåsa ut allt på gymmet.

– Vi körde allt från intervaller till styrkträning, väldigt varierat. Jag ville känna mig stark igen. Det är inte viktigt för mig att vara smal, men jag vill ha kontroll över mina musk­­ler och känna att jag kan lyfta tunga saker och ta i. När man har fött barn är allting i en slags obalans, man är ofta svag och det tar tid innan man landar i sin nya kropp.

Tilde känner inte ännu att hon har hittat tillbaka.

– Jag tror kanske inte att jag kommer få tillbaka den kropp jag hade förut. Dels är jag äldre och det kanske ska vara så, dels har jag inte möjlighet att träna så mycket som jag skulle vilja. Fick jag välja skulle jag träna varje dag eftersom jag älskar det. Men när jag började jobba igen i våras gick det inte – tiden räcker inte till och barnen kommer först.

– Visst, vissa veckor kanske jag tränar fyra dagar i veckan och andra veckor ingenting. Men jag känner att det får vara så här just nu. Man måste acceptera att man inte kan pressa in allting i livet. Det blir för stressande. Jag väljer bort mycket för att kunna vara med barnen och det känner jag mig nöjd med. Jag längtar efter att hämta och kan inte bärga mig (skratt).

För några år sedan tappade Tilde mycket i vikt och tittarna reagerade på att hon blivit väldigt smal. Men viktnedgången var ingen reaktion på utseendehetsen i tv-branschen.

– Det var inte konstigare än att jag gick igenom en jobbig period i livet och mådde dåligt och därför gick ner, säger Tilde.

– Som programledare får man tyvärr ofta kommentarer om hur man ser ut, men jag tror inte bara det är vår bransch som är utseendefixerad utan att hela samhället har blivit mer utseendefixerat. Det påverkar nog inte bara mig utan de flesta. Jag känner mig lika otillräcklig som good enough när det gäller mitt utseende. Vissa dagar känner jag en nästan infantil osäkerhet och nojar på hur jag ser ut. Andra dagar inte. Jag känner mig inte ful men inte heller snygg.

Maken Thomas kommer in på kaféet och säger hej och håller kärleksfullt om sin nyblivna fru. De ser nyförälskade ut och kan inte sluta ta på varandra, det ser verkligen ut som om Tilde har kommit in i sin hamn och någon fyrtioårskris känner hon inte av. Tvärtom tycker hon att det är skönt att bli äldre. Hon har gått i terapi genom åren för att jobba med sig själv, och bollar numera tankar och självförtroende med en ledarskapscoach.

– Jag tror att jag har blivit bättre på att fokusera på det som är bra i stället för att fokusera på små irritationsmoment i vardagen. Ungarna kan nästan tycka att jag är jobbig ibland för att jag hela tiden försöker se det goda i allt. Men jag tror att om man gör det så sprider det sig till andra runt omkring en och man blir lyckligare. Jag har, precis som alla andra, haft det tufft stundvis genom åren, så är ju livet funtat. Men nu känner jag mig lycklig och jag har halva livet kvar att vara lycklig.

Av: Moa Herngren

Foto: Rickard L Eriksson

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 2 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!