Sissela Benn spelar mamma Karin i nya Sune-filmerna.
Sissela Benn spelar mamma Karin i nya Sune-filmerna.

Sissela Benn: ”När jag jobbar kan jag vara borta från barnen i flera dagar”

Sissel Benn, kvinnan bakom humorkaraktären Filippa Bark, är näst på tur att gestalta mamma Karin i de nya Sune-filmerna. Och hon har en del likheter med sin roll: ”Vi är medelklasskvinnor som vill vara duktiga på allt.”

Du spelar den legendariska rollen som mamma Karin i nya ”Sune”-filmen – på vilka sätt är du lik henne? 
– Jag kan känna igen mig i Karin på flera sätt. Vi är medelklasskvinnor som vill vara duktiga på alla områden; göra karriär, vara bra mammor, närvarande partners, medvetna, ha en bra inkomst, ett vackert yttre och hem, förverkliga oss själva och aldrig misslyckas med något. Vi skulle aldrig erkänna att vi jämför oss med någon annan utan försöker upprätthålla nån lögn om att vi är ”goda kvinnor utan fula, missunnsamma, avundsjuka tankar”.

Familjen Andersson i ”Sune vs Sune” spelas av Sissela Benn, Tea Stjärne, Baxter Renman, Elis Gerdt och Fredrik Hallgren. Foto: Morgan Norman

Hur skiljer sig din gestaltning mot de tidigare?
– Jag har inte sett de senaste Sune-filmerna än, men skillnaden mot de första är att Karin nu får ta mer plats och får en egen story där hon är komplex och rolig. Men måste poängtera att jag älskar Carina Lidboms Karin! Hon är fantastiskt rolig.

”När jag jobbar kan det innebära att jag är borta från barnen flera dagar i rad”

Vad var roligast under filminspelningen?
– Karin har en annan mamma som hon i hemlighet tävlar mot i att vara ”den perfekta kvinnan”. Hon spelas av Marie Robertson och vi hade väldigt roligt ihop när vi gjorde våra scener.

Läs vår intervju med Marie Robertson: ”Mårten började sortera sladdar när jag fick värkar”

Hur funkar det att kombinera skådiskarriären med mammalivet?
– Både toppen och botten. Barn gillar ju rutiner och mitt jobbschema är väldigt oregelbundet. När jag filmar eller regisserar kan det innebära att jag är borta flera dagar i rad. Men vi får mycket hjälp av barnens mor- och farföräldrar, och min kille är väldigt generös med att ta mer ansvar i perioder. När jag inte är inne i någon produktion har jag väldigt flexibla arbetstider så då kan jag lägga mycket tid på att vara med barnen.

Sissela Benn är den tredje skådespelaren som tolkar rollen som mamma Karin i Sune-filmerna. Foto: Fianna Robijn, privat

Vad är det bästa med att vara komiker?
– Tusen saker! Att slippa ha ett inrutat nio-till-fem-jobb och ha kända kollegor som bjuder en på premiärgalej! Man kan tjäna hyfsat mycket pengar och får jobba med att göra andra glada. Sedan finns det cirka femhundra jobbiga saker också, men de roliga överväger.

”Jag har jättemycket tålamod tills det tar slut, då blir jag fräsig och sur”

Vad säger dina barn om folk känner igen dig på stan?
– Min dotter gillar uppmärksamhet så hon brukar förekomma alla och berättar gärna att ”Min mamma är kändis. Och jag är Filippa Barks (Sisselas humorkaraktär, reds anm) dotter!”. Jag som är en mycket blyg viol blir då ofta generad och står och skrattar lite nervöst i bakgrunden.

Så är Sissela Benn som mamma 

Hur är du som mamma? 
– Jag har jättemycket tålamod tills det tar slut, då blir jag fräsig och sur. Jag har en ambition att vara pysslig och engagerad men är lite för lat för att orka hela vägen, så istället för att åka till ett badhus får de bada badkar, istället för att göra utflykter i skogen köper jag en studsmatta åt dem. Sådana lösningar.

Hur var du som gravid?
– De första fyra-fem månaderna var jag som en hormonell vulkan. Grät, blev rasande, grät av lycka, somnade plötsligt, mådde fruktansvärt illa och kräktes, åt apelsiner och mannagrynsgröt flera gånger om dagen. Sedan släppte allt det och jag mådde prima. Jag jobbade in i det sista båda gångerna.

– Det passade mig även väldigt bra socialt för jag gillar att ha sällskap av någon som jag inte behöver prata med hela tiden och man är aldrig ensam med en bebis i magen.

”Min dotter kan bli ledsen över att hon har en splittrad familj och det gör ont att höra”

Du har gemensam vårdnad om din dotter – hur funkar varannan vecka-livet för dig? 
– Det funkar ganska bra. Dalias pappa (Jonatan Unge, reds anm) är också komiker och har oregelbundna arbetstider så vi kan inte vara hundra procent strikta med varannan vecka-uppdelningen. Ibland får vi pussla, men vi hjälps åt och försöker hela tiden tänka på vad som är bäst för Dalia. Vi anstränger oss också för att ha en bra relation, hennes pappa och jag, och att hitta på grejer ihop bara vi tre.

Sissela Benn har dottern Dalia med Jonatan Unge 

– Utmaningarna är att släppa kontrollen över hur Dalia har det hos sin pappa, att lita på att hon har det bra där trots att han kanske gör på helt andra sätt än jag. Att fortsätta ha en bra relation till ett ex och att våra nya partners är okej med det. Ju fler relationer man ska ta hänsyn till, desto mer komplicerat blir det ju, men vi har det faktiskt väldigt friktionsfritt just nu. Dalia kan dock fortfarande bli ledsen över att hon har en splittrad familj och det gör ont att höra.

Läs även vår intervju med skådespelaren Alexandra Rapaport!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!