PT-Lofsan om sin förlossning: "Jag kände mig jättemisslyckad"

PT:n Lovisa ”Lofsan” Sandström, grundare av Lofsangruppen och expert på mammaträning, berättar om sin graviditet och förlossning. Det här är ett utdrag ur en längre intervju i mama nr 7 2015.

Lovisa ”Lofsan” Sandström, 30, driver Lofsan-gruppen, en digital plattform för hälsa och träning, skriver böcker, designar träningskläder, coachar i TV4 Nyhetsmorgon och bloggar på lofsan.se. Hon bor med maken Hans Renman, 47, utbildningsentreprenör, Sixten, snart 6, och Baxter, snart 5, i en lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Träffades du och Hans på gymmet? 

– Nej, han startade en skola och kommunen anlitade mig som idrottslärare. Vi började umgås lite grann privat, träna tillsammans och sådär, sedan ledde det ena till det andra. Jag var inte alls beredd på att bli gravid, jag åt p-piller, och var på en skidresa med några kolleger, och trodde att jag fått vinterkräksjukan. Efter en vecka tyckte jag att det borde ha gått över, men jag kunde inte åka tåg till jobbet för jag var tvungen att kliva av och kräkas.

Vad kände du då? 

– Jag har alltid velat bli mamma jättetidigt. Men eftersom min och Hans relation var helt ny var det väldigt viktigt för mig att kolla av, okej, vad vill jag? Och vad har jag för hjälp runtomkring? Jag kände att det var jätteviktigt att jag själv var helt trygg med beslutet att verkligen behålla barnet. Hans ville inte påverka mig. Men så ringde jag Hans och sa: ”vi kör!” Och så gjorde vi det.

Blev sambor? 

– Hans flyttade in i min lägenhet. Då när vi skulle flytta in lite möbler lyfte jag en säng, det här var typ vecka 9, och började blöda. ”Nu får vi missfall”, var min spontana tanke. Vi åkte till sjukhuset, barnmorskan gjorde ett vaginalt ultraljud, jag höll i Hans hand, och så sa hon: ”Nej, vet du vad, jag ser ett litet hjärta här”.

Lofsan skulle lugna sig

Men åh! 

– Det visade sig att jag hade föreliggande moderkaka. Jag hade aldrig hört talas om det, men det innebar att jag blödde 14 veckor, extremt mycket. Jag blev sjukskriven och kunde inte gå utanför dörren för jag blödde igenom allting.

Naturen satte ned foten – nu ska Lofsan lugna sig! 

– I efterhand kan jag se det så. Jag fick jättedåliga järnvärden, för det är som att ha mens, hela tiden, och så blev jag jättenedstämd och då trodde jag att den här tröttheten var normal för att jag var gravid. Jag förstod inte att jag hade en depression.

Var Hans stöttande?

– Ja, gud, han var nästan som en butler. Men det var lite tråkigt för honom, för vi var helt nykära och skulle försöka bygga upp ett liv tillsammans och jag låg bara i sängen och var skittråkig. Men så slutade jag blöda och det var ju en enorm lättnad. Fast då fick jag problem med sammandragningar. Jag var sjukskriven hela graviditeten.

Förlossningen då? 

– Den var värsta floppen, jag kände mig jättemisslyckad.

Du ska prestera i allt? 

– Jag trodde att jag skulle kunna ha kontroll. Vattnet gick först, då var jag sju dagar över tiden, vi skulle käka frukost och jag bara: What the fuck! Jag trodde jag hade kissat på mig. Men när vi åkte in till sjukhuset hände ingenting, från ett på dagen och hela natten. Jag fick värkstimulerande för att livmodern skulle slå på ordentligt och då blev det för mycket. Då fick jag ryggepidural för att slippa ha så ont och värkarna drog sig tillbaka. När jag till slut var rätt öppen för att kunna föda var inte livmodern tillräckligt pigg och stark.

Fick använda sugklocka

– Jag fick så ont att jag började kräkas. Vid ett tillfälle stod jag upp, lutad mot sängen, och så svimmade jag mitt i värken, benen bara veks.

Så obehagligt!

– De sa: ”Vi kommer att få snitta, men innan vi kör dig till operation gör vi ett till försök”. Och så gick de och hämtade en läkare som hjälpte till att sätta sugklockan.

Hur ont gör det när de drar ut med sugklocka?

– Det gör så ont att man vill dö. Alltså, jag är en ganska liten tjej, 1,58 lång, och så in med den där sugklockan, och ut med bebisen som är normalstor. Det kändes som jag spruckit hela vägen, men efteråt sa barnmorskan: ”Nä, det finns ingenting att sy”.

Av Anna Björkman

Läs din mama digitalt i appen mama PLUS – tillgänglig för alla, men gratis för prenumeranter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!