Löparprofilen och mama-bloggaren Petra Månström, 39, valde bort amning redan tidigt under graviditeten, och mötte en del gliringar från omgivningen. Läs hela intervjun med Petra Månström i senaste numret av mama.

– Det är fortfarande så att det betraktas som en egotripp att inte amma, berättar Petra Månström.

Redan i vecka 20 bestämde sig Petra för att hon inte skulle amma sonen Adrian, nu 7 månader.

– Jag har ingen lust att vara mjölkcentral i ett halvår. Eller vara hemma på heltid. Adrian skulle vara helt beroende av mig då. För företagare är det helt omöjligt att vara borta ett halvår, och jag känner att jag själv inte hade pallat det heller, för jag hade blivit en zombie.

Delade på föräldraledigheten direkt

För att kunna dela på föräldraledigheten från första början bygger det på att man lägger ned amningen, menar Petra. Hon och sambon Jonas Hansen, 36, har löst det så och har mött kommentarer från omgivningen flera gånger.

– Ibland när vi var på bvc tillsammans var det så här: ”Jaha, får man fråga varför du inte ammar?” ”Jaha, det är pappa som lyfter upp ur vagnen!” Lite subtilt, men man märkte att de lade en värdering i det de sa.

Läs intervjun med Petra Månström i sin helhet i mama nummer 9, 2016. Där kan du också ta del av hennes exklusiva löparprogram (bästa mammaträningen!)

petra-manstrom2-foto-karl-nordlund

Foto: Karl Nordlund

Denna text är en sammanfattning av en längre intervju som publiceras i nya numret av mama, ute nu! Originaltext av Anna Björkman.