No more #metoo– nu rustar vi våra barn inför framtiden

I svallvågorna efter #metoo är vi många som vill att nästa generations tjejer ska slippa trakasserier. Lösningen? Att skapa trygga barn.

Världen har skakats av #metoo-rörelsen, där hundratusentals kvinnor berättar om sexuella övergrepp de utsatts för. Ett stort fokus i debatten har varit att vi måste starta tidigt, redan med de minsta barnen, för att förebygga beteenden som i vuxen ålder utvecklas till trakasserier och övergrepp. Att föräldrar måste uppmuntra sina barn till att prata om känslor, lyssna på varandra och samarbeta. För är det något som #metoo har visat, är det kraften som släpps lös när kvinnor samarbetar och stöttar varandra.

"Folk har sagt att vi är jämställda"

Hösten 2017 föll bransch efter bransch i det starkaste uppropet sedan de sociala medierna slog igenom. Hashtaggen #metoo följdes av teatervärldens #tystnadtagning, musikbranschens #närmusikentystnar, teknikbranschens #teknisktfel, journalisternas #deadline, skolans #tystiklassen och många fler. Hollywoodmän och svenska medieprofiler har förlorat sina uppdrag som följd av att modiga offer äntligen vågat säga sanningen om systematiska trakasserier och övergrepp som fortsatt i åratal trots att många vetat om dem.

När Linda Skugge, 44, författare och krönikör, först läste om #metoo färdades hon bakåt i tiden.

– I alla år har folk sagt "Nu är det jämställt!" trots att det naturligtvis aldrig varit det, och nu när man hör allas historier känns det som att vi är tillbaka på medeltiden. Jag är helt förkrossad av att läsa om det, och det är så hemskt med alla som hållit dessa män om ryggen – för alla har ju vetat om det här.

Linda Skugge Foto: Anders Dienert

Enligt Linda finns det en enda regel man måste komma ihåg när man uppfostrar barn: Att skapa trygghet.

– De som tafsar och slåss är otrygga rädda män som tycker att de inte har en plats, säger hon. Det har ju med hela mansrollen att göra, män som slår känner ofta "vad är min roll, vem är jag?"

– Man måste visa barnen, framför allt pojkarna, att man får vara pajig. Inte pajig som dem som begår övergreppen, utan pajig i sina prestationer. Man måste inte vara stor och stark och försörja hela familjen. Visa dem att man misslyckas ibland och att det är fine, man ska inte undanhålla dem det.

Måste sluta befästa fördomar

För att lära tjejer att hjälpa varandra tror Linda att vi ska visa alla de positiva följder som kommer av att stå upp tillsammans.

– Jag tror att det viktigaste är att man själv lyfter andra kvinnor, anställer kvinnor och talar gott om kvinnor. Ett sätt kan vara att dagligen vid middagsbordet berätta om något bra som en annan kvinna gjort.

– Och vuxna borde sluta tala i negationer som att "tjejer kan ju inte leka tre" och i stället säga "ni tjejer som är så bra på att jobba ihop". Det handlar om att inte befästa fördomar utan i stället utgå från att tjejer är bra på att samarbeta.

 

Lindas hjärtefrågor har alltid varit feminism och hur tjejer och kvinnor ska vara trygga i relationen till sig själva och till andra. I vår släpper hon boken "En tjuv i klubben", som handlar just om tjejer som samarbetar. Tre tjejer som hjälper och stöttar varandra när problem dyker upp medan de löser ett mysterium i sin konståkningsklubb. Historien kom till för att Linda var trött på den ständiga konkurrens som råder mellan tjejer i böcker för barn och unga.

– Jag har i många år tänkt på att i böckerna jag läst för mina döttrar kretsar handlingen ofta kring konflikter mellan tjejer. Det är så himla tråkigt, för jag tror inte att det är så i verkligheten. Man tar ju efter allt man läser, och jag tror att böcker om konflikter befäster konflikter.

Ställ dig frågan "har mina barn sett mig gråta?"

Kristina Henkel, 36, driver företaget Olika, som arbetar för barns rättigheter och för en mer jämställd och normkreativ värld. Hon har bland annat skrivit boken "Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2", och brinner för att barn ska få större handlingsutrymme i att vara den de är – och frihet att slippa begränsas av stereotyper. Hon menar att tryggheten och förmågan att sätta ord på känslor är det viktigaste för att det ska bli jämställt.

Kristina Henkel

– Det är ett förminskande av frågan att tro att genusperspektiv för barn bara handlar om dockor och bilar, säger hon.

Ett av Kristinas viktigaste råd är att låta alla barn få öva på flera olika egenskaper. 

– Många heterosexuella par säger "Jag och min man delar faktiskt på disken", och det är väl bra om man gör det men vi måste också ställa oss frågor som "Har mina barn sett mig gråta?" eller "Vem frågar oftast hur alla i familjen mår?". Det kanske är viktigare än vem som klipper gräset. På samma sätt som vi frågar barnen vad de åt till lunch kan vi fråga vilka känslor de har känt i dag, och då kan man själv berätta att "På jobbet hände det en sak som gjorde mig så arg" och visa att det är en del av livet.

– I barnens lek lär de sig bland annat att lösa konflikter och där lär vi tjejer och killar helt olika. Tjejerna lär sig att prata medan

killar lär sig att lösa konflikter med våld. Det är ingen slump att Barbie inte skjuter ner de andra Barbiesarna om hon inte får låna deras läppstift, och det är inte många som har hört Spider-Man säga "Aj, det gör ont!". Spider-Man säger "Du slog mig, då slår jag tillbaka".

Vuxna måste stanna upp och ställa frågor

Kristina använder sig av en trestegsmetod som hjälper barn att uttrycka känslor. Först får barnen sätta ord på det som händer och synliggör att en gräns överskridits, till exempel "Du tar min legobit". Sedan får de lägga in sin känsla, exempelvis "Jag blir arg när du tar mitt lego", och sist sin vilja, "Jag vill att du ger tillbaka legobiten".

– Det kan kännas stolpigt i början, men sedan märker barnen hur skönt det är att få säga "Du tog mitt lego nu!". Det här är också väldigt effektivt vid sexuella trakasserier, om vi säger "Du tafsade på mig" påkallar vi också omgivningens uppmärksamhet.

 

Hur gör man för att inte lägga ansvaret på tjejerna?

– Vi vuxna måste stanna upp och fråga: Hur vet vi att alla vill vara med på leken? Det kan vara jättekul att skjuta ner varandra och slåss, vi ska inte förbjuda leken utan vi måste se till att alla som är med vill vara det. Hur vet vi det? Och hur gör man när man inte längre vill vara med? Det är exakt det tankesättet man sedan tar med sig när det gäller samtycke i sexuella möten.

Kristinas lilla känsloskola

Prata med barn om känslor genom att sätta ord på dem: "Jag ser att du är frustrerad/arg/rädd".

Fundera över hur du själv visar känslor.

Lär barn strategier för att hjälpa varandra att säga ifrån, som "Stopp, du är taskig mot min kompis!".

Fyll på med egenskaper i leken, kanske en ambulans kommer och syr ihop dem som blivit skjutna eller att Spider-Man får bli pappa och laga jättegod mat till Spider-Man-bebisarna.

3 mammor om hur de rustar sina barn att bli jämställda

Nina Rung, 35, kriminolog och mamma till Manja, 8.

Nina Rung Foto: Carl Thorborg/Söderberg agentur

– Vi pratar om att alla kan bli kära i alla och hittar kvinnliga förebilder, annars är det lätt att tro att det bara är män som kan bli presidenter, ledare och sportstjärnor. Vi pratar om kroppslig integritet och vad de ska göra om någon tar på dem när de inte vill. Numera är min dotter så van vid mitt prat om privata delar så hon säger mest "men jaaaa, mamma, det är munnen, snippan, rumpan och bröstet" och så himlar hon med ögonen. Men då har hon ett språk för det! Så när en pojke i hennes klass hade tagit henne "på hennes privata delar" så berättade hon om det för sin lärare. Då vet jag att hon i alla fall är lite bättre rustad.

Vanja Wikström, 39, är grundare av babyloonz.com och glammom.se, mama-bloggare, mamma till Iggy, 3, och har en liten tjej på väg.

Vanja Wikström

– Som dedikerad feminist har jag tagit min uppgift att uppfostra en bra man på allvar sedan Iggy föddes. Vi försöker se till att Iggy tillåts känna in och utveckla alla sidor av sig själv, där han får leka med alla sorters leksaker, klä ut sig till Elsa i "Frost" likväl som till Spider-Man. Jag och Niklas försöker föregå med gott exempel. Ingen av oss är klassiskt manliga eller kvinnliga i våra roller, varken hemma, i vår relation eller på jobbet. Vi pratar om kroppen, ens egen och andras. Att ingen annan får röra en om man inte vill, och att man absolut inte får röra någon annan om den inte vill. Det vill jag lära honom redan nu.

Elaine Eksvärd, 36, retoriker, mama-bloggare och mamma till Matheo, 5, Evelyn, 2, och Pascal, 4 månader.

Elaine Eksvärd Foto: Hannah Hedin

– Jag lär barnen att bli jämställda genom att försöka uppmuntra deras egna intressen och motverka stereotypa uppfattningar som de kanske hört på annat håll som att tjejer inte kan springa lika fort som killar. Då får man förklara att tjejer kan göra allt killar kan. Vi har samtal varje dag men vi gör inte jämställdhet till en grej verbalt. De ser att pappa lagar mat varje dag och mamma städar undan. Det är bättre att visa jämställdhet än att prata om det. 

Text: Fridah Jönsson

Artikeln är publicerad i mama nr 1 2018 som finns att köpa i butik nu!

Hjälp Non-Violence – och ge våra barn en bättre framtid!

#metoo har gjort att hela samhället fått upp ögonen för hur vanligt sexuella trakasserier är. Den ideella organisationen Non-Violence vet att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring.

Nu kan du hjälpa till att förse dagens unga – och morgondagens beslutsfattare – med en utbildning i självkänsla och konflikthantering för att förebygga och stoppa trakasserier. Målet är att utbilda 50 000 elever.

För endast 50 kronor kan Non-Violence utbilda en elev, för 25 000 kronor får en hel skola utbildning. För att utbilda 50 000 elever behövs 2,5 miljoner kronor.

Läs mer och ge ditt bidrag här!

Boka in redan nu: Spahelg med mama och Lofsan i maj!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!