mamas bloggare Monica Eisenman och sonen Eric, 6 månader.
mamas bloggare Monica Eisenman och sonen Eric, 6 månader.

Monica Eisenman: "På juldagen frossar vi i skaldjur"

Favoritjulpyntet är en julgranskula med Mupparna och på julbordet trängs grisfötterna med egenstoppad korv. Vi tar julpulsen på vår egen matbloggare Monica Eisenman.

Hej Monica, hur firar du och din familj jul i år?- Eftersom vi nu har barn så kommer jag och Henrik att fira julen tillsammans. Tidigare har vi varit hos våra egna familjer. Men sen kom den stora frågan - hos vems familj ska vi vara? Det kommer ju bli vartannat åt från och med nu. Och jag vill ju tajma in så jag får fira med min syster - som även hon firar vartannat år med sin mans familj. Det är ju många som man ska ta hänsyn till. Det blir så i år att vi ska vara hemma hos min syster med man och barn. För första gången får vår mamma bara vara gäst och slipper ordna allt!

Vad är viktigast på julbordet? - Förra året var det bara jag och min mamma och då åt vi bara sill och potatis. Nu i år, eftersom Lisa och hennes man ordnar allt för första gången, så kommer det finnas allt från grisfötter till egenstoppad korv. Lars har redan rullat, stekt och fryst in cirka 500 köttbullar. Dom går "all in" kan man säga. Sen har vi den trevliga traditionen att frossa i skaldjur - ostron, hummer, havskräftor, etc etc och dricka champagne på juldagen. DET är ett måste.

Vilket är ditt mest värdefulla julpynt?- Min julgranskula med Mupparna på från 80-talet. Av någon anledning var den en av de få prylar som kom med från USA när vi flyttade till Sverige.

Hur mycket köper du julklappar till Eric för?- Jag tycker inte vi behöver köpa någonting till Eric eftersom han är så pass liten - men Henrik insisterar. Jag skulle lätt kunna köpa massor av prylar till syskonbarnen - men försöker hålla igen då det blir lite väl mycket presenter - och till slut bara river de upp paketen utan att bryr sig om vad som finns i. Vad önskar du dig själv i julklapp i år?- Jag har önskat mig en cashmeretröja från Henrik. Annars så har jag inte funderat så mycket på vad JAG vill ha - utan snarare vad Eric kanske behöver. 

Beskriv din julgran!- Hemma hos mamma är det en brokig sak - vi har allt möjligt skit som hänger där i - smurfar, miniatyr av Vita huset, pynt som jag och Lisa har gjort som barn, ett stort etiopiskt kors istället för stjärna på toppen etc, etc.. Hemma hos mig däremot så försöker jag hålla det lite mer stilrent. Däremot så har jag och Henrik en liten tradition att köpa ett julgranspynt i varje land som vi besöker - därför har vi till exempel bland annat ett litet skelett från Mexiko hängandes i vår gran.

Vilket är ditt bästa julminne?

 

- Oj, vad svårt. Jag har ju firat jul på så många olika sätt - på så många olika platser. Jag har firat jul i bland annat Addis Abeba, Warsawa, Nice, Fort Lauderdale, Stockholm, Vemdalen, Järvsö, Maryland, Sämsta julminnet är iallafall när jag och Lisa både fick vinterkräksjukan på julafton. Vi låg sjuka - medan mamma fick åka ut till Arlanda och boka om våra flygbiljetter då vi skulle flyga till USA på juldagen. 

 

Vilket julgodis är din favorit?

 

- Det är förstås den obligatoriska Paradis-asken. Men annars har vi en tradition att äta den italienska julkakan Panettone på julafton och dricka Asti Cinzano (sötsliskig mousserande vin) till.

Ta mig till Monica Eisenmans blogg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!