Monica Eisenman och lilla Eric, här bara 1,5 månad.
Monica Eisenman och lilla Eric, här bara 1,5 månad.

Monica Eisenman: "Jag vill njuta av den här tiden"

För fyra månader sedan blev mamas bloggare Monica Eisenman mamma till Eric. Under graviditeten fick hon ständigt höra hur jobbigt det var att ha en bebis - men hon håller inte alls med. "Det finns dagar då han inte vill att jag ska lägga honom ifrån mig. Men jag ser inte det som ett problem", säger Monica.

Mamas bloggare Monica Eisenman, 38, matskribent och författare, och hennes sambo Henrik blev föräldrar för första gången i juni. Då föddes Eric, en rejäl liten kille som vägde 5 140 gram. Förlossningspersonalen utbrast ”Åh, vilken bjässe! Det här blir en NHL-spelare” när de såg honom.- Han har alltid känts stadig och bastant, vilket känts skönt, säger Monica Eisenman.

Förlossningen var lång och utdragen. Det började med värkar på morgonen, men Monica vågade inte tro att något var på gång. Efter en lunch med hummer och ett glas champagne med en väninna ringde hon ändå Henrik och sa att det nog var bäst att han kom hem. De packade bb-väskan och kollade på tv innan de till slut åkte in till förlossningen.- jag hade inte skrivit något förlossningsbrev eftersom jag inte visste vad jag skulle förvänta mig. Men jag badade, fick lustgas och till slut bad jag om epidural. Men något gick fel när nålen sattes så varje gång jag behövde påfyllning så var de tvungna att kalla på narkosläkaren, annars brukar ju personalen på avdelningen sköta det. Jag fick alltså vänta på smärtlindringen varje gång det behövde fyllas på.

När Monica var helt öppen och fick krystvärkar fick hon stränga order om att inte krysta. Eric låg fortfarande för högt upp. Till slut började personalen prata om att det antingen fick bli sugklocka eller kejsarsnitt, båda två alternativ som Monica innan förlossningen hade känt att hon inte ville vara med om.- Men när jag väl stod inför att det skulle bli något av dem så kände jag att det får bli som det blir bara barnet kommer ut och är friskt. 

Till slut beslutades att det fick bli kejsarsnitt.- Förmodligen var det en kombination av för svagt värkarbete och att han var så stor som gjorde att han inte kom tillräckligt långt ner.Hur har de här fyra första månaderna som mamma varit?- Det är så många som säger ’varför är det ingen som pratar om hur jobbigt det är att få barn’, men jag tycker att det var det enda folk sa. Och jag har inte alls upplevt det så. - Jag har inte haft några problem att amma och det var jag övertygad om att jag skulle ha. Jag trodde aldrig att det skulle fungera. Min syster hade problem och vi har likadana bröst (skratt).

Hur är Eric då?- Eric är lite mer krävande än min systers barn, vilket det självklart har blivit att jag jämfört honom med...Lite kinkigare. Han blir lätt uttråkad när han är ensam med mig - oavsett hur mycket jag försöker underhålla honom!Han är antingen av eller på, antingen jätteglad eller lite sur. Det finns dagar då han inte vill att jag ska lägga honom ifrån mig. Men jag ser inte det som ett problem, det här är en så kort period i livet så jag vill passa på och njuta så mycket som möjligt av den här tiden.

Du jobbar fortfarande litegrann. Hur gör du med Eric då?- Jag gör några enstaka jobb. Eric får följa med och så har jag med mig någon som kan hjälpa till, mamma eller Henrik oftast.

Hur tänker ni kring föräldraledigheten, ska ni dela på den?

 

- Vi kommer att åka till Thailand tillsammans en månad. Sen när jag fått ett nytt projekt att ta mig an så kommer Henrik attvara hemma med Eric.

Ta mig till Monica Eisenmans blogg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!