Mitt budskap är: Ingenting är skamligt
Mitt budskap är: Ingenting är skamligt

Lisa Fabre – Mitt budskap är: Ingenting är skamligt

”Alla kan bli den vi innerst inne är”, säger Lisa Fabre, 40. Möt vår nya mama-coach som gått från en uppväxt i Jehovas vittnen och anorexi till ett inspirerande tvåbarnsmammaliv som författare och livscoach.

Hur var det att bli mamma?

– Jag var 38 när Adam föddes och det var helt FANTASTISKT! Jag hade jobbat, haft min karriär, var klar med den bekräftelsen. Så jag gick in i ett rus. Jag gjorde allt själv, bad aldrig om hjälp. Ville inte ha hjälp. Jag tror att det beror på att min egen mamma lämnade bort mig så mycket när jag var liten... Så jag lämnade inte Adam ens en timme! Man bär mycket inom sig från sin egen barndom. Antingen gör man exakt som sin mamma eller precis tvärtom.

Hade du lätt för att bli gravid?

– Jag blev gravid precis när vi gifte oss, men den gången fick jag missfall. Så det är klart att jag var väldigt orolig. Men Adam blev till på femte försöket. De där fem månaderna kändes i och för sig som fem år, men…

Hur mådde du som gravid?

– Jättebra! Jag var frisk, gick långa promenader, mådde lite illa i början bara.

Tyckte du om att föda barn?

– Alltså, jag hade en otroligt stark rädsla för att föda. Jag var livrädd! För att spricka, smärtan… det var så allvarligt att jag tänkte att jag nog inte skulle ha barn. Men längtan blev för stark. Så jag började undersöka saken, kom i kontakt med profylaxen, tog reda på allt jag kunde göra för att underlätta…

– … och jag fick en jättefin förlossning! När jag kom in till sjukhuset var jag öppen 10 cm, sen var Adam ute på åtta timmar. Jag satt i badet, fick massage, behövde bara sy ett stygn. Och klarade mig utan bedövning.

– Adele kom ut 45 minuter efter att jag kom in på förlossningen. Om möjligt ännu lättare.

Det låter som en drömstart. Hur tyckte du sen att amningen gick?

– Jag är kanske den enda som tycker att amningen gjorde mer ont än att föda barn! Det var jättejobbigt i starten. Jag fick två mjölkstockningar med Adam, fick ringa sjukhuset och amningsjouren dygnet runt. Men jag har tyckt om att amma. Jag ammade Adam tills han var två år, inte helt förstås, men på kvällarna. Och nu med Adele är det samma sak – smärtsamt i starten. Men nu är vi på banan.

 Adam hjärta Adele.

Du lever lite av ett hemma-mammaliv.

– Ja. Men när jag bara hade Adam brukade jag gå upp klockan sex på morgonen och skriva till klockan tio. Då kände jag att jag hade fått vara kreativ. Nu funkar inte det med två barn. Så den här gången försöker jag bara att softa. Jag vill bara vara med bebis – man vet ju också hur snabbt tiden går!

Hur delar du och Wille på hushållsbestyren?

– Han kommer hem halv sex på kvällarna och då gör han mycket. Men jag lagar mest mat, jag är bäst på det. Han fixar och trixar och parkerar om bilen och sånt. Typiskt, haha.

Vem brukar handla, då?

– Jag handlar nästan allt på internet, från det företag som levererar biodynamisk mat till Adams Waldorf-dagis. Kruxet är att man måste beställa stora leveranser. Sex kilo broccoli, sex kilo aubergine. Så sen har jag allt på balkongen under en stor yllefilt. Men i går natt frös alla squasharna, hua!

– Men det är otroligt skönt att slippa handla! Nu kommer allt till dörren och Wille plockar pp färskvaror på väg hem från jobbet.

Är ni vegetarianer?

– Nej, inte uttalat. Jag brukar följa det kroppen vill ha. När jag var gravid med Adam åt jag revbensspjäll tre gånger i veckan, men nu med Adele – inget kött alls. Jag gillar lax, men det är svårt att få tag i bra lax, Stilla havs-lax. Det är rätt mycket skräp i maten. Hormoner. I kyckling, de får ju hormoner så att de ska kunna slaktas tre veckor gamla. Och att allt fler bebisar föds så stora… jag vet inte, men beror det på hormonmaten?

Ni lever ett rätt ekologiskt liv, eller hur?

– Jag tycker att det är viktigt med just maten. När jag var ung och bantade var Cola light och Lätta ”nyttigt” för mig, nu anser jag att honung och riktigt smör är nyttigt.

– Men precis, McDonalds finns inte för oss. Fast det får inte bli fanatiskt. Det är mer ohälsosamt att vara orolig för att man ska äta dålig mat, än att ibland äta dålig mat.

Får barnen äta godis?

– Adam har aldrig fått godis, han vet inte vad det är. Han får chokladbollar med russin och honung, frukt, cashewnötter…

Men alla andra barn då… och alla barnkalas?

– De flesta föräldrar på vårt dagis är rätt medvetna, men nyligen blev han serverad choklad i en liten form på ett kalas. Då tog Adam chokladen och sa ”åh, smink!” och kletade det i ansiktet, haha. Men tids nog lär han ju förstå.

Vad äter ni till vardags?

– Quinoa är vanligt hemma hos oss. Sen gör jag en wok på aubergine, morot, pumpa, kanske röda linser. Och fårost. Det måste gå fort. Nötter, fårost, olivolja, avokado är bra snabbmat. Hirsch går också jättefort.

Hur är du annars om mamma, finns det några regler ni aldrig ruckar på?

– Att mina barn aldrig får slåss. De får inte göra någon illa. Adam ska lägga sig klockan åtta på vardagarna. Han måste inte alltid äta upp. Han måste inte gilla maten jag lagar. Han måste inte kramas. Han måste borsta tänderna. Nåt sånt.

Foto: hans ericksson

LISAS MAMMADAG

07.00 Adam och Adele vaknar. Vi äter frukost.

08.00 Wille tar Adam till dagis. Jag och Adele har en lugn förmiddag, kanske somnar vi om en sväng vid tio. Jag kör en tvättmaskin. Vi går sällan ut.

12.00 Jag äter lunch med nån kompis. Tar kanske en promenad.

14.30 Hämtar Adam på dagis ute på Djurgården. Vi är ute i nån timme, tills det blir mörkt.

16.00 Hemma. Vi leker, kanske bygger vi lego.

17.30 Wille kommer hem. Vi gör mat tillsammans.

19.00 Adele lägger sig.

19.30 Jag sätter mig och jobbar. Vi har precis köpt ett sommarställe, så en favoritgrej (istället för att jobba) är att surfa på Blocket och andra ställen efter fina gamla möbler. Men om det är tisdag missar jag inte ”Desperate Housewives” – den enda tv-serie jag följer. Och ”Det okända”. Och ”Idol” på fredagar!

20.00 Adam somnar.

21.30 Har jag en bra bok lägger jag mig och läser. Annars surfar jag vidare. Kanske lägger ett bud.

23.00 Släcker och somnar.

Läs hela intervjun med Lisa Fabre i mama nr 3 2008.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer