Foto: Emma Svensson

Mia Skäringer är Årets fuck off-mama 2018: ”Mamma är den svåraste rollen”

Hon får oss att skratta, gråta och knyta näven i heligt förbannat samförstånd – och hon backar aldrig när det stormar. Årets fuck off-mama är Mia Skäringer.

Nej, den här mamman har inga fler ”fucks to give”, men hon har desto mer ”power to give” till andra kvinnor.Genom Gulletussan, Tabita eller Solsidan-Anna har vi fått skratta, men det är Mia Skäringers privata röst som påverkar oss mest. Nu står hon återigen på scen, denna gång med ”Avig Maria – no more fucks to give” – en föreställning om att ”äga sig själv och vara kvinna på sina egna villkor”. Och vad hoppas hon på att kvinnor tar med sig från föreställningen?

– Det just den kvinnan, mannen, ickebinära människan behöver i just sitt liv. Mitt högre budskap är nog bara att man vågar se och kanske frigöra sig från de roller som inte tjänar ens liv.

Vad betyder systerskapet för dig?
– Det växer fram ett nytt systerskap nu. När vi inte längre behöver slåss om utrymmet. När vi inte är utbytbara mot varandra – jag har känt det själv – det slags systerskapet gör all skillnad i världen. Det ger total trygghet.

Vi tror att din programserie ”Kroppshets” har påverkat många kvinnor positivt – vad var ditt mål med serien?
– Att lyfta frågan om den stora hjärntvätten på ett lite djupare plan och samtidigt erbjuda samtiden lite nya glasögon utan diverse pekpinnar.

Vad ska man göra om man tänker elaka tankar om sin kropp?
– Det gör jag ju själv, men jag försöker också svara upp med motsatsen; snälla och kärleksfulla tankar. Och be kroppen om förlåtelse för de elaka.

Det finns en hets kring att mammor ska ”komma tillbaka” till den kropp de hade innan de fick barn. Varför tror du att det blivit så? Det sista man vill är ju att tänka på kropp och träning när man precis har fått barn.
– Det har blivit så för ingen sak får ha sin tid. ”Komma tillbaka” – till vad? Som att man leker hela havet stormar och att någon annan kommer ta sista stolen om du inte skyndar dig. Det är din kropp, du behöver inte stressa. Du bestämmer själv. Och du har precis fått ett barn.

Vad är viktigast för dig att förmedla till dina barn Leelo, Alfred och Heli?
– Att jag älskar dem. Och att de ska ta vara på sina liv, sin energi och sin personlighet. Att ha självrespekt! De är unika.

Har du någon mäktig mamma-förebild?
– Många många mammor av alla de slag. Alla bär de något vackert i just sin egen variant. Jag älskar mammor – unga som gamla. Mamman är den vackraste, svåraste, underbaraste och hemskaste rollen som finns.

Vilket är ditt bästa mamma-life-hack?
– Att tänka ”Jag är inte perfekt. Jag gör så gott jag kan. Jag är en bra mamma”.

Av: Annika Leone
Foto: Emma Svensson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!