Linda Rosing: "Jag var ifrån min dotter i tre år"
Linda Rosing: "Jag var ifrån min dotter i tre år"

Linda Rosing: "Jag var ifrån min dotter i tre år"

Städerska, lyxhustru, socialbidragstagare, skandalstjärna, politikeraspirant, succébloggare. Den enda konstanten i Linda Rosings 34-åriga liv är hennes mammaskap. Och inte ens det har alltid varit självklart: "Jag fick höra att jag förstörde Melissas liv när jag dök upp."

Linda Rosing har fått ikläda sig den inofficiella rollen som Sveriges sämsta kändismamma. En mamma som lämnar sina barn för att vara med i tv och ha sex och dricka sprit i dokusåpan ”Big Brother”. En mamma som förstorar brösten och ammar med silikontuttar och sprutar in botox i ansiktet ena veckan för att outa sina kokain-party-vanor nästa vecka, blir politiker den tredje och slår sina påsar ihop med porrkungen Berth Milton den fjärde.

Foto: hans ericksson

Linda Rosing lyckas ständigt chockera genom minst sagt tvära och oväntade kast och när man tror att skandalmammakvoten är fylld till bredden så väntar en ny löpsedel bakom hörnet som får mammornas präktighetsförbund att sätta både latten och muffinsen i halsen. Linda Rosing fortsätter att älskas och att hatas och på hennes blogg (som har över 100 000 besökare i veckan och har legat trea på bloggtoppen) får hon hundratals arga kommentarer varje dag där människor rasar över alltifrån hur hon är som mamma och hur hon ser ut till vilka hon umgås med, att hon exponerar sina barn och att hon är en dålig förebild som plastik­opererar sig.

– Det spelar ingen roll vad jag gör, säger Linda Rosing. Folk retar sig ändå på mig, har jag med mina barn i bloggen blir de arga, har jag inte med mina barn i bloggen blir de arga. Vem bestämmer hur jag ska se ut och vem jag är som mamma? Jag blir dömd på förhand för att jag ser ut på ett visst sätt och för att jag hade sex i ”Big Brother”-huset för fem år sen.

Så vem är då Linda Rosing som mamma? Den här morsan som tydligen gör sånt som tydligen morsor enligt normen inte ska göra?

Blev mobbad i skolan

Hon föddes och växte upp i Västerås med två bröder och en bohemisk mamma och pappa som visserligen var skilda men goda vänner. Linda blev mobbad av killarna i skolan och kallad för planka (”jag såg att de var snälla mot tjejer med stora bröst”). Mobbningen tvingade Linda Rosing att bli hårdhudad och när hon kom in i tonåren tog hon tuffa-tjejen-rollen och blev den som bråkade med lärarna, sket i skolan och blev kallad till rektorn. Betygen sjönk och när det var dags för gymnasiet var Konsumtion enda linjen hon kom in på, trots att det knappast var skolköksbespisning hon drömde om att jobba med (”när jag var yngre ville jag bli känd men när min dotter kom försvann det”).

När Linda Rosing var sjutton år blev hon tillsammans med stans snyggaste kille (”Fredrik var min drömprins”). De unga tu längtade snart efter att skaffa barn och tre år senare kom 4 375 gram Melissa till världen efter drygt 11 timmars förlossning (”smärtan var en chock, jag tog allt, epidural och hela kittet, men ingenting hjälpte”). Förstföderskan promenerade hem dagen efter till ett lyckligt men stillsamt liv med Bingolotto hos svärföräldrarna på lördagar och socialbidrag på vardagarna eftersom båda föräldrarna var arbetslösa.

– Melissa var en ovanligt snäll liten bebis och jag trivdes jättebra med att vara mamma. Men det blev ganska ensamt eftersom jag var den enda av mina kompisar som hade barn. Det som krånglade lite var amningen, så här i efterhand tror jag att det kan ha berott på att jag inte kände mig bekväm med mina små bröst. För alla andra verkar de ju växa under graviditet och amningen men mina var lika små som tidigare.

Folk frågade om jag inte saknade mitt barn

Efter tre månader slutade Linda amma och fick ett halvtidsjobb i en fotobutik och Fredrik var pappaledig, ett okonventionellt beslut som fick de övriga Hallstahammarborna att höja på ögonbrynen.

– Jag vill jobba och göra rätt för mig och inte gå på bidrag, men det är klart att folk undrade och tyckte det var omammigt att jag jobbade. Jag fick gliringar och folk frågade om jag inte saknade mitt barn. Men hon hade ju en pappa som dessutom var jättebra. Jag jobbade bara halvtid så jag var jättemycket med Melissa om dagarna ändå.

När dottern var 1,5 år separerade Linda och Fredrik, de hade växt ifrån varandra och Linda hade fått jobb på en städfirma i Västerås och flyttade från Hallstahammar.

– Fredrik hade Melissa varannan helg så jag hade henne mer eller mindre på heltid. Jag började jobba klockan sex på morgnarna, dagis öppnade speciellt för oss vid halv sex, sen cyklade jag till jobbet. Vid tolv när jag var klar hämtade jag Melissa och vissa dagar var hon med mig när jag städade.

En kund blev kär i Linda

22 år gammal trivdes Linda Rosing med livet som självständig och ensam mamma, hon fick mer ansvar på jobbet och blev städledare och gillade sina arbetskamrater. Så småningom blev en av kunderna som hon städade hos kär i henne, en egen företagare och blivande pappa till hennes andra barn.

Från att ha haft det ganska knapert blev det nu istället ”Desperate Housewives”-tillvaro med American Express-kort i handväskan och shoppingraider i Västerås.

– Allt gick väldigt fort när jag träffade Håkan, jag flyttade till hans jättestora villa på 250 kvadratmeter vid vattnet och slutade jobba eftersom han inte tyckte att jag skulle fortsätta städa. Vi förlovade oss efter två månader, gifte oss efter sex och efter åtta var jag gravid med Kevin.

Saknade att tjäna egna pengar

I bröllopspresent fick Linda silikonbrösten hon drömt om sedan hon blev retad på skolgården som planka och Linda Rosing gick in i rollen som hemmafru till 200 procent. Strök skjortor och såg till att maten stod på bordet när maken kom hem, passade barnen, gick ut med familjens hund och höll rent och snyggt.

– Jag tyckte det var kul i början, jag ville vara den perfekta hemmafrun, den bilden som Kevins pappa hade målat upp av mig, men ju mer tiden gick saknade jag att känna mig uppskattad och sedd. Han gav mig gåvor istället för att ge mig kärlek. Jag kände mig väldigt ensam. Jag saknade mina vänner på städfirman, saknade att tjäna mina egna pengar. Jag hade inte heller något körkort utan blev väldigt isolerad. Håkan var ofta bortrest och till slut kände jag att jag inte ville leva med en man som aldrig hjälpte till.

En ny värld öppnade sig

Efter två år tröttnade Linda på att leka hemmafru och serva sin man och skilde sig. Hon blev återigen ensamstående mamma, nu med två barn som bodde hos henne större delen av tiden, och med allt vad det innebar med vardagsrace mellan jobb, dagis och sämre ekonomi. Hon jobbade på frisörsalong, extra i garderob på restaurang och så kom då det ödesdigra påhugget som skulle förändra hennes och barnens liv. Linda sökte och fick jobbet som Slitzvärdinna en vecka på Gotland.

– Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig. Jag hade ju varit hemmafru i flera år, tagit hand om barn sen jag var tjugo, jag hade aldrig gått ut på det sättet som mina kompisar. Jag tänkte ”shit, är det så här det är?” och alla mina kompisar sa ”men hallå Linda, du är 27 år, var har du varit?”. Allt i mitt liv förändrades i och med den där Slitzveckan. Jag fick hänga med kändisar, folk bjöd mig till

deras bord och jag fick en helt ny sorts uppmärksamhet.

Uppmärksamheten som Slitzvärdinna väckte något i Linda som hon ville ha mer av. Längtan bort från Hallstahammar och Västerås växte sig allt starkare, hon ville ha ett annat liv och drömmen om att bli känd och stå i centrum från tonåren kom tillbaka.

– Jag förstod att jag måste flytta till Stockholm för att komma någon vart, i Västerås fanns det ingen framtid och inga jobb. Kevins pappa hade fått ett nytt arbete i Stockholm och redan flyttat dit, så därför var det naturligt att jag tog med Kevin som bara var två år, men Melissa skulle precis börja skolan och jag vill inte flytta runt henne. Det skulle bli oroligt för henne och jag tänkte att hon skulle ha det bättre hos Fredrik som var en så bra och stabil pappa. Jag kände mig trygg med den lösningen och jag skulle få ha henne varannan helg tills jag hittat ett jobb och ett boende. Det var en tillfällig lösning och sen skulle hon komma efter.

Mådde dåligt över separationen från Melissa

Men det blev inte så. Linda träffade snabbt en ny man i Stockholm, en före detta elitidrottare som introducerade henne till livet kring Stureplan.

– Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Jag hamnade i fel händer och var väldigt formbar då. Jag fick bekräftelse för hur jag såg ut och kände att ”shit, man ser mig”, den bekräftelsen gav mig helt nya behov.Samtidigt mådde Linda dåligt över separationen från Melissa.

– Jag visste att det skulle kännas svårt men jag intalade mig att det bara var en kortsiktig separation, jag bedövade mig genom att tänka ”det går över, det är inte för alltid”. Men jag tappade vardagen med henne och nu fick jag ta den rollen som Fredrik haft tidigare – den som den roliga helgmamman.

Lindas sambo i Stockholm öppnade alla dörrar till det liv hon suktade efter men hon kände sig också styrd och fick höra att hennes tidigare liv inte dög. Nu skulle hon bli en Stockholmstjej som talade, klädde sig, färgade håret och plockade ögonbrynen på rätt sätt.

Samtidigt som Linda formades om och försökte bli den hennes kille ville att hon skulle vara så kändes hennes kontakt med barnen allt mer flytande och självständigheten hon haft efter skilsmässan försvann.

– Han var väldigt intensiv och tog över min roll när jag hade barnen hos mig. Han tyckte jag gjorde rätt som gick ut och gjorde olika grejer och pushade mig till det, samtidigt var han väldigt barnkär och Kevin och Melissa älskade honom. Det var som att jag inte behövde ta ansvar utan han sa alltid ”nämen gör det, jag fixar det här, jag tar barnen” eller ”jag fixar räkningarna”. Han gjorde mig beroende av honom. Från att ha tagit allt ansvar för allt själv till att inte behöva göra något.

Sökte till Big Brother

Situationen fick henne att må allt sämre och så småningom gjorde hon slut. Men eftersom hon saknade bostad bodde hon fortfarande kvar i lägenheten med sin före detta kille och hon kände sig fortsatt beroende och kontrol­lerad. För att bryta sig loss bestämde hon sig för att söka till ”Big Brother”.

– Jag vet att det låter väldigt konstigt men då såg jag det som min enda utväg att bli fri. Det är svårt att förklara att jag trodde att jag skulle hitta mig själv där inne, men så var det. Jag pratade med barnens pappor och gjorde upp med min (fortfarande) sambo om att han skulle ta hand om Kevin när inte hans pappa kunde ha honom eller var bortrest.

Linda Rosing gick in i ”Big Brother”-huset när Kevin var tre och Melissa nio år gammal. 89 dagar senare kom hon ut som ”Big Brother”-Linda och var rikskänd bland annat för att vara morsan som hade haft sex i tv. Livet blev sig aldrig mer likt.

– Sista gången jag pratade med Melissa innan jag gick in i huset så minns jag att hon sa ”mamma, du ska göra vad som känns bra för dig. Jag älskar dig ändå”, hon var ju så liten och det är ord som sitter. Jag fattade ju inte då att det skulle bli som det blev. Jag hade aldrig tänkt att ha sex därinne. Jag tänkte bara att jag skulle komma ifrån en dålig relation.

Hur var det att vara ifrån sina barn så länge?

– Det var skitjobbigt men jag tänkte att barnen hade sina pappor, att de skulle funka som stöd när jag var borta och så tycker jag faktiskt än i dag även om jag aldrig skulle klara av att göra en sån grej igen. I dag får jag ångest när jag ska vara ifrån Kevin varannan vecka. Men då var jag hjärntvättad och allt jag kunde tänka på var att fly.

Vad sa barnen när du kom ut?

– Jag åkte hem till lägenheten mitt på dagen när Kevin var på dagiset som låg i samma hus som där vi bodde och när jag hörde min son skratta från gården och kunde urskilja hans röst började allt att svaja, det var som att vakna upp och som om det hade gått år men ändå inte, jag ramlade ihop och började gråta och kröp fram till fönstret. Jag ville inte att han skulle se mig då. Sen när jag kom hem på kvällen igen och jag gick in till hans rum låg han i sin lilla säng och satte sig upp och sa ”mamma” som om han direkt visste att jag var där. Vi grinade båda två och höll om varandra och släppte inte taget. Melissa kom upp till Stockholm några dagar senare, hon var glad att träffa mig men vi pratade inte så mycket om det som hänt.

Dottern blev retad

Blev det skandal i Hallstahammar när du blev ”Big Brother”-Linda?

– Ja gud ja, det var jättejobbigt för alla, det blev ju hur stort som helst. Min dotter mådde jättedåligt och det var jobbigt i skolan. Hon blev retad har jag fått reda på senare men det var inget jag fick ta del av då utan banden till mig klipptes av.

Hur då?

– Det blev en vårdnadstvist. Anledningen var att Melissa skulle fortsätta komma till mig varannan helg, men jag hade skulder hos kronofogden när jag kom ut ur huset och tvingades jobba vissa helger så min dotters rutiner kom i kläm. Jag hade ingenstans att bo så jag gick tillbaka till min gamla hemska relation och det var ingen bra miljö för barn. Det var mycket bråk, strul och kaos så min dotter var mindre och mindre hos mig.

– Till slut så sa vi att Fredrik skulle få ensam vårdnad av rent praktiska skäl, inte att jag var en olämplig mamma, utan för att förenkla så att jag inte skulle behöva åka till Hallsta­hammar så fort ett papper till skolan skulle skrivas på. Men jag gjorde mitt livs största misstag då för det blev sen anledningen till att jag inte fick träffa Melissa. Jag fick höra att jag förstörde hennes liv när jag dök upp. Det blev bråk varje gång jag försökte ta kontakt.

Bråken ledde till att Melissa tog avstånd från Linda och under tre år hade hon och dottern nästan ingen kontakt.

– Min dotter fick höra saker om mig som inte stämde och till slut visste hon kanske inte riktigt vem jag var. Hon har berättat för mig att hon hade en klippbok där hon samlade pressklipp på mig och att hon en gång hade klistrat in en bild på Victoria Silvstedt för hon trodde att det var jag. Hon har alltid velat ha kontakt men inte vågat för så fort hon pratade om mig så blev det bråk. Hennes pappa hade träffat en ny och gift om sig också vilket försvårade saker.

Melissa tog kontakt

I våras tog Melissa själv kontakt med Linda i smyg för första gången på flera år och sa att hon ville träffas.

– Jag har alltid sagt att en dag kommer hon att komma till mig. Min mamma tyckte jag skulle gå till familjerätten och kräva umgänge men jag ville inte ha bråk, jag inte ville att det skulle drabba Melissa och bli jobbigt för henne. Det var en sån konstig känsla när jag träffade henne igen för första gången. Hon hade vuxit från en liten flicka till en ung kvinna!

Melissa krävde att få träffa sin mamma mer efter första mötet och efter många turer gick pappan med på att ge Linda delad vårdnad och även på dotterns önskan om att flytta till Stockholm och bo hos sin mamma på heltid.

Det måste vara en stor omställning att ha blivit tonårsmamma på heltid plötsligt?

– Ja, haha, ibland känns det som om man nyss var tonåring själv. Det känns läskigt men jag har prioriterat om. Nu är det mina barn som är viktigare än någonting annat, förut när jag hade Kevin varannan vecka så kunde jag ju tänka på mig själv ibland, men nu är det hela tiden Melissa först.

Du kanske måste hoppa över en premiär?

– Sånt känns helt oviktigt. Nu vill jag bara träffa min dotter och jag vill att vi ska göra saker. I dag fick jag hennes nya schema och jag bara ”gud, jag ska vara tonårsmorsa och gå på föräldramöte, vad fan, jag vet inget om sånt här!” och det var någon loggbok man ska fylla i och Melissa bara ”morsan, jag fixar det”. Jag måste lära mig en massa nya rutiner.

Men du har ju haft Kevin ändå under åren när Melissa inte bodde med dig.

– Ja, men han är så pass liten att det är nåt annat, det är en roll jag växer med hela tiden. Men Melissa har jag ju tappat, plötsligt går hon i åttan och jag har inte hängt med. Det är ett jätteansvar, jättestort men också jättekul. Jag har så mycket att ta igen.

Hur känns det att gå på föräldramöten när man hänger på löpsedeln samma dag?

– Det är skitjobbigt så Kevins pappa har ju tagit de flesta föräldramötena, jag undviker sånt, men har han inte kunnat så har jag självklart gått. Jag går på skolavslutningar och sånt, men det är jobbigt för jag känner mig alltid uttittad. Jag undrar vad de andra föräldrarna tänker när de ser mig.

Känns det nervöst?

– Ja faktiskt, för nu är jag ju själv, det är inte så att jag har Fredrik där nu som kommer att åka tolv mil för ett föräldramöte. Jag kanske kan ta med en kompis?

Hur ser din och Melissas relation ut i dag? 

– Vi är på en nivå där vi är väldigt bra som vänner. Jag var ju så ung när jag fick henne, jag lyssnar väldigt mycket på henne och hon på mig. Vi har en nära och öppen relation.

Är ni i en slags första smekmånadsfas nu?

– Jag har ju börjat märka att det kan pendla i temperament och humör. Jag har så svårt att bli arg på henne och jag har lätt för att få dåligt samvete. Men hon säger ”morsan, du är så cool och du litar på mig och det är så bra för du är inte som farsan” och då blir jag sådär att nej, vänta nu, är jag för slapphänt? Var går gränsen? När ska jag säga nej? Hur ska jag göra? Då brukar jag fråga min mamma om hjälp men det är skitsvårt.

Hur tänker du kring att vara en förebild med alla dina skönhetsoperationer?

– Det är klart att hon ser upp till mig och tycker att jag är jättevacker men hon har inte de komplex som jag hade. På bloggen har hon fått kommentarer om att hon är fet och mullig men själv säger hon bara ”jag är en tonåring och jag växer”, hon har en sund inställning. Jag har hela tiden försökt förmedla till henne att hon ska plugga, att det är det som är viktigt.

Är det okej för dig om Melissa vill förstora brösten eller göra botoxinjektioner?

– Jag tänker att när hon blir arton får hon göra vad hon vill. Men jag kan ju avråda henne genom att visa vad jag gjorde och vad som gick snett för mig. Att plastikoperera sig ung har bara nackdelar. Mina silikonbröst som jag gjorde när jag var 23 blev förstörda av amningen – så jag var ändå tvungen att göra om dem.

Hur känns det att amma med silikonbröst?

– Nej det var ingen skillnad alls, jag satte silikonet bakom min bröstmuskel så det påverkade inte, det kändes naturligt, harmoniskt och jag trivdes jättebra med det, kanske för att jag var så nöjd med mina silikonbröst, hur konstigt det än låter. Men ibland kan jag tänka att ”gud, silikonet borde kommit ut”, jag brukar säga till Kevin att ”mamma ammade dig med silikon” och han bara ”åhhh”, haha!

Kan han ta det?

– Ja, han är så rolig och lillgammal, han bara garvar. Vi har så rå humor hemma hos oss, jag brukar säga att det är tur att ingen hör oss och att vi får stänga dörren, haha.

Många förutsätter att dina barn mår dåligt för det du utsätter dem för.

– Jo, så är det, men det stämmer ju inte, Melissa säger ifrån om det är någon situation som hon inte vill vara med i. Sen är det upp till henne hur mycket hon vill synas med mig eller vara med i olika sammanhang. Ibland vill Melissa följa med på biopremiär, ibland inte, det är hon som bestämmer.

Hur ser du på framtiden?

– Det är som om jag har gått en omväg, träffat män som inte har velat se mig som självständig, jag har tänkt rätt men hamnat i fel relationer. Just nu trivs jag väldigt bra, jag vill inte träffa en ny man än, jag har mina vänner och mina barn och det betyder allt.

– Men, ska jag träffa någon ny ska det vara på mina villkor och mannen måste ha ett eget liv och vara trygg i det. Inte vilja synas, ha bra humor och vara en bra förebild för mina barn. Ingenting annat.

LINDAS MAMMADAG

05.50 Går upp och bloggar innan jag väcker Kevin.

06.15 Gör frukost till Kevin, själv dricker jag en kopp kaffe, sen åker jag med honom till skolan.

07.45 Tränar, vanligtvis tar jag en powerwalk i 1,5 timme.

10.00 Bloggar och kollar mejlen och styr upp olika möten.

12.00 Lunch. Oftast äter jag kyckling och grönsaker eller sushi.

14.00 Plockar i ordning hemma, diskar, städar, bokar tvättstugan, såna småsaker, bloggar lite mer.

16.00 Hämtar Kevin på skolan, sen åker vi och handlar och lagar middag. Barnen får

bestämma vad de vill äta, det fungerar bra. Deras favorit är potatismos och kryddkorv, de gillar mest husmanskost.

18.30 På tisdagar och torsdagar har vi läxläsning. Jag delar upp det så att det inte blir för mycket, jag tycker att det är jättesvårt att hjälpa dem med matten, till exempel. Men jag och Kevin och Melissa hjälps åt med läxorna och hjälper varandra även om Melissa klarar det mesta själv.

19.00 Kevin får spela X-box en timme.

20.00 Sen är det dusch och läggdags. Kevin läser själv tills han blir trött och somnar.

21.00 Jag och Melissa sitter uppe och surrar. Pratar om dagen och tonårsgrejer som hänt. Går igenom bloggen och jag tittar på hennes blogg, hon hjälper mig att lägga ut bilder och fixa med datorn.

22.00 Jag går och lägger mig, Melissa är kvar uppe en stund. Jag tycker om att ligga en stund i sängen och kolla på tv innan jag somnar, det är avslappnande. Ofta blir det ”Morden i Midsomer”.

22.30 Somnar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!