Laila Bagge och sonen Liam.Laila Bagge och sonen Liam.
Laila Bagge och sonen Liam.Laila Bagge och sonen Liam.

Laila Bagge: "Jag älskar att vara med Liam"

Laila Bagge är en tuff brud i lyxförpackning som gjort superkarriär i musikbranschen. Ett energiknippe och en idéspruta utan like, nu med ytterligare ett järn i elden. Vi är mycket stolta över att presentera Laila Bagge som vår nya bloggare!

LAILA BAGGE

Ålder: 36.
Familj: Sonen Liam, 5, pojkvännen Niclas Wahlgren och ”en stor vuxenfamilj” bestående av bland andra före detta maken Anders Bagge och Liams pappa Mason.
Bor: Lägenhet i Täby.
Gör: Driver bolagen Made in Sweden och Meriola med Anders Bagge, Andreas Carlsson och Jan Zachrisson.
Bakgrund: Popstjärna i Japan som 25-åring, skapade sedan svenska tjejgruppen Play som sålde en miljon album. Imponerade så starkt på Sony-chefen Tony Mottola att han anställde henne som talangscout. Flyttade hem till Sverige när Liam var ett år, startade eget och satt i juryn för ”Idol 2008”. Dansade sig in i publikens hjärtan i ”Let’s dance”.
Motto: ”Allt fixar sig.”
 

mama nr 5 2009.

Laila Bagge, det vet ju alla vem det är. Eller hur? Det är tjejen med stora håret i ”Idol”-juryn, Niclas Wahlgrens nya flickvän, hon som jobbat i USA med nåt-med-musik, varit gift med Anders Bagge, visat både stor danstalang och avundsvärt liten rumpa i vårens ”Let’s dance”, samt styrt och ställt med poplöftena Janet Leon och Kim i tv-programmet ”Made in Sweden”.
Och visst, Laila Bagge är allt det där. Hon är också mamma till Liam, 5.

Mamma Laila, så är vi inte vana att se dig.
– Nej, för Liam är ju inte med i tv. Men han är alltid med mig annars, vi hänger ihop jämt. Han är uppvuxen på turné, i studion, på kontoret, bakom scenen.

Hur har det påverkat honom?
– Han är en ovanligt mogen femåring. Han förstår ironi för han har varit så mycket med vuxna, och han använder lillgamla uttryck. Och så vill han ha ugnsbakad lax och sallad till middag, potatis och korv duger inte, haha.

Laila, 36, tog över juryskapet i ”Idol” tillsammans med Anders Bagge och Andreas Carlsson hösten 2008. När hennes romans med Niclas Wahlgren, 43, som hon träffade under ”Let’s dance”, blev offentlig i februari förvånades hon över det enorma intresset.
– Löpsedlarna förbluffade mig. Jag fick den där känslan – finns det verkligen inget annat att skriva om? Det pågår ju krig i världen.

Men det fanns förstås en Laila långt före ”Idol”. En målmedveten affärskvinna som älskar musik – ”jag brinner för kommersiell pop” – och går sin egen väg i livet. Laila växte upp med sin mamma Mona, sin adoptivfar och fyra syskon. Hon gick den treåriga musikallinjen i Göteborg innan hon flyttade till Stockholm som 20-åring. Där träffade hon Anders Bagge, blev kär – och insåg att hon hade näsa för att skriva hits.
– Jag sjöng in en demo med en av våra låtar och det slutade med att jag själv blev sajnad som artist. Albumet släpptes i Japan och såldes i 98 000 exemplar, berättar Laila, som har järnkoll på siffror och försäljning efter alla år i musikbranschen.
– Sedan fick jag ett kontrakt med Motown i USA. Anders fick en jättehit med gruppen 98 Degrees och vi började tjäna pengar.
När Motown såldes hamnade Laila i kläm. Hon satt fast i ett dåligt kontrakt och kände sig lurad, både av bolaget och sin manager.
– Mitt så kallade management tog 20 procent av mina inkomster fast det var jag som fixade allt. Då tänkte jag: Det borde finnas någon som ser till artistens bästa, någon som tänker mer långsiktigt. En sån som jag...

Laila åkte hem till Sverige och ordnade en audition för 700 tjejer mellan 11 och 13 år. Resultatet blev Play, ett popband som ratades av alla svenska skivbolag – tills den legendariske Tommy Mottola, som då var chef för Sony och gift med Mariah Carey, ringde upp Anders för att beställa låtar åt Jennifer Lopez och Céline Dion och hörde Play i bakgrunden. Plötsligt var Laila manager för fyra tolv­åringar på väg till USA på turné.
– Play sålde en miljon skivor. Jag anställdes som talangscout på Sony, så jag hade två heltidsjobb. Jag var som en extramamma åt tjejerna i Play även om deras egna föräldrar också var med i USA.

Du verkar rätt moderlig i din yrkesroll.
– Ja, min relation till Janet Leon är som mellan en mor och en dotter. Jag har varit hennes manager sedan hon var tolv och hon har bott hos mig i perioder. Om hon inte mår bra har jag gjort ett dåligt jobb.

Var bodde du och Anders?
– I Djursholm. Anders skrev låtar hemma i studion, jag flög kors och tvärs som en galning mellan Sverige och USA. 

Det där huset i Djursholm har man hört talas om.
– Det var på 1 100 kvadrat och hade 23 rum, även om vi slog ut några väggar så att det blev färre med tiden...

Vad hände med förhållandet när ni sågs så lite?
– Med tiden blev vi mest kompisar. När vi började prata om att skiljas hade vi knappt setts på nio månader. Ändå ändrade vi oss i sista sekund och tog sex månaders betänketid. Vi hade varit ett par sen jag var 20, det var mycket tårar.
– Men redan efter en månad kände vi båda att vi skulle ge varandra friheten att gå vidare. Anders träffade Petra och jag träffade Mason, en musiker som var med på Plays turné. 

Fortsatte ni jobba ihop?
– Javisst. Vi var ju fortfarande bästa kompisar, varför skulle vi inte göra det? 

Det är rätt ovanligt att par som går skilda vägar fortsätter att umgås så intensivt.
– Jag vet, men jag förstår inte varför. Jag är faktiskt nyfiken på vad alla har såna problem med. Såvida inte den ena har varit otrogen eller ljugit, varför ska man bli osams? Man kan inte sitta och kasta sand i en sandlåda, man måste visa lite respekt.
– Om man går över gränsen och säger eller gör något som sårar den andre, då måste man kunna be om ursäkt. Och själv kunna förlåta, förstås. Sen är det bara att lägga det bakom sig och gå vidare.

Det låter lättare sagt än gjort.

– Nej, jag känner verkligen så. Varför gräva ner sig i det som varit? 

När Mason och Laila hade träffats i ett par månader blev Laila sjuk – trodde hon. Allt tröttare och blekare ringde hon sin syster Linda och halvgrät: ”Jag tror jag har fått cancer, jag är så trött, det blir bara värre…”
– Syrran sa direkt att jag skulle göra ett graviditetstest. Det behövs inte, sa jag. Så säker på min sak var jag att jag gick ut med några vänner och drack vin samma kväll.
– Sen gjorde jag testet ändå och det blev världens kraftigaste streck. Då gjorde jag ett till. Det blev likadant. Det är inte sant, tänkte jag, det kan inte vara sant!

Varför blev du så förvånad?
– Jag och Anders hade aldrig väntat barn. Vi sa att händer det så händer det, det hade varit välkommet. Men det hände inte fast vi var tillsammans i tio år, så jag utgick från att jag skulle ha svårt att bli gravid.
– Efter första chocken blev jag så lycklig, även om det egentligen inte alls var perfekt läge just då. Skilsmässan från Anders var inte ens klar. Ack jag arma synderska, säger Laila och skrattar högt vid tanken.
– På så sätt var det bra att Liam bara kom sådär, annars hade jag bara jobbat på och vaknat upp vid 45, ”oj, jag skulle ju ha barn också”. 

Vad sa Mason, blev han lika förvånad?
– Det blev lite turbulent för jag sa direkt att jag ville flytta hem, att barnet inte skulle växa upp i USA. Han kunde inte se hur det skulle funka med våra olika kulturer.

Varför ville du flytta tillbaka?

– Sverige är ett fantastiskt land för ett barn att växa upp i. Här finns naturen, kossor och hästar. Jag ville ge Liam en uppväxt som liknade min egen. Även Stockholm är ju litet och mysigt jämfört med Los Angeles och New York.

Hur var din graviditet?
– Från och med tredje månaden mådde jag så fruktansvärt bra! Det var min bästa tid i livet. Jag kände mig stark och vacker, det var härligt.
– Men jag hade förloss­nings­­skräck, jag var rädd inför det här att föda. 

Gick det över sen eller var du fortfarande rädd när det blev dags?
– I nionde månaden började jag känna att ”ungen måste bara ut”. Jag tänkte att bara jag får en massa lustgas ordnar det sig nog.

Och hur gick det när det väl blev dags?
– Det började som mensvärk på morgonen, jag var hemma i lägenheten och var hundvakt, jag trodde inte det var dags än på någon vecka. Jag gick på jobbmöten den dagen och bara satt och andades tungt i en soffa.
– Sju på kvällen fick jag riktiga värkar. Sen var jag uppe hela natten och duschade hett, gick ut med hundarna och duschade hett igen, tills jag inte stod ut längre och ringde Danderyd.
– Halvfem på morgonen åkte vi in, det var jag, Linda och Mason. ”Du är ju redan öppen åtta centimeter”, sa barnmorskan, och två timmar senare föddes Liam.

Du hade längtat efter lustgas...
– Ja, och det var helt underbart, allt blev lite overkligt, jag var där och födde och ändå var det lite som en dröm. ”Men gud, det här kan jag göra igen”, tänkte jag direkt efteråt.
– Jag tyckte smärtan var överkomlig. Det var inte som att bli påkörd av en truck, som jag hade trott innan, utan hanterbart även om det gjorde jävligt ont.

Tog du det lite lugnt sen?
– Vi var hemma i två månader innan det var dags för nästa turné. Den pågick i ett år. Play var förband till Destiny’s Child, det var stort.

Hur funkade det med en bebis på turné?

– Väldigt bra! Han fick mycket uppmärksamhet av alla och på spelningarna hade han hörselskydd. Jag och Liam sov tillsammans på turnébussen, det var aldrig några problem.
– Men när vi kom hem mellan varven kunde han aldrig sova, det var hopplöst. Till slut kom min mamma på att vi skulle dra vagnen över trösklarna hemma så att det påminde om skakningarna på bussen. Det tog en halv minut så somnade han. 

Efter turnén kände Laila att det ”räckte med flängandet” och familjen bosatte sig i Täby. Mason och Laila jobbade dessutom ihop, men när Liam var fyra flyttade de isär.
– Vi hade vuxit ifrån varandra. Det var inget dramatiskt, det var ett gemensamt beslut.

Men var det inte lite sorgligt att det inte funkade med Liams pappa?

 


– Nej, inte särskilt. Det var så det var, bara.

 


I dag har Laila och Mason delad vårdnad om Liam – som bor hos dem varannan vecka – och är, föga förvånande, goda vänner. 

 


Faktum är att hela Meriola-gänget (bolaget bakom ”Made in Sweden”) firar midsommar ihop och umgås så mycket de hinner.

 


– Liam och Anders står också nära varand­ra, Anders är som en extra pappa till honom. Men Liam visste inte att vi hade varit gifta förrän han hittade ett bröllopsfoto på oss förra året. ”Har du varit gift med Anders, men han är ju TJOCK”, sa han då. 

 


– Det är nog lite ”Tomten är far till alla barnen” över oss, haha.

Aldrig några spända relationer, alltså?
– Visst händer det att jag och Mason har delade meningar om uppfostran, så är det väl för alla föräldrar.

Vadå, till exempel?
– Liam är tvåspråkig och i engelskan ingår det fler artighetsfraser, som att man säger ”yes, dad” och inte bara som i Sverige, ”jaa”. Och ”please” hela tiden. Det handlar om tilltal, det är de mer noga med i USA.
– Liam pratar ju mest svenska så han utgår från hur man säger här. Då kan Mason uppfatta det som att han är oartig när han inte alls är det, tvärtom.

Vad händer om det kör ihop sig med helgerna nu när Liam bor hos er båda?

– Jag skulle aldrig bli sur om Mason inte kan en helg. Det är hans loss, jag vill vara med Liam så mycket det bara går, det är ju min son!
– Om jag har något viktigt att göra tar jag Liam med mig eller ber mamma vara barnvakt några timmar. Liam är aldrig ett prob­lem! Eftersom Mason har samma inställning blir det inget bråk.

Du ser förälskad ut när du pratar om Liam.
– Jag älskar att vara med honom. Det kommer en dag när jag får böna och be honom att käka middag med mig. Jag vet redan nu att jag kommer att fjäska för Liams framtida flickvänner, för det är tjejen som bestämmer vems föräldrar man åker till och var man firar midsommar.

Är Liam lik dig?
– Ja, det är han. Han vill beskydda mig som jag beskyddar honom. En dag blev jag så upprörd att jag grät en skvätt när jag hade pratat med banken i telefon och det skulle kosta 80 000 spänn att lösa ett lån, bara för att jag hade missat ett visst datum.
– ”Mamma, nu gör vi så här. Jag ringer banken och pratar med dem och så fixar vi det här”, sa Liam. Då började jag skratta istället, precis så där låter ju jag.

Ser han dig på tv?
– Ja, och han blir så arg om det går dåligt, han vill verkligen att jag ska vinna. Jag liksom representerar oss båda.
– Det där med rumpan i ”Let’s dance” tyckte han var höjden av humor, han fattar inte att det är så många som tittar.

Vill du ha fler barn?
– Jag är inte stressad över det, vi får se med tiden. Men man blir ju bortskämd när de är lite större också. Nu har jag börjat ta hand om mig igen – hår, naglar, massage. Med småbarn ser man ju ut som en varulv, då vantrivs jag.
– Liam leker mycket själv nu. Det är skönt att slippa passa hela tiden, som med en bebis. Nu har jag energin igen, även om det har varit mycket jobb på sista tiden, se själv… Laila pekar på sina ögon, lika välmejkade och strålande som på tv.
– Jag har jobbat nonstop sedan i september. Jag skulle kunna sova en hel helg.

Det kan man inte tro. Hur håller du dig i form när du inte dansar?
– Inte alls, halva tiden! Jag har två olika metoder för att må bra. Den ena är att jag äter rätt kost och tränar regelbundet.
– När jag har hittat formen går jag över till att äta precis allt jag vill, då blir jag glad och mår bra av det.

Sen byter jag igen, det brukar diffa ungefär tre kilo på vikten mellan de olika perioderna.
– Jag älskar god mat. Inte att laga, men att bli bjuden på. Äta gott är livet.

Du är väldigt smal nu, beror det på dans­träningen?

– Ja, tre timmar om dagen sex dagar i veckan satte sina spår. Jag gick inte ner i vikt men kroppen förändrades. Allt blev fastare, dallret försvann.

Och det var inte den enda effekten av vårens flitiga dansande. När musikern Niclas Wahlgren åkte ur ”Let’s dance” (där han hoppat in för kompisen Morgan ”Mojje” Johansson som blivit hastigt sjuk) sa han att det bästa med programmet hade varit – just det, Laila.
Niclas, som är pappa till 19-årige Tim (mamma heter Mia Bodén), såg så kär ut varje gång han tittade på Laila att tittarnas hjärtan smälte ikapp med vårvinterns sista snö.

Berätta lite mer om dig och Niclas!
– Vi träffades i pausen av dansträningen inför ”Let’s dance”. Alla tränar i varsitt rum men så tar man kafferast och träffar de andra deltagarna, och då… eh…
Laila ser för första gången lite generad ut och tar en tugga av chokladtryffeln framför sig.

Sa det klick, kanske?
– Ja, det gjorde det! Det var starka känslor direkt. Jag är seriös i kärlek, jag är inte en sån tjej som har en massa korta affärer. Det har jag varken tid eller lust till. Jag söker en livspartner.

Vad faller du för hos en kille?

– Ögonen. Den som har snälla ögon är oftast en snäll människa. Och så humor, det är jätteviktigt för mig.

Har Niclas och Liam träffats?
– Ja, och när Liam fick reda på att Niclas är den svenska Spiderman-rösten utbrast han bara ”det är för bra för att vara sant”, han blev jätteimpad.
– Sen vände det lite när han insåg att Niclas även gjort rösten till Postis-Per, som Liam tycker är töntigt. ”Hur kunde du ta ett sånt jobb”, sa han då. De fann varann direkt.

Vad tycker du är den största utmaningen i en relation?
– Att kommunicera. Det är det svåraste och absolut viktigaste i ett förhållande, annars funkar ingenting annat heller.

Du verkar vara en väldigt glad person. Är du alltid lika positiv?
– Ja, den enda i gången i mitt liv som jag har varit olycklig är när Anders och jag
bestämde oss för att skiljas. Annars finns det ingen anledning, tycker jag, om inte någon är sjuk eller döende förstås.
– Om man vantrivs där man är eller med det man gör, är det bara att sätta igång och förändra. Det gäller jobb, kärlek, allt.

Är du rik, Laila?
– Det beror väl på vad man jämför med.

Med svenska småbarns­mammor.
– Jag har gått från att ha väldigt lite till att tjäna enorma summor, förlorat allt och börjat om. I dag har jag det hyfsat ställt. Jag tycker så här – pengar är inte viktigt, men tillräckligt med pengar är det.
– Om du är lycklig i dig själv sätter pengar guldkant på tillvaron, som resor och god mat. Men de gör dig inte lycklig. Innan vi skils åt ögnar Laila igenom alla sms hon fått under intervjun och skiner upp när hon läser ett från Niclas.
– Åh, han är så gullig, lyssna här: ”Jag har köpt lim till ditt trasiga halsband och en ny propeller åt Liams helikopter”, gud vad snällt.

Sen smattrar Laila iväg på sina skyhöga klackar. Den karaktäristiska hövolmen (Laila blev blondin som 25-åring och har aldrig sett tillbaka) vajar i vinden där hon halvspringer över gatan, med bilnycklarna i ena handen och mobilen i den andra, redo att jobba stenhårt i några timmar innan det är dags att äta middag med den stora kärleken – Liam.

Läs mer om Laila i mama nr 5, 2009. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer