Jenny Strömstedt med Kitty, Vanja och Maja.
Jenny Strömstedt med Kitty, Vanja och Maja.

Jenny Strömstedt: "Mamma är man aldrig på halvtid"

Äntligen slut på hejdlös gråtlängtan. När barnen blev större kom varannan vecka-livet i ett nytt ljus. Nu äter vår gästkrönikör Jenny Strömstedt ensamma chipsmiddagar – utan skam.

Varannan fredag är det en mycket märklig känsla att komma hem från jobbet. Det finns fortfarande en rörelse i luften, som efter en inbrottstjuv som försvunnit spårlöst ut genom bakdörren. En smulig tallrik står på diskbänken. Mitt på hallgolvet ligger en ratad tjocktröja och jag går in i minstas rum för att lägga in den i rätt låda. Sängen är obäddad och jag stryker handen över lakanen. I en fånig gest tar jag Isis, isbjörnen och trotjänaren som numera är lika mycket min tröst som minstas, och bäddar ner honom. Bara för att ägarinnan blivit äldre betyder det inte att han inte ska behandlas med respekt.

Ingen annan kommer att sova där på en vecka och det är så det är i mitt liv. I deras liv. Det var inte så jag ville ha det, och som jag har sörjt. Som jag har längtat. Som jag har gått snåriga omvägar runt den obarmhärtiga tanken att jag missar halva mina barns uppväxt. De var så små från början när jag packade ryggsäckar med icke utbytbara nappar och nallar som skulle transporteras mellan deras två hem.

Själv kände jag mig panikslaget utbytbar. En lika älskad pappa tog över, och jag flöt ut i en identitetslös oro både över hur de hade det, och vem jag var själv. En livsviktig person i deras liv. En frånvarande person. Att vara mamma, mitt största och hett efterlängtade heltidsuppdrag, blev utan minsta förhandling neddraget till halvtid och jag trodde aldrig att det onda skulle försvinna.

Tills jag en dag drabbades av en ny insikt, en insikt som jag önskar att någon skulle ha viskat i mitt öra och förebådat när allt var färskt och sårigt: jag tror att jag börjar vänja mig. Jag tror att den vassa smärtan har gått över till vemodig acceptans, jag tror att det har med barnens stigande ålder att göra. En dag, kanske en torsdag efter sommarlovet, var det plötsligt lättare att vara nära varandra även när vi var långt ifrån.

Ett stort barn har egen telefon och kan ringa när som helst. På lördagen hör jag plötsligt hur det rasslar i låset när jag sitter i min slitna morgonrock och läser tidningen. Ett ljust huvud tittar in. ”Jag ska bara hämta några läxböcker och min svarta topp”.

Så då pratar vi lite om allt det som händer i våra liv när vi inte är tillsammans och kramas desto mer och jag dricker min kopp kaffe och hon tar en banan. Sedan säger vi hej och jag älskar dig och vi ses på fredag. Om inte förr.

Den där hejdlösa gråtlängtan som kunde väckas till liv i ett godnattsamtal uppstår inte längre. Om längtan blir för stor kan vi faktiskt ses. Det är okej. Det handlar också om att de är i mindre behov av min praktiska omsorg och har ett större sug efter egna revir där vi vuxna skymtar som en trygg hamn i bakvattnet.

Jag kanske också har förstått något litet.

Det är till exempel inte skamligt att komma hem på fredagen, ställa in smultallriken i diskmaskinen och lägga in den ratade tröjan i rätt låda för att sedan sjunka ned i soffan och känna ett perverst lyckorus över det faktum att allt från och med nu och i några dagar framöver kommer att befinna sig på exakt de ställen du lagt dem. Jag hinner träna en timme extra också, och kompensera träningen genom att äta vinägerchips med dipp till middag. Inte heller behöver jag tänka på att gå upp kl 06 för att köra till gymnastiktävlingen som börjar 07 just den här söndagen, eller förnedra mig genom att behöva ringa en avlägsen bekant för att få hjälp att lösa matteläxan. Fyrans matteläxa, alltså.

Men den viktigaste insikten är nog denna: mamma är man aldrig på halvtid.

Krönikan har varit publicerad i mama nr 4, 2014.

Ta mig till Jenny Strömstedts blogg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer