Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ida Östensson är Årets viktigaste mama 2018: ”Jag blev gravid på första IVF-försöket”

Hon är den tyngsta feministiska kraften bakom den nya samtyckeslagen, där allt annat än ett ja är ett nej. Årets viktigaste mama är Ida Östensson.

Foto: Karl Nordlund

Ida Östensson

Ålder: 33.

Familj: Sambon Roberth Maier Ericsson, 42, författare, sonen Valter, 3 månader och bonusdottern Nikki, 16 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Gör: Ordförande av stiftelsen Make Equal och medgrundare av Fatta-rörelsen. Har startat #killmiddag-rörelsen och släppt boken ”Allt vi inte pratar om” som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om.

Efter att #metoo dragit in som en storm i den feministiska historien fick Ida Östensson, grundare och ordförande i stiftelsen Make Equal och Fatta-rörelsen, äntligen igenom vad hon kämpat för sedan 2013; en samtyckeslagstiftning i sexualbrottsbalken. Men Ida har inte bara varit med om att skriva historia – hon har också skrivit sin egen då hon nyligen blev mamma till lilla Valter, 3 månader.

Du måste vara så oerhört stolt över det du har åstadkommit i kampen mot sexuellt våld och för samtycke?

– Jo, men nu är jag faktiskt det! Jag har faktiskt aldrig stannat upp tidigare i mitt liv, inte förrän Valter kom. Och nu när jag stannat upp, det är också då jag har hunnit känna stolthet – så ja, jag är jäkligt stolt!

Det mesta i livet kastas om när man får barn – hur är det för dig?

– Jag har nog samma värderingar nu som jag hade innan jag fick barn, men jag ser allt jag gör med lite andra ögon nu och tänker: ”Vad är viktigt, vad vill jag fortsätta med och vad borde jag sluta med?”.

Du jobbar aktivt med att ändra de destruktiva maskulinitetsnormerna med bland annat #killmiddag, #alltviintepratarom och #Fattanu. Vad kommer vara viktigast för dig att lära Valter?

– Samtycke. Och inte bara om sexuellt samtycke. Vi lever i en övertalningskultur där ”den starkaste vinner” – allting bygger på det typiskt maskulina och hårda. Därför är det viktigt för mig att lära Valter att vara ödmjuk och att ta den rättmätiga plats som inte är på andras bekostnad och att bygga samtycke utan övertalning – i alla delar av livet.

– Det känns lite som att det var menat att jag skulle få en pojke – precis som att alla mina andra feministiska kompisar får pojkar. De senaste 4–5 åren har jag jobbat nästan uteslutande med machokulturen och de destruktiva maskulinitetsnormerna och allt det har en mycket större mening nu när jag fått Valter.

Vad skulle du vilja förmedla till andra mammor?

– ”Whatever works” – så jobbar jag nu i alla fall. Det är så mycket råd hit och dit om hur man ska göra för att vara en bra mamma – ta inte åt dig av allt… Vissa råd är säkert sunda men om man ska följa ALLT hela tiden tror jag att man blir så pass stressad att man missar att må bra själv och vara närvarande med sitt barn. Man får inte ta åt sig för mycket. När vi var och gjorde IVF sa till exempel en person på kliniken att ”det kan bli normala människor av IVF-bebisar också”. Det är ju helt sjukt, det finns ju ingen forskning som säger att det inte skulle bli det!

Hur många IVF-försök behövde ni göra innan du blev gravid?

– Precis när vi hade försökt bli gravida i ett år på egen hand så hade vi tur och och fick en tid för IVF ganska direkt. Och så blev jag gravid på första försöket!

Du fick övertala sjukvården om att få föda Valter genom kejsarsnitt. Hur var det?

– Ja, det är tydligt att det finns en väldigt stark norm att föda vaginalt. Valter låg i säte, och vi gjorde ett vändningsförsök där han ville ligga kvar med rumpan nedåt – och även efter det så försökte de ändå pusha mig till att föda ut honom vaginalt. Att som förstagångsföderska behöva göra det med en bebis som ligger i säte… Eh, jag kände mycket hellre för att ha ett snitt på magen än att sy hela röven. Och kejsarsnittet var det smidigaste ever!

Av: Annika Leone