Ann Söderlund med yngsta barnen Bobo och Frans vid sommarhuset på Gotland.
Ann Söderlund med yngsta barnen Bobo och Frans vid sommarhuset på Gotland. Foto: Jonas Ingerstedt

Ann Söderlund om relationen, barnen och somrarna på gotland

På norra Gotland finns fembarnsmamman Ann Söderlunds andningshål; den boho-chica och färgstarka gården där alla får plats, både den stora bonus­familjen och alla kära vänner. Häng med och inspireras av sommardrömmen!

”Ärligt talat, varför vill ni så gärna ha ett sommarställe på Gotland? Ni kommer ju att umgås med exakt samma människor som hemma”, var det någon som sa till Ann Söderlund när hon rekade sommarhus på Hemnet.

– Tvärtom. Det finns så lite tid att umgås med alla vännerna i Stockholm. Där skulle vi ju faktiskt hinna ses, svarade jag!

Och så dök det här objektet i Valleviken upp. Huset, tomten och läget på den norra delen av den exotiska sagoön var perfekt. Ann kunde se sig själv i det karga landskapet, nära branta klintkanter och vattenfyllda kalkstenbrott, i ett hus med en stor trädgård där hela den stora familjen skulle kunna grilla, leka och bara vara utan att gå in i varandras energier hela tiden (som hemma i lägenheten i Vasastan). En plats att skapa brokiga sommarminnen på.

– Det är något nostalgiskt med alla bilder vi har från Gotland. Vi minns vår Astrid Lindgren och scenerna ur ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Pippi Långstrump” som har spelats in här… Och det är en avslappnad stämning, mycket tack vare blandningen av kreativa stadsbor och gotländska bohemer som är lite mer ”mañana”.

– Men jag är ju inte ensam om att känna så. Kärleken till den här ön är så djupt rotad i den svenska folksjälen, det är nästan en kollektiv psykos, säger Ann.

Ann berättar roliga anekdoter. En liten behöver mellis. En annan vill amma. Oj, nu har Frasse kissat på sig!

Priserna på de gotländska sommarhusen ligger i linje med den stora efterfrågan. Ann och fästmannen Mathias Johansson var väldigt intresserade och ville agera snabbt, men de hade inte tid att ta båten över för en visning. De la ett bud under utgångspriset – och blev nästan lite förvånade när säljarna sa ja. Men det fanns ett villkor. Varenda pryl i huset och de tillhörande ladorna ingick i priset.

– Så vi köpte huset osett och fick en massa spännande prylar från 1700-talet och en hel del skräp på köpet. Ibland köper man något och känner att det blev helt fel, men när det gäller det här huset kände jag ganska snart att vi aldrig någonsin kommer flytta härifrån. Jag har aldrig haft den känslan förut.

Drömmen! Sååå inbjudande matplats för familj och vänner! Foto: Jonas Ingestedt

Ett par år senare senare kommer mama-teamet med fotograf, stylist, makeupartist och undertecknad skribent, och hälsar på i det vita stenhuset med gotlandsblå dörrar och fönsterkarmar. Vi möts av otaliga leksaker på gården, en hängmatta mellan träden, ett stort matbord på uteplatsen med stjärterum för många gäster, krukor fyllda med alla former av växtlighet och så det gulligaste av allt, Anns yngsta pojkar som springer barfota i det höga gräset.

– Vi är inte så bra på att klippa gräset. Och gården är på 5 200 kvadratmeter! Det måste bli en sittgräsklippare snart, säger vår omslagsstjärna och välkomnar oss in i huset.

Allt händer lite samtidigt. Ann berättar roliga anekdoter. En liten behöver mellis. En annan vill amma. Var är 70-talslakanen som skulle passa fint i bäddningen? De här krukorna är helt underbara! Oj, nu har Frasse kissat på sig!

Gammalt och nytt, vitt och färg – allt får plats i Anns sommarhus på Gotland. Foto: Jonas Ingerstedt

Interiören spelar i samma boho-härliga liga som exteriören. Köket har gröna, palmmönstrade tapeter och pinnstolar i olika färger, resten av huset badar i lika lekfulla och ombonade kulörer. I vardagsrummet vill man sjunka ner bland alla kuddar i soffan och njuta av konsten på väggarna. Man vill titta ut genom fönstren med de djupa nischerna för att studera ladorna på ena sidan av gården och havet som skymtar mellan träden på den andra.

Hinner du stanna upp och vila?

– Ärligt talat har det varit väldigt mycket att göra. Vi har ju låtit totalrenovera huset, köket, badrummet – det mesta. Och alla har ju vägarna förbi Gotland, så det har inte blivit så rofyllt som jag kanske inbillade mig att det skulle bli, men det är roligt och fartfyllt.

– Badrummet passar inte in här egentligen, här ska man ju ha sand, kalk och sten. Men jag ville ha ett franskt badrum med grön marmor och svarta lister och ett stort badkar. Det är lite synd att det ryms så lite vatten i brunnen, man kan bara fylla botten i badkaret med vatten, och sitta där och plaska. Men jag ska ordna det.

”För inte så länge sedan ramlade Bobo ner i våra kompisars pool”

Kattvindarna på övervåningen är borttagna, så nu är det tre rum i stället för två. Och balkongen, som ska byggas om till ett sovrum, är också renoverad.

– Det är bra att jag har många kompisar här i området, jag har snott många idéer från dem. Verandan på 50 kvadratmeter har jag snott från Hannah (Widell). Nu är jag sugen på att skaffa likadana fönster på vår lada som Amanda och Alex (Schulman). Och jag vill gärna göra en pool med franskt soltak, men det är dyrt och pojkarna är lite för små än så länge. När jag var hemma hos Sanna (Lundell) och Micke (Persbrandt) för inte så länge sedan ramlade Bobo ner i deras pool.

Foto: Jonas Ingerstedt

Nej, usch, vad hände?

– Jag skulle gå in en snabbis med Frasse och när jag kom ut igen såg jag Bobo och min smyckes-kompis Helena Skolling komma upp ur poolen… De frustade och flåsade och var alldeles blöta. Det blev kalabalik på några sekunder.

Poolen får vänta, men ett beach house eller ett attefallshus ligger närmare i tid.

– Jag tänker mig glas, betong och en stor veranda. Ett love nest, dit man kan gå för att ligga! Men det man själv gillar, gillar även barnen. Så vi kommer väl hänga sju personer där nere…

”Antingen är det en schizofren person som bor här, eller väldigt många personer”

Hur är du och Mathias som par när ni tar inredningsbeslut?

– Jag föll för Mathias när jag såg att han hade en kudde från Svenskt tenn, ha ha. Jag kände att ’Wow han har verkligen koll!’. Vi har liknande smak. Han är också intresserad av kläder och inredning. Det är roliga ämnen att prata om. Men han har jobbat så intensivt med sitt företag Cirkuslampan de senaste tre åren att det är mest jag som har stått för lullullet här. Jag har faktiskt bett honom att engagera sig mer, och nu har han dragit igång målarprojekt och ska lära sig att kalka huset.

Ann Söderlund och hennes minstingar Frans och Bobo hänger i det färgglada köket på Gotland. Foto: Jonas Ingerstedt

Hur inreder du?

– Jag är en gammal loppistant som måste ha mina gamla prylar, bilder, färger och konstverk. Jag mår dåligt och känner mig rotlös i vita hem. Jag inreder lite som när jag shoppar kläder. Det kan bli 62 plagg på en timme, och när jag sedan kollar in i garderoben känner jag: ’Okej, antingen är det en schizofren person som bor här, eller väldigt många personer.’ Jag kan vara en 40-talsprimadonna, en punkare eller en bohemisk adelsdam beroende på humör. Just nu är jag väldigt inspirerad av Bloomsbury-rörelsen!

– Jag blandar det som gör mig lugn och glad. Och riktar blicken utåt. Som de här afrikanska kuddarna. Jag blir så glad när jag ser dem. Prylarna talar till en, de kanske pratar olika språk och ibland förstår man dem inte. Men de säger något, till skillnad från vita väggar. Det handlar inte om att våga, det handlar om att känna in vad man trivs i. Vad som känns ombonat. Sedan kan man ju alltid skala av lite.

”Om man fiser i den ena änden så hör man det i den andra. Det kan vara pressande.”

Det blir en del dyrare inredningsgrejer, mixat med loppisfynd och lite Ikea.

– Men jag börjar bli lite av en horder, jag samlar på mig allt möjligt. Det är för roligt att fixa i ett sommarhus! Det handlar ju om ett hus man är i när allt är härligt, när man är ledig och har alla man älskar omkring sig.

– Jag har inte lagt så mycket fokus på boendet hemma i Stockholm, det kan jag säga. Det har legat i träda.

Ann och Mathias har en femma i Vasastan, en ”Fanny och Alexander”-lägenhet där alla rummen ligger i fil. Man måste gå igenom rummen för att komma in i nästa.

– Om man fiser i den ena änden så hör man det i den andra. Det kan vara pressande. Vi är ju en bonusfamilj som inte alltid kommer överens – och med två småbrorsor som gapa kan det bli rörigt.

När Ann träffade Mathias för fem år sedan blev hon gravid ganska direkt.

– Vi fick Bobo, mysfarbrorn. Och sedan Frasse, kamikaze-bebisen. Och så har jag mina tre killar sedan tidigare. Det har inte varit lätt för någon. Mathias hade ju inte familj sedan tidigare, och så skulle alla flytta ihop.

Mama-mini-mys i det gröna. Foto: Jonas Ingerstedt
De färgglada garderobsdörrarna är ett härligt och oväntat inslag i det gråmålade sovrummet. Foto: Jonas Ingerstedt

Man måste städa hela tiden för att minimera kaoset, menar Ann, och försöka anpassa sig och ge varandra utrymme, även om det är svårt.

– När man är i den där åldern, 12, 14 och 16, är alla ljud höga. De vill vara ifred och samtidigt älskar de att vara med sina småbrorsor. Det blir många krockar. De flesta som har bildat bonusfamilj vet hur det är, man känner ett dåligt samvete för de äldre barnen. Hur man än gör förfördelar man dem – eftersom de bara är där varannan vecka.

”Det känns så fint att kunna ge barnen det här”

Sommarhuset är det perfekta andningshålet menar Ann.

– Här kan Bobo sitta på trappan, Frasse ute på gräset, en tredje på baksidan och en fjärde på övervåningen. Här får vi plats!

Vad händer här i sommar?

– Det ska bli klart på verandan. Vi ska bygga en inglasad pergola. Hänga upp massa värmelampor och kulörta lyktor. Få lite högre mysfaktor.

Och när ni INTE renoverar?

– Haha, det är så mycket fix här! Men vi har ju en restaurang 100 meter bort, och vårt älskade lilla bageri Rutes några kilometer bort. Sedan kan det komma förbi kompisar med båtar som tar med oss på utflykt. Vi badar, spelar tennis, åker och snyltbadar hos vänner, har middagar.

Drömmigaste uteköket hemma hos Ann Söderlund på Gotland. Foto: Jonas Ingerstedt
Ann och hennes Mathias Johansson har varit tillsammans i fem år och har ägt sommarhuset i 2,5. Foto: Jonas Ingerstedt

Hur är du som värdinna?

– Alla måste hjälpa till, annars får man inte komma. Men jag står för det mesta av maten, myset och pyset.

Vad tycker barnen?

– Det märks att de myser. När man ser dem gå och fiska, åka i väg och bada, meka med sina cyklar, hoppa studsmatta… Det känns så fint att kunna ge dem det.

– Jag kan verkligen längta fysiskt efter det här huset, nästan som när jag längtar efter barnen, ha ha. Jag vill hit och styra med mina projekt. Det tror jag att människan mår bra av, att vara på gång, att ha en dröm att jobba med. Ett livsprojekt.

Text: Carin Carlgren

Foto: Jonas Ingerstedt

Styling: Christina Breeze

Hår och makeup: Petra Stenhammar

Missa inga inspirerande artiklar – gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!