Filippa Lagerbäck: "Jag lever drömmen om Italien"
Filippa Lagerbäck: "Jag lever drömmen om Italien"

Filippa Lagerbäck: "Jag lever drömmen om Italien"

Filippa Lagerbäck, 37, gör succé i en italiensk pratshow och bor i modemetropolen Milano med sambon Daniele och trespråkiga dottern Stella, 7. "Jag har förverkligat min dröm om Italien. Nu drömmer jag om att flytta hem till Sverige", säger Filippa.

FILIPPA LAGERBÄCK

Ålder: 37.
Bor: Milano och Cittá di Castello, uppvuxen i Nacka utanför Stockholm.
Familj: Sambon Daniele och Stella, 7.
Aktuell:  Med italienska talkshowen "Che tempo che fa", modell i reklam för tuggummi och väskor.

Modell, programledare i både svensk och italiensk tv och mamma till Stella, 7 – Filippa Lagerbäck har många järn i elden. Hon ledde 2010 den svenska dokusåpan ”Drömmen om Italien” i TV4 och en del kanske minns henne från ”Farmen” (2004).

Filippa upptäcktes som modell redan vid 13 års ålder när hon shoppade på Åhléns.
– Men den franska modellscouten tyckte att jag var för ung då. Ett år senare gick jag med i en annan agentur hemma i Stockholm. Min mamma följde med mig dit första gången och kollade att allt var okej.

Filippa började jobba som modell på lov och helger. Efter studenten tog karriären fart ordentligt och under många år hade hon hela världen som arbetsplats. I dag jobbar hon som programledare i italiensk tv, parallellt med modelljobben, just nu syns hon i tv-reklam för tuggummi. Filippa medverkar också i en av Italiens mest omtyckta talkshower ”Che tempo che fa” (direkt översatt ”Vad är det för väder”) på statliga RAI3.

Bilderna i det här reportaget är tagna på Filippas sommarställe i Umbrien, en region i mellersta Italien. Hit åker hon med familjen för att få en paus från det stressiga stadslivet i Milano där hon bor till vardags med sambon Daniele och dottern Stella.
– Det här är min oas och mina lungor där jag laddar batterierna mellan tv-säsongerna, säger Filippa.

Hon berättar att de valt att köpa hus nära Città di Castello för att Stella föddes på sjukhuset där.
– Vi var på semester här när jag var gravid och alla var så trevliga och vänliga att vi bestämde oss för att här ska vår dotter födas. Vi fick leta länge innan vi hittade vårt drömhus, eftersom vi ville ha en blandning av svensk charm och italiensk natur. Det bästa av två världar, säger Filippa.

Hur kom det sig att du hamnade i Italien?

– Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet för att jobba och kom aldrig hem igen. Jag reste runt och modellade under tio års tid, sedan mötte jag min sambo Daniele och vi bosatte oss i Milano, där han är uppväxt.

Hur träffades ni?
– Daniele, som också jobbar som programledare, intervjuade mig till sitt program. Det var i början av min tv-karriär, när jag var aktuell i ett dolda kameran-program. 

Finns det någon konkurrens mellan er, med tanke på att ni är samma bransch?
– Nej, inte det minsta. Det finns nog snarare en större förståelse för vad den andra håller på med. I våra jobb blir det lätt sena kvällar och oregelbundna tider. Det händer ibland att vi behöver sova borta och då gäller det att den andra ställer upp och tar mer av hemmadelen. Detta trots att uppdelningen och arbetsfördelningen mellan man och kvinna inte riktigt är som i Sverige, säger Filippa.

– Ärligt talat är det nog jag som får vardagsrutinerna att fungera och som tar hand om matlagningen, medan Daniele tar nattningen och sagostunden. Men skam den som ger sig, det är ett myrsteg i taget mot en mer jämställd vardag! Farmor och barnflickan Rut är också till stor hjälp för oss.

Dottern Stella går på Internationella skolan i Milano och pratar tre språk: Svenska, italienska och engelska. När Stella var nyfödd gick Filippa en distanskurs på svenska folkuniversitetet som handlade om tvåspråkighet för barn. Syftet var att möta andra mammor till flerspråkiga barn.
– Det var faktiskt tufft i början att vara den enda i omgivningen som pratade svenska. Min belöning kom när Stella var runt tre år och började tjattra på svenska. Det var helt underbart. 

Filippa pratar dock mest svenska med Stella.
– Stella svarar ofta på italienska. Med mormor blir det bara svenska, och när Daniele är hemma blir det lite blandat med italienska och svenska. Ibland ber Stella mig att vi ska prata engelska eftersom hon pratar det i skolan och då gör vi det också.

Hur var din graviditet?
– Jag hade en fantastisk graviditet och mådde toppen. Det enda dåliga var att 2003 var det varmaste året på länge här i Italien och Stella är född den 24 juli. Du kan tänka dig värmen… Det var också en anledning till att vi bestämde oss för att inte föda i varma Milano, utan ute på landet.

Hur är det att föda barn i Italien?
– Jag födde på naturlig väg med epidural-bedövning, men nu har de tagit bort det som en valmöjlighet på kliniken där jag förlöstes. Jag vet faktiskt inte varför Italien har sådan konstig syn på smärtlindring under förlossningen, på många sjukhus i landet får kvinnan inte välja själv vilken typ av smärtlindring hon ska ha. Påven har säkert något att säga till om saken, säger Filippa med viss ironi.

Epiduralbedövning är ingen självklarhet på alla italienska sjukhus – det ses ofta som en medicinsk fråga, inte som kvinnans personliga val. Vilket betyder att om förlossningsläkaren anser att det behövs får kvinnan epidural, inte annars. I landets norra delar är det dock vanligare än söderut att kvinnan får välja själv.

Filippas förlossning gick fort.
– Jag kom in klockan 23.00 och Stella föddes tre och en halv timme senare. Men sedan kom inte moderkakan ut och det blev lite panik, så den fick handförlösas. Något som gjorde ondare än hela förlossningen.

Hur kom du i form efter förlossningen?
– Jag helammade i sex månader, det gjorde att kilona rasade. Och så fort jag kunde började jag att simma längder i poolen.

Skulle ni vilja ha fler barn?
– Ja, det är mycket välkommet om det skulle ske. Stella tjatar och säger att vi ska gifta oss för då kommer det säkert ett till barn, det tycker jag är gulligt.

Vad är du för typ av mamma?
– Jag är en tokmamma som älskar att busa! Jag och Stella klär ut oss, skojar och leker clown, men samtidigt håller jag på regler och att man ska kunna uppföra sig när det krävs. Sedan ser jag att Stella mår bra av att ha fasta tider, att gå och lägga sig i vettig tid.

På lantstället i Umbrien får Stella chansen att springa fritt i naturen, precis som Filippa själv gjorde under sin trygga uppväxt i Stock­holmsförorten Nacka. Hon tycker att barn ska få smutsa ner sig och leka ute, något som inte är helt självklart i Italien.

Vad tycker du om märkeskläder för barn?
– Jag tycker man kan köpa något fint till speciella tillfällen, men det finns fullt av fina budgetkläder att ha till vardags. Barn får gärna gilla kläder, men det är mysigare om de lär sig att välja efter smak och inte efter märke.

Hur går du själv klädd till vardags?

– Jag gillar att mixa dyrt, billigt och vintage. Under sommaren bär jag övervägande enkla sommarklänningar. Jeans och en fin topp är också en favorit.

Och om du ska gå ut och mingla?
– Klänning, schysta skor och en clutch. Eller jeans och en topp, men alltid klackar och snygg väska. Och kanske något långt halsband.

Är det stor skillnad på att vara känd i Sverige och Italien?

– Ja. Italienarna älskar att känna igen folk och är rent generellt väldigt nyfikna och glada. Frågar gärna om en autograf och liknande, utan att skämmas. I Sverige är det kanske inte så många som vet vem jag är, men själv vet jag att om jag ser en kändis, så låtsas jag som ingenting. Man vill inte störa, tror jag. 

Vad är skillnaden mellan att jobba med tv i Sverige och Italien?
– Italien med 60 miljoner invånare har råd att ha mastodontproduktioner med en hel drös av anställda. I Sverige har samma personer flera roller. Det tycker jag är utmanande. Under inspelningarna av ”Drömmen om Italien” i TV4, var jag min egen stylist, frisör, sminkös och chaufför och skrev till och med mina egna manus. Det skulle aldrig hända i Italien.

Vilken är din egen dröm?

 


– Jag har förverkligat min dröm om Italien. Nu drömmer jag om Sverige och skulle kunna tänka mig att flytta hem.

Filippas lediga mammadag

07.15. Väckarklockan ringer och jag väcker Stella med kramar. Sedan äter vi frukost tillsammans. Hon vaknar alltid tidigare på helgerna än på vardagarna, hur det nu kommer sig...?

8.30. Möter vi våra grannar, mamma Monica och hennes dotter Jennifer, och går tillsammans med dem till skolan. Sedan går jag hem och svarar på mejl, ringer telefonsamtal, handlar och fixar i hemmet. Jag försöker även spela tennis de dagar jag är ledig. Det är min sportdrog.

15.00. Jag går och hämtar Stella i skolan och hon har ofta någon aktivitet hon ska bli skjutsad till. Annars går vi hem och äter mellis och läser läxor. Sedan går vi ner till parken och leker. Då brukar jag prata med de andra mammorna eller läsa en bok.

18.00. Går hem, fixar middag och Stella duschar och tittar lite på tv. Ofta blir det att jag och Stella äter själva eftersom min sambo Daniele, kommer hem senare.

20.30.
Stella går och lägger sig med en saga. Vi har läst nästan alla Astrid Lindgrens sagor och Madicken har varit en favorit. Nu är det mysterieböckerna om LasseMaja som gäller. När Stella väl sover tar jag och Daniele ett glas vin och hinner prata och titta på tv ihop.

24.00.

 Sovdags. Jag läser en eller två sidor i en bok innan jag somnar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!