Foto: Magnus Ragnvid

Emma Zetterberg: "I USA blir de mer förvånade om man vill föda naturligt"

Emma (Robinson-Emma) Zetterberg flyttade till Detroit för att vara närmare sin NHL-spelande make Henrik. För mama berättar hon om de stora skillnaderna mellan att föda barn i USA och i Sverige. Läs hela intervjun med Emma i senaste numret av mama.

När det stod klart att bebisen Love låg kvar i säte i magen, och att Emma Zetterberg skulle behöva ett planerat kejsarsnitt fick hon blandade känslor inför beskedet.

– Jag var så inställd på att föda naturligt, så först var det lite som att bli snuvad på upplevelsen att föda ett barn. Men som min läkare sa ”den upplevelsen kan du få i ett annat liv, den gör väldigt ont”, berättar hon för mama.

Skillnaderna mellan Sverige och USA blir påtagliga när det pratas förlossning, menar hon. I USA har man ofta samma läkare från första ultraljudet till förlossningen, och att planera ett kejsarsnitt är mer regel än undantag, åtminstone bland Emmas amerikanska vänner.

– Det är helt annorlunda än i Sverige. I USA blir de nästan mer förvånade om man vill föda naturligt. Många amerikanska kvinnor tycker det är skönt att kunna planera, de ska fixa naglar och hår och har en fotograf och makeupartist med sig – jo det är sant, försäkrar Emma.

Foto: Magnus Ragnvid Foto: Magnus Ragnvid

Emma Zetterberg födde Love med planerat kejsarsnitt

Love kom till världen den 20 augusti förra året. Snittet gick bra och han kom till världen med rumpan först. Det hela tog bara 20 minuter.

– Jag var lite snurrig i huvudet men det var en fantastisk upplevelse, och så kom det här lilla knytet till mig och det var såklart helt magiskt, just när man fick höra det här skriket, alltså det är så häftigt, säger Emma.

Fotnot: Denna text är en sammanfattning av en längre intervju som publiceras i nya numret av mama. Orginaltext av Malin Forsberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer