Elin hjälper gravida flyktingar: "Jag har fått vänner för livet genom det här"

Fyrabarnsmamman Elin Sohl, 33, är årets hjältemama. Hennes ideella arbete för att hjälpa gravida flyktingkvinnor har lett till att hon utsatts för näthat - men hon skulle aldrig sluta. ”Jag har fått vänner för livet genom det här och lärt mig mycket om vad det innebär att komma till Sverige som flykting”, säger Elin Sohl till mama.nu.

När det öppnades ett asylboende i Östra Göinge i Skåne förra hösten startade fyrabarnsmamman Elin Sohl, 33, och hennes syster en insamling för att samla in kläder till de nyanlända flyktingarna. Varje gång de körde ut de insamlade sakerna träffade hon kvinnor som väntade barn och som undrade om Elin hade något till bebisar. Då föddes idén om Mammaboxen; en box med blöjor, Idominsalva, filt, bebiskläder, bindor, amningsinlägg och annat som en nybliven mamma och hennes bebis behöver.

Innehållet i boxarna kommer mestadels från privatpersoner och oftast är de mammor. –Det är folk som skänker saker, en del köper nya saker och andra sätter in pengar till blöjor och liknande. Vi har också några sponsorer som hjälper till, säger Elin Sohl.

 I dagsläget har cirka 50 Mammaboxar delats ut. –Kvinnorna som får dem brukar bli chockade när de öppnar paketen och ser alla grejer. De är alltid jättetacksamma. Man blir alltid bjuden på storfika efteråt.

Elin Sohls arbete har mestadels fått positiva reaktioner, men hon har även fått utstå elaka kommentarer på nätet från folk som inte uppskattar hennes arbete. Öppnandet av asylboendet i kommunen var hett omdebatterat och ungefär var fjärde kommuninvånare röstade på Sverigedemokraterna i höstens val. Det har aldrig fått henne att tveka på om hon ska fortsätta sitt arbete.

–Jag har fått vänner för livet genom det här och lärt mycket om vad det innebär att komma till Sverige som flykting.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer