Foto: Gordon Andersson

Elaine Eksvärd: "Gå i terapi i stället för att vara en olyckskorp"

Elaine Eksvärd, gravid i vecka 38, har tröttnat på olyckskorpar som kvittrar om hur jobbigt det kommer att bli med två barn i stället för ett.

"Ska ni ha en till? Oj..."

Det kanske inte är reaktionen jag väntade mig från en vän som dessutom vet hur länge vi har kämpat för att bli gravida med vårt andra barn. Men olyckskorparna menar inget illa, de är bara färgade av sina missöden. Jag kan inte bli arg, samtidigt som deras oro tyvärr smittar av sig rätt rejält. 

De är ju retoriskt skickliga för de myntar olika begrepp till de olika livsskeden som vi andra sitter och väntar på. Ålderskriser i form av 30- och 40-årskrisen. Kärlekskriser bestående av de berömda tre-och sjuårskriserna. När barn kommit in i bilden hör man"skriv kontrakt på att hålla ihop det första året". Sen handlar det om tvåbarnschocken. 

Jag sitter i vecka 38 och väntar på det jag vill ska kännas som ett syskon till Matheo, en till familjemedlem, mitt andra barn. Men olyckskorparna har lyckats pränta in tvåbarnschocken i min sköra gravidhjärna. Så när jag har krystat ut hen vi kallar för Maggan så kommer inte bara ett barn utan då krystas även tvåbarnschocken ut.

Är allt det där inte bara en massa dåliga ursäkter och vilseledande titlar på riktiga problem som ni olyckskorpar kanske har i er relation. Har ni blivit förblindade av det faktum att du och din partner inte längre är kära, mår bra ihop och ursäktar det med att det är en tvåbarnschock? Det kanske är en relationschock ni har och är kvar i. Istället för att sjunga ut era klagosånger kring tillkomsten av barn och problem det tillför så kanske du skulle ta tag i dina egna problem - parterapi? Det är en jättetrist sanning men alla går inte igenom det du och din partner går igenom, de har tvåbarnslyckor. Vill du att vi ska undvika att hamna där ni har hamnat så ge tips istället för rädslor.

Och vad gäller förlossningar och hur det gick. Tre veckor innan jag föder så hör jag inte gärna hur du sprack från a till b, eller att barnet inte andades de första sekunderna hen kom ut. Fundera gärna på vad du hade gjort annorlunda för att undvika olyckorna men undvik att nämna olyckorna för oss som står inför skedet du var i.

Min vän hann tyvärr bli både bitter och en riktig gnällgubbe. Hans klagosång spred sig och han lyckades detektera problem i varje lycka vi delade med oss. - Hus i Spanien? Oj...- Ett till barn? Oj, då går det åt helvete.- Sagt upp dig för att söka annat? Oj...- Varit ihop i sju år? Då kommer krisen snart, vänta bara.

Kära olyckskorp, om du skulle ägna tiden du sjunger klagosånger åt terapi i stället så är jag övertygad om att du skulle bli en kvittrande lyckokorp. Just do it! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer