Foto: Jakob Dahlström

Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret utsågs till Årets stilmamas 2016!

De hjälper oss att hitta stilen, och visar hur viktigt det är att boosta och peppa andra mammor. Årets stilmamas 2016 är Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret.

”Partner in style” – så kallar powerduon Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret varandra. Tillsammans har modemammorna skrivit boken ”Säker stil” som kom ut förra året, och varje vecka kan vi höra dem guida kvinnor, mammor och tjejer till att bli just mer stilsäkra genom podden med samma namn som boken.

LÄS OCKSÅ: Här är alla vinnarna av Årets mama 2016! 

Men det som kanske inte alla vet är att Emilia och Ebba också är supertajta vänner. De växte upp på samma västkustö på somrarna och har alltid varit bekanta, men det var inte förrän de väntade sina döttrar, som är exakt lika gamla, som de blev vänner på djupet. Och det var också under föräldraledigheten som idén till stilboken föddes:

– Som mamma är det så lätt att tappa bort sig själv – och stilen är kanske det sista man har tid att tänka på. Helt plötsligt upptäcker man att man har gått i samma kläder och haft samma foundation och mascara i sex år! Och det är kanske inte hela världen om du redan har hittat din stil. Men om du känner dig vilsen och osäker, så kan du behöva en hjälpsam knuff och en uppdatering för att hitta tillbaka till ett ”jag” som du blir glad av att se i spegeln, säger Ebba, som själv har känt sig vilsen i garderoben under småbarnsåren.

Unna dig ett par timmar och rensa ordentligt i garderoben

– Det är så lätt att inte unna sig själv den tiden. Konsekvensen blir då att mode inte blir roligt, utan bara jobbigt, stressande och hopplöst. Det är en resa som jag själv har gått igenom efter att ha fått två barn tätt. För oss handlar det om att hitta tillbaka till att tycka att mode är roligt, fortsätter Ebba.

– Vi vill att alla kvinnor ska få säkert klädsjälvförtroende, och hjälpa dem att hitta just sin stil så att de får tid över till annat. Det handlar om att hitta kläder som blir din ”uniform”, din bas, ditt signum, fyller Emilia i.

Om ni bara får ge ett enda tips till en mamma som känner sig vilse i sin stil, vilket blir det?
– Unna dig ett par fokuserade timmar med en bra kompis och rensa ordentligt i garderoben – du måste börja där! Ofta har du redan ”din” stil där hemma. Vi träffar nästan ingen som behöver en helt ny garderob. Det gäller bara att hitta stilen, att förnya den, förtydliga den och rensa bort felköpen – och det är lättare med en snäll kompis som sällskap. 

Det är enormt skönt att ha en partner som täcker upp till hundra procent.

Och det är tydligt hur mycket Ebba och Emilia värdesätter just vänskap – hur viktigt det är för dem att ha en bra vän vid sin sida, att ”teama upp med en bra person”:

– Många kvinnor är vana vid att de måste göra allt själva. Om jag ser till oss, så är vi båda så himla ”duktiga” hela tiden, inte minst på att vara självständiga. Vi är bra på att bita ihop. Men när vi hittade varandra och började jobba ihop insåg vi hur värdefullt det är att kunna dela glädje och misslyckanden med någon. Kanske extra mycket när man är mamma. Det är till exempel enormt skönt att ha en partner som direkt, utan att jag ens behöver förklara, förstår hur jag mår när jag sovit tre timmar med febrigt barn – och som då täcker upp till hundra procent, säger Emilia.

Av: Annika Leone
Foto: Jakob Dahlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!