Ebba Busch Thor blev mamma till Birger nästan samtidigt som hon blev partiledare för Kristdemokraterna. Exklusivt för mama berättar hon om känslan av att förlora kontrollen under kejsarsnittet.

Som nyvald partiledare satt en höggravid Ebba Busch Thor och förberedde sina argument inför en stor partiledardebatt när hon kände att något inte riktigt stämde. Bebisen hade inte vänt på sig trots vändningsförsök, och nu var det bara en vecka kvar till det planerade kejsarsnittet.

fakismil_mama_nr5

Faksimil ur mama nr 5 2016. Foto: Karl Nordlund

– Jag fick den där panikkänslan – jag måste till toan NU – och sen gick jag som en krabba till badrummet och vattnet gick. Det var som om någon hade hällt ut en skurhink, berättar hon för mama.

Väl på förlossningen fick hon Bricanyl för att stoppa värkarbetet, sedan fick Ebba ett akut snitt. Hon berättar hur hon hade velat veta redan innan hur fantastisk personalen skulle vara, och hur de lyckades få snittet att kännas som en väldigt speciell stund för de blivande föräldrarna.

– Jag kände mig väldigt utlämnad. Jag är van vid att kunna påverka. Men det kändes inte som en operation, utan som att bli förlöst. Vår narkosläkare Diana Larsson var fantastisk. Efter en liten stund sa hon: ”Nu, Niklas, blir du pappa. Nu, Ebba, blir du mamma.” Sedan hörde vi Birgers gälla, kraftfulla gråt. När jag kände hans kladdiga kind mot min, då brast det.

Hur var det första mötet?

– Nu lyfter jag från marken, så kände jag. Det var otroligt stort.

 

Denna text är en sammanfattning av en längre intervju som publicerades i mama nr 5 2016. Originaltext av Åsa Brolin.

Omslag mama nr n5 2016

Foto: Karl Nordlund