Carolina Neurath: ”Man blir en bättre mamma om man trivs med sitt jobb”

Carolina Neurath är den framgångsrika ekonomijournalisten som blev den framgångsrika författaren som blev den framgångsrika programledaren. För mama berättar den blivande tvåbarnsmamman om hur hon nått dit hon velat i karriären.

Redan i 20-årsåldern gjorde Carolina Neurath, 33, sig ett namn i journalistvärlden, då hon granskade Sveriges största banker och företag för Svenska Dagbladets räkning. Men trots spännande arbetsuppgifter, utmärkelser och reportageböcker ville hon vidare och började under föräldraledigheten med dottern Judith, 5, skriva sin första roman, ”Fartblinda”.

– Jag behöver hela tiden nya utmaningar och har ett enormt behov av att göra något nytt. Jag hade skrivit i tidningen i många år och ville utvecklas som skribent. Att vara författare är på ett sätt väldigt olikt att vara journalist, det var något jag absolut inte kunde men ville lära mig, berättar hon.

I höst blir debutromanen tv-serie med bland andra nyblivna tvåbarnspappan Matias Varela i en av huvudrollerna.

– Det är smått surrealistiskt att karaktärer jag suttit på ett café och format fram, med min sovande bebis intill, nu ska synas på tv. Det är sjukt häftigt att se skickliga och välkända skådespelare gestalta de olika karaktärerna, vars namn jag spånat fram hemma i soffan någon kväll.

”Judith var ett väldigt enkelt barn som alltid har sovit bra och alltid varit frisk och glad”

Många mammor känner sig sugna på att byta karriär under föräldraledigheten, men begränsas ofta av ekonomin. Hur hade du råd att satsa på författarkarriären?
– Jag skrev första romanen under mammaledigheten, men mina första reportageböcker tog jag tjänstledigt för när jag skrev. Jag skulle då gå utan lön i 6-8 månader, så dels hade jag sparat en hel del, dels fick jag dra ner på några av mina vanliga utgifter. Det blev till exempel betydligt färre restaurangbesök under skrivperioden, men det passar rätt bra för man har ändå inte riktigt den tiden.

Carolina planerar att vara föräldraledig i 6-7 månader. Foto: Emily Dahl

Du skrev ju ”Fartblinda” när Judith sov. Nu, i skrivande stund, är du gravid med lillasyster. Planerar du att kombinera denna mammaledighet med jobb?
– Jag planerar att ta det lugnare men det är inte min starka sida, och det finns diffusa planer på en barnbok. Kanske blir det något litet projekt men det är mer en idé än ett krav jag har på mig själv. Jag kommer vara ledig från Svt i 6-7 månader och drömmen vore om vi i familjen kunde åka på en längre resa då.

För tre år sedan sa du i mama: ”Det är nästan overkligt att det är mitt barn som jag har producerat. Det var mycket lättare än vad jag trodde. Av den anledningen kanske jag inte vågar skaffa fler barn för då får jag väl ett jobbigt barn”. Hur tänker du kring det nu när du snart ska få en till?
– Haha jag tänker exakt så fortfarande. Judith var ett väldigt enkelt barn som alltid har sovit bra och alltid varit frisk och glad. Jag har full förståelse för att det är rätt ovanligt och jag är helt öppen för att det kan bli något helt annat den här gången. Själv var jag kolikbarn som liten så jag är inställd på att vad som helst kan hända. Det är därför jag inte har några krav på mig att skriva nya böcker eller liknande, innan jag vet vad det blir för bebis.

”Judith brukar tjata om att få vara hemma från förskolan med mig”

Efter ”Fartblinda” har det blivit ytterligare två romaner, men just nu fokuserar Carolina på sitt jobb som programledare för Svt Morgonstudion.

– Här börjar min arbetsdag klockan halv fyra på morgonen, sedan pågår sändningen mellan 6.00 och 9.10. Normalt sett har jag sedan några timmar ledigt och rider eller springer men under graviditeten behöver jag sova istället. På eftermiddagen börjar jobbet med nästa dags sändning och vid 16-tiden hämtar jag på förskolan och umgås med Judith i ett par timmar. Runt 18 lämnar jag över till Niclas, och då fortsätter jag jobbet med sändningen.

Skulle du säga att du har ditt drömjobb?
– Ja, det är ett varierat jobb, det händer mycket. Jag träffar oerhört intressanta personer varje vecka, allt ifrån politiker och skådespelare till sportprofiler och entreprenörer.

Vad blir nästa steg i karriären?
– Jag drömmer rätt sällan om nästa steg. Plötsligt får jag infall och tröttnar, som efter tio år på min tidigare arbetsplats, och då bestämmer jag mig för att jag måste göra något annat, oavsett om det är att skriva bok eller byta jobb. Jag har däremot svårt att se att jag ska tröttna på jobbet jag har idag.

Hur kombinerar du karriären med familjelivet?
– Jag har ju ett intensivt schema, men jag hinner ofta ta hämtningarna, medan min man hämtar någon dag i veckan och alltid ansvarar för morgnarna. Men det som verkligen gör mitt liv gångbart är att vi programledare, efter att vi sänt en vecka, har flera dagar ledigt för återhämtning. Judith brukar då tjata om att få vara hemma från förskolan med mig, så det händer att vi tar en heldag ihop.

Hur har mammalivet påverkat dig i din karriär?
– Man tvingas bli ännu mer effektiv.

”Jag tror att man blir en bättre mamma om man trivs med sitt jobb”

Vilket är ditt bästa karriärtips till andra mammor som vill byta karriär?
– Det är så otroligt viktigt att ha ett jobb som är roligt och stimulerande och som man trivs med. Jag sa upp mig från SvD när jag fick erbjudandet från Svt våren 2017, då hade jag också kontaktat chefer där och flaggat för att jag var intresserad. Det var tufft första tiden som programledare men idag känner jag mig självklar i rollen, så rådet om man byter karriär är att vara uthållig. Man föds inte bra på något som man inte gjort tidigare, det har jag insett med både programledarjobbet och författarskapet.

– Sedan är mitt råd att i den mån det går bygga upp en bra buffert så man har råd att vara utan jobb ett tag. Och har du tänkt flera gånger på att byta karriär – gör det bara! Man kommer få ett oerhört mycket rikare liv att se tillbaka på. Jag tror också att man blir en bättre människa och mamma om man trivs med sitt jobb.

Läs även vår karriärintervju med Nicole Nordin: Ingen frågar hur Peter får ihop karriär och familj

Missa inga kändisintervjuer – besök mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!