Camilla Läckberg och sonen Charlie, 3.
Camilla Läckberg och sonen Charlie, 3. Foto: CHRISTOFER DRACKE

Camilla Läckberg: "Mina barn ska inte bli några brats"

Camilla Läckberg avskyr småbarnsåren och lär sin kände polisman Martin Melin att ­uppfostra barnen strängt. Men framför allt jobbar succéförfattaren och twittraren Camilla Läckberg, 38, stenhårt. ”Inte fan släppte folk förr i tiden allt och bara lekte med sina barn hela tiden?”

#badmother twittrar: ”Och LEKPARKER!! Herreguuuud vad jag hatar lekparker!!!!”Lite senare dyker hon upp igen.”Och de där mammagrupperna med första bebisen. Oh. My. God. Vuxna människor som man bara pratade bajs med. Typ ...”#badmother ger sig inte.”När de var bebisar gjorde jag t ex några tappra försök med babysim och öppna för­skolan. Insåg dock att jag hellre hade nageltrång” och ”måste konstatera att jag inte är så bra på de här ’100% inriktat på barn-­aktiviteterna’. T o m mina kluvna hårtoppar har ­tråkigt.”

Nej, det är ingen hemlighet att #badmother-twittraren och författaren Camilla Läckberg inte är ett stort fan av småbarnslivet, det hon både är mitt uppe i och på väg ut ur. Hennes förstfödde Wille har hunnit bli 10, Meja, 8 (pappa heter Micke och blev ett ex med buller och löpsedelsbrak 2008), maken Martin Melins nioåring Fanny och femårige Felix bor hos familjen varannan helg och gemensamma sonen Charlie är tre. Under sommaren bor också Camillas 22-åriga systerdotter Hannah hos familjen, och har snabbt seglat upp som förstahandsfavoriten för Charlie. 

Den här onsdagen räcker dock inte ens ett par extra systerdotterhänder till för allt som ska göras. Familjen Läckberg-Melin landade från en familjevecka all inclusive-style på Mallis natten innan, två timmar försenade, och hela Enskedevillan ser ut som om stormen Gudrun dragit fram. En hög smutsiga jeans här, tre gigantiska resväskor där. Charlie ­tappar genast bort sin nyligen upphittade Ving-maskot Bernie i röran.– Jag har slutat be om ursäkt, det går liksom inte ens att veta var man ska börja städa, säger Camilla (som dessutom har haft trasig tvättstuga i sex veckor och hade ett tvättberg modell Kebnekaise redan innan semestern). 

Vi hugger in på varsin sushi medan Hannah rycker in och byter en bajsblöja på Charlie på golvet bredvid.– Det gör inget, va? frågar Camilla när ­bytet är klart. 

Åt Twittertaggen #badmother skrattar hon bara.– Jag har fått mycket skit för att jag har åsikter om andra mammor, men samtidigt säger folk också att det är skönt att någon vågar säga så. De som kritiserar mig säger oftast ”jaha, varför skaffar man barn om man inte vill göra barnsaker med dem”. Men vänta nu, det är inget naturligt tillstånd att leka med barn hela dagarna. Inte fan släppte folk förr i tiden allt och bara lekte med sina barn hela tiden? Det är onaturligt. Och bara för att jag inte är en lekmamma betyder det ju inte att jag inte GÖR saker med mina barn. Tvärtom, jag är väldigt närvarande i deras liv och ger dem mycket tid. Men sitta på golvet och leka? Nej tack. 

Nej, författaren – superentreprenören – Jean Edith Camilla Läckberg skäms inte. Hon har aldrig hymlat med att bebisar och små barn inte är någonting för henne – trots att hon har tre egna barn och två bonusditon. Efter både Wille och Mejas förlossningar drabbades hon av depressioner och har i tidigare intervjuer berättat om hur hon hade svårt att känna den där omedelbara kärleken. Så, när trean Char­lie skulle födas i juni 2009 gjorde Camilla tidigt klart för Martin att han minsann skulle ta ut pappaledighet efter exakt sex månader. Och så blev det. Tvåbarns-, nu trebarnspappan Martin, som tidigare inte visat sig vara någon superfarsa, fick bebisdrillning den hårda Camilla-vägen. Den kände Robinson-vinnaren och polisen kastades in i Anna Wahlgren-workshop och fick tugga i sig en mer auktoritär uppfostringsteknik än han tidigare varit van vid och har nu själv skrivit en bok om sin papparesa.– Jag har fått Martin att bli lite strängare. Jag har varit den som burit upp barnen på rummet och sagt ”sorry, nu sitter du här tills du slutar bråka”, han har varit mer släpphänt och inte orkat ta dusterna. För honom var det enklare att sticka till dem en godisbit så att de slutar skrika, men att få Charlie har varit en skola som spillt över på hans allmänna inställning till barnuppfostran. 

– Jag har alltid propagerat för rutiner och att barnen ska sova i egna sängar, det har Martin tagit till sig. Som mamma vill jag inte vara en curlande serviceinrättning, det ger bara olyckliga vuxna. Barn vill ha gränser och de blir trygga och glada av att de finns. Jag vill vara en arbetande mamma och tycker helt enkelt inte att det är kul med barnaktiviteter. De har fått hänga på mig i stället, vilket de har tyckt varit toppen. 

På väggarna hänger bilder på hela familjen och på köksbordet ligger flera tjocka fotoböcker med bilder från de senaste Läckberg-Melin-åren. Däribland från när minstingen Charlie var bebis.

Hur var hans förlossning?– Den var perfekt, det hade inte de andra varit. Willes förlossning tog 17 timmar för att han var så stor och med Meja blev jag igångsatt. Värkarna började hemma halv sju på morgonen, och de blev snabbt väldigt starka. Vi åkte in till Södersjukhuset där det var fullt, så vi fick plats på mysiga Södra BB med ett fantastiskt stort rum. Jag hade väldigt tätt mellan värkarna och ville gärna ha epidural eftersom jag hade haft bra effekt av den under de tidigare förlossningarna. – Jag stod och stampade på tre–fyra centimeter men narkosläkaren dröjde, så jag tänkte ”äh, jag testar och följer med i värkarna och andas genom dem”. Och det funkade! Barnmorskorna sa att jag var väldigt duktig på att slappna av och andas och när narkosläkaren väl kom för att sätta epiduralen var jag redan öppen tio centimeter. Krystningen gick ganska snabbt och efteråt var jag så stolt att jag faktiskt hade gjort det på egen hand – trots att jag egentligen velat ha alla droger som fanns. Knock me out, liksom. Jag är så nöjd att jag vågade göra det sista gången.

För ja, Charlie är ”sista gången”. Han far runt med sina bilar på vardagsrumsgolvet ­(där det finns plats mellan all smutstvätt) och plötsligt är det dags för middagstupplur. På två minuter är det natti natti, sedan är Camilla tillbaka vid köksbordet. Hon har ­använt Anna Wahlgrens sömnmetod på alla sina barn och försvarat den skandalomsusade barnboksförfattaren i allehanda rasande ­stormar.– Jag står för att jag aldrig hade pallat tre barn utan Anna.Men du har fått ta mycket skit för att du försvarat henne offentligt också.– Ja, jag är känslig på vissa områden, men när det gäller att försvara Anna Wahlgren och hennes sömnmetod biter inget på mig. Jag är snarare fascinerad över de som tar sig ton och anklagar metoden för att vara barnmisshandel samtidigt som de går på knäna för att deras egen unge vaknar tolv gånger per natt. Funkar det för dem, så fine. För mig har metoden bitit på tre väldigt olika barn och de har blivit trygga och glada och har sovit hela nätterna jämt, hur kan det vara fel?

Har du dåligt samvete för något inom ­föräldraskapet?– Ja, att barnen inte växer upp med båda föräldrarna. Men hur man ändå vänder på det finns det uppsidor. De stora barnen är på väg till Legoland med sin pappa just nu och får uppleva saker både med honom och med mig. Jag vet att jag är väldigt privilegierad ekonomiskt och kan göra många saker med barnen som många andra föräldrar inte kan. Resa, till exempel. Nyligen var jag i Oman med mina två stora och nu planerar vi en resa till London. Men jag är högst medveten om att inte alla kan göra så med sina barn. Det är inget jag ser som självklart, utan känner en stor tacksamhet för. Hur lär du, som har det gott ställt, barnen pengars värde?– Det är också ett stort orosmoment, att barnen ska bli bortskämda. Jag kan ju köpa saker utan att fundera på pengar, fast jag ju i grunden är en Spara mer än en Slösa. Och Wille och Meja har veckopeng och lär sig också att de måste spara till saker. Willes mardröm är att hamna i ”Lyxfällan”, som han brukar titta på på tv. Han kan säga: ”Vi är väl inte bortskämda, mamma?” Mina barn ska inte bli några brats, de ska sommarjobba och skaffa sig egen ekonomi.

Intervjun fortsätter på nästa sida!

#brÄr du en hönsmamma annars?– Nej, min uppgift är inte att stå så här (Camilla formar en ring med armarna framför sig) om barnen tills de blir vuxna, min uppgift är att göra dem färdiga för livet. Mina barn hatar mest av allt när jag säger ”livet är inte rättvist”, men jag vägrar sitta med linjal och dela chokladkakor. Jag bryter någonstans i mitten och så får den ena en större bit. När de klagar säger jag ”sorry, livet är inte rättvist”.Hur är det att ha stora barn?– Jag tycker det är fantastiskt att ha en tioåring. Han läser kvällstidningen och så ­pratar vi om det som står i den. Bland det mysigaste jag vet är att krypa ner i sängen och titta på långfilm tillsammans, som ”Armageddon” eller ”Men in black”. Det viktigaste för mig är att barnen är empatiska och omhändertagande och när jag tittar på dem måste jag och deras pappa uppenbar­ligen ha gjort någonting rätt.Kan du bli nostalgisk över att småbarns­tiden snart är över?– Nej, det är bara skönt. Det är härligare ju större de blir. Jag är ingen småbarnsmamma. Jag saknar inte graviditeteten, inte amningen … Jag lämnar gärna över småbarnen till andra. Jag kommer att bli den perfekta mormodern som bara säger ”här” och lämnar över barnbarnen när de skriker, skrattar Camilla.

På köksbänken ligger ett kuvert med en bunt hälsomagasin med en magrutig Läckberg på omslaget. Hon pratar om sin LCHF-diet och tidningen drar stora rubriker på hennes viktras.

Hur pratar du med dina barn om sådant? Undrar de inte varför mamma pratar om sin vikt i olika tidningar?– Vi pratar ofta om hur viktigt det är att äta rätt och jag är väldigt orolig, speciellt för min dotter, eftersom jag själv alltid har varit jojobantare och det är tuffare för en tjej med den biten. Men vet du, det bästa för deras hälsa är att Martin inte äter grönsaker. 

– I början trodde jag att det skulle vara negativt, att de skulle ta efter, men de älskar verkligen grönsaker och äter om möjligt ännu fler bara för att reta honom. Min dotter är väldigt sportig och bara de har med sig rätt kost från grunden tror jag att det är lugnt. Jag själv äter ju inte socker, men jag tror inte på att vara rabiat när det gäller barnen, då tar de igen det sedan. Martin har en hel godislåda här hemma och barnen rör inte den.

Hur tänker barnen om att ha en väldigt känd mamma?– Jag har börjat bli pinsam i Willes ögon. Men jag måste också tänka mig för. I ett buggnummer i ”Let’s dance” visste jag att jag skulle visa trosorna, då frågade jag faktiskt Wille om lov. Det är ju en känslig sak.Frågade du barnen innan du tackade ja till ”Let’s dance”?– Ja, jag satte mig ner med Wille och Meja och förklarade att programmet kommer att ta tid från dem, att mamma kommer att vara borta varje fredagskväll, men de sa bara ”kör”. De har tittat tidigare år så de visste vad programmet handlade om. Men jag hade dåligt samvete för Charlie, han förstod inte varför jag var borta så mycket. På dagis sa han ”mamma dansar Kristjan”. Han var med på träningen en gång när vi repeterade slow fox och Kristjan kastade mig, då sa Charlie: ”Det är synd om mamma.” Han blev nog lite chockad. Men Martins ex Christina ställde upp och hade hand om honom varje fredag.

År 2007 bröt Camilla och Martin upp från sina respektive äktenskap och blev följetong i kvällstidningarna. Camilla lämnar Micke, Martin lämnar Christina med deras en månad gamla bebis. Camilla och Martin träffades när han var polisexpert till hennes böcker och gifte sig på Häringe slott 2010 med halva kändiseliten som vittnen. Nu är Camilla bonusmamma med ett ex som ställer upp som barnvakt.– Det funkar väldigt bra. Martins ex var med oss på Mallis och hon har blivit jätteviktig för Charlie, han kallar henne för mamma Stina och det känns ju jättebra för mig. Vi har fått det att fungera för att alla parter ­visar god vilja och bjuder till. Charlie har ­blivit bryggan mellan oss. Hon har blivit en stor trygghet för honom, och jag är så tacksam och glad för att Charlie har fått en extrafamilj hos henne. 

Hur har du hanterat bonusmammeriet?– Jag har aldrig tagit någon mammaroll för Fanny och Felix, jag vill mer vara en trygg vuxen. Jag har tagit huvuduppfostrings­ansvaret för mina barn och Martin för sina. Vi har gemensam linje i hemmet, som inget godis innan maten och strikta läggningstider, och vi tjafsar inte om det inför barnen. 

Hur mycket förstår barnen av dina framgångar?– För dem var ”Let’s dance” största grejen, då fattade deras kompisar att jag var känd. En gång när jag skulle hämta dem i skolan flockades en massa elever runt mig och ville ha autografer, då blev de lite malliga. Tidigare har barnen pekat på tidningsomslag och sagt ”där är min mamma”, men de bryr sig inte. Charlie förstår inte vad mamma ­jobbar med. 

– Charlie, vad gör mamma på jobbet?

Treåringen, som nu vaknat, brummar på med en av sina leksaksbilar över golvet.– Vet inte.

Vad ska du jobba med när du blir stor, Charlie?– Jag är redan stor.

Inget mer med det. Han förstår inte, än, att han är en barnboksfigur som mamma Camilla hoppas ska bli en lång serie fram­över. Bok nummer två, ”Super-Charlie och gosedjurstjuven”, kommer i dagarna och planen är minst en Super-Charlie-bok om året, flera låtar och kanske film. Hon är själv delaktig i arbetet, tillsammans med sin pr-firma. Och med framgången kommer avundsjukan, ryktena. Om skönhetsoperationer (”jag kommenterar aldrig sådant”). Om att Martin köper dyra presenter till sin fru för sina pengar.– För Martin är det viktigt att ha sina egna pengar och vi har skrivit äktenskapsförord, på hans initiativ. Han är duktig på att köpa presenter, men han kunde gott komma hem med blommor lite oftare, skrattar Camilla.

På kvällarna, när barnen har somnat, kan deras twitterföljare ofta se hur de sitter och twittrar till varandra. Gnabbas offentligt. Kastar runt andras tweets i cyberspace.– Tyvärr är både Martin och jag lika smartphonebesatta. Det hade varit lättare om en av oss var ointresserad och bromsat, men vi tycker det är kul med bloggar och Twitter och har dessutom mycket nytta av telefonerna. Vi twittrar till varandra och garvar och pratar om vad folk har sagt.

Har ni någon policy att inte hålla på med telefonerna när barnen är med?– Vi försöker ta det lite lugnt då. Wille och Meja älskar Ipad och att spela Minecraft, om de får en timme att spela kan vi hålla på med våra Iphones. Charlie är med på Twitter och Instagram, men inte de stora. Deras pappa Micke är mer restriktiv.

Under intervjun har Camilla hunnit ta bilder på Charlie som äter sushi till Instagram. Hennes telefon har ringt med den brölande Hjalle & Heavy-låten ”Konstapel Melin” som signal. Ständigt påkopplad. Ständigt med. Det gäller allt utom smutstvätten, som Camilla vadar genom innan vårt hejdå.

Vad skulle den här intervjun få för Twittertagg?

 

– #mandugersommammaävenomman­hatarlekplatser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!