Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marie Serneholt om livet som tvillingmamma: ”Chocken har inte riktigt lagt sig än”

I september 2018 förändrades mama-bloggaren Marie Serneholts liv för alltid, när hon blev mamma till tvillingarna Philip och Nicholas. Efter 1,5 år som tvillingmamma har hon blivit många erfarenheter rikare, och har till och med hunnit skriva en barnbok.

mamas bloggare Marie Serneholt blev mamma till tvillingarna Nicholas och Philip i september 2018. Nu har hon skrivit en barnbok om sina söner.
mamas bloggare Marie Serneholt blev mamma till tvillingarna Nicholas och Philip i september 2018. Nu har hon skrivit en barnbok om sina söner. Foto: Marie Serneholt/Privat

Nu har du varit tvillingmamma i 1,5 år – hade du lyckats förbereda dig under graviditeten?
– Går det ens?! Man har ju ingen aning om vad det egentligen innebär förrän man faktiskt är tvillingmamma på riktigt. Det är en enorm omställning att gå från noll till två barn på en gång. Men visst försökte jag visualisera hur det kanske skulle bli och jag försökte förbereda mig med allt praktiskt så mycket jag bara kunde.

Marie Serneholt

Ålder: 36.

Familj: Sambon Fredric Palmqvist och tvillingsönerna Philip och Nicholas, 1,5.

Bor: Stockholm.

Gör: Programledare, bloggar på mama.
Aktuell: Som barnboksförfattare till boken ”Tvillingarna Nico & Phille – dubbeltrubbel”, med release i april.

Vad sa Marie när tvillingarna låg i magen egentligen? Läs vår omslagsintervju från 2018! 

Vad blev du mest chockad över när tvillingarna föddes?
– Den chocken har nog inte riktigt lagt sig än faktiskt! Jag har helt ärligt inte haft tid att låta allt sjunka in. Men direkt efter förlossningen var jag nog mest chockad när vi rullade ut från förlossningsrummet och jag höll två barn i famnen. Mina barn. Känslan var helt sjuk! 

Vad har varit mest utmanande med att ha tvillingar?
– Tänk dig allt vad det innebär att få ett barn, hur omvälvande det kan vara. Ta det gånger två. Samtidigt. Barnen har samma behov, samtidigt. Många tycker att det är en stor utmaning att få ett barn på två föräldrar. Tänk då hur det är att ha två bebisar på två föräldrar. Det är en extrem utmaning och kräver mycket logistik, planering och support. Man känner sig ofta otillräcklig, kan jag säga.

Relationen till Fredric har förändrats sedan sönerna föddes, menar Marie.
Relationen till Fredric har förändrats sedan sönerna föddes, menar Marie. Foto: Marie Serneholt/Privat

Vad har varit roligast?
– Att vi har fått just de här två barnen! De är ju absolut magiska på alla sätt! Så roliga, snälla, gulliga, tokiga och alldeles underbara. Det är helt fantastiskt att se dem utvecklas och jag blir mer och mer kär i dem för varje dag som går.

 Vad ser du mest fram emot när pojkarna blir äldre?
– Att se hur deras relation utvecklas och att kunna njuta av att vara en familj på fyra. Vågar man säga att man ser fram emot att få sova lite mer också?

”Jag har verkligen drömt om att ha min egen lilla familj”

Vilket är ditt bästa tips till blivande tvillingföräldrar?
– Ta hjälp om ni har möjlighet. Man behöver det. Sedan skulle jag tipsa om att synka barnen i sömn och matning direkt från start. Gör man inte det gör man sig själv en otjänst.

Vad är det bästa och mest onödiga du har köpt till barnen?
– Det bästa varierar beroende på hur gamla de varit men de hade ett aktivitetscentrum som de använde länge och det var guld värt. Det var perfekt att ett barn stod i centret medan man bytte blöja på det andra. 

– Det mest onödiga var att vi hade ett tvillingnest och ett varsitt babynest. Det hade räckt med tvillingnestet.

När känner du dig mest sliten?
– Efter många nätter med extremt lite sömn och så mycket jobb på det. Tack för det, haha!

 När känner du dig som lyckligast?
– När vi ligger i sängen alla fyra och jag tittar på mina tre killar. Min familj. Då dunkar hjärtat extra hårt. Jag har verkligen drömt om att ha min egen lilla familj. 

Ibland hinns det med lite glamour i vardagen, men oftast är det logistik och tidiga morgnar som gäller.
Ibland hinns det med lite glamour i vardagen, men oftast är det logistik och tidiga morgnar som gäller. Foto: Marie Serneholt/Privat

Hur har föräldraskapet förändrat din och Fredrics relation?
– Nu handlar det ju inte bara om oss och våra behov längre. Barnen kommer alltid först och eftersom vi har en rätt krävande situation i och med att vi är tvillingföräldrar gäller det att man hjälps åt och försöker vara ett team. Jag skulle säga att vår relation har tagits till en helt ny nivå, den är djupare än någonsin och vi är inte ”bara” flickvän, pojkvän längre utan även mamma och pappa till våra barn. Vi är familj.

”Att inte tvillingar räknas som två barn är inte klokt”

Klär du ofta pojkarna likadant?
– Nej, väldigt sällan sedan de blev lite större. I början gjorde jag det oftare, men sedan de började på förskolan har jag slutat med det. Våra killar är tvåäggstvillingar och för oss är det viktigt att de inte ses på som endast ”tvillingarna” eller en enhet, utan att de ses på som två individer. De är två syskon som delar födelsedag. Många som själva är tvillingar eller tvillingföräldrar tycker att det är bra att vi klär dem olika.

Hur tänker du kring att låta barnen gå i samma klass, på samma aktiviteter och liknande?
– Vissa av de där sakerna känns alldeles för långt fram för att spekulera i tycker jag. Vi måste ju först och främst se hur de utvecklas och vilka behov de har. Just nu går de på samma avdelning på förskolan, men det är inte alls säkert att de gör det om ett par år. Vi får se.

En del kända mammor får höra elaka kommentarer om sin mammaroll – har du upplevt någon liknande ”mom shaming” sedan du blev mamma?
– Jag har varit väldigt förskonad och det är jag himla glad för. Jag har många som hejar på mig och som ger mig otroligt mycket fina kommentarer och support.

”Tvillingupproret” är tvillingföräldrarnas kamp för att få lika många föräldradagar som föräldrar som får två barn vid olika tillfällen. Idag får de 300 dagar mindre. Vad tycker du om det?
– Om jag säger så här, att inte tvillingar räknas som två barn är inte klokt. 

Nu kan du snart titulera dig barnboksförfattare också – hur fick du idén till ”Tvillingarna Nico & Phille – dubbeltrubbel”?
– Jag har alltid gillat att skriva och det är många som är nyfikna på livet som tvillingförälder. I den här boken får man en liten inblick i hur en dag med Philip och Nicholas kan se ut. Man gör ju allt två gånger till exempel. Det är mycket som är kaos och galenskaper! 

Maries tvillingsöner inspirerade till barnboken ”Nico & Phille”.
Maries tvillingsöner inspirerade till barnboken ”Nico & Phille”. Foto: Marie Serneholt/Privat

Hur hann du skriva en bok med två vildingar där hemma?
– Är det något jag blivit vass på så är det effektivitet. Jag har skrivit när barnen sovit eller när mina föräldrar passat dem.

Vad ser du fram emot mest med boken?
– Jag tycker att det ska bli så roligt att visa den för mina barn! Sedan känns det faktiskt helt overkligt att jag ska lansera en bok. Det är otroligt stort och jag är så tacksam för att jag har fått den möjligheten.

Vad kan du sakna från tiden innan kidsen kom?
– Vetskapen om att få sova ostört VARJE natt, haha!

Här hittar du Marie Serneholts blogg!
Kolla in massa andra kända coola tvillingmorsor!