Årets scenmama: 2010: Zinat Pirzadeh
Årets scenmama: 2010: Zinat Pirzadeh

Årets scenmama 2010: Zinat Pirzadeh

En sann överlevare som tog sig från Iran och ur ett tvångsäktenskap till Sverige och komikerscenen där hon nu är drottning. Hennes verbala briljans, vassa tunga och gränslösa humorattityd gör att hon kan driva med det mest allvarliga och vända det till ett förlösande gapflabb. Tack Zinat för alla skratt!

Vad innebär det för dig att du fått utnämningen Årets scenmama?
– Jag är jättehedrad och känner mig smickrad och tacksam. Det finns massor av mammor som skulle förtjäna ett pris. Jag är en turnerande cirkusmamma och jag har säkert inte varit perfekt enligt många, men jag kämpar. Fast egentligen borde mina söner få pris som står ut med mig.

Vad betyder humor för dig – är det din ventil i samhället?
– Ja, det är jätteviktigt – det är en stark kraft. Ett redskap och vapen om man använder det på rätt sätt. Jag kände mitt ansvar, jag tänkte: ”Hur många kvinnor som har levt under burka får chansen att stå med en mikrofon och prata inför tusentals människor varje vecka?” Jag kände att jag måste ta mitt ansvar och nå ut till alla kvinnor därute. Det finns så många mammor som har det svårt.

Ser du dig själv som en rolig mamma?
– Ja, ibland. Jag tror att jag har fått det från min pappa som är jätterolig. Han drar vitsar hela tiden. Vi har roligt i min familj. Men jag har slutat att prova skämt på min familj, de slipper det nu. För mig går det väldigt bra nu – folk måste ju boka in mig flera gånger eftersom ingen fattade vad jag sa första gången, haha.  

Har dina barn ärvt din humoristiska ådra?
– Armand är djup och poetisk, mer sagolik. Men Caspian, han är en liten rolig och ironisk kille (precis när Zinat säger detta klampar Caspian in i rummet med mammas klackskor på fötterna!). 

Får man skämta om allting? När du roastades om ditt ex Tomas Di Leva blev du lite ledsen, är det okej att skämta med dig om allting?
– Ja, jag är ascool, haha. Nej, men man måste göra det med finess. Man roastar ibland på fel sätt i Sverige, att roasta någon ska ju egentligen vara en sorts hyllning. Men när det blir personpåhopp blir det fel.   

Du har varit förföljd och levt under hot, hur mår du i dag?
– Jag vill helst inte prata om det på grund av stalkers (en 45-årig man har förföljt henne under en längre tid och fick i somras besöksförbud utfärdat mot sig, red:s anm). Min familj har skyddad identitet i dag.   

Berätta om Knut, din kärlek, när ska ni gifta er?
– Vi köpte brudklänningen i dag. Vi har inte bestämt datum än, men vi ska gifta oss på våren. Jag är ihop med en modell, kock och rockstjärna. Det är fantastiskt för mig, en före detta utvisningshotad, hungrig flykting att vara ihop med någon som kan laga mat. Han tränar och jag äter, haha. För första gången har jag kul på riktigt med den personen som jag är tillsammans med och vi kan prata om allt. Att vara med Knut är som att vara tillsammans med en tjejkompis – fast ändå ha värsta loverboyen.

Vill du ha fler barn?
– Ja, jag älskar barn! Vi har redan fem barn tillsammmans så vi får väl se. Jag får nog nöja mig med ett barn till i så fall med tanke på min ålder. Man vet aldrig, jag kanske är gravid nu, haha.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!