Årets papa 2010: Marcus Birro
Årets papa 2010: Marcus Birro

Årets papa 2010: Marcus Birro

Han har tagit sig från missbruk och desperation till att ge andra hopp och tröst i tillvaron. Tiotusentals läsare har följt hans kamp för att äntligen bli pappa. Han står upp för det han tror på och skriver med sitt hjärteblod - även om det allra svåraste och mest privata. Marcus, du är omistlig!

Hallå Marcus, grattis till priset Årets papa! Hur reagerade du när du fick det?  
– Jag blev väldigt glad och stolt. På flera sätt är en sådan här utmärkelse det finaste man kan få. Tänk att få pris i något som är så grymt svårt, att vara pappa. Eller så är det enkelt. Bara tonvis med närvaro.

Du syns och hörs överallt – i tv, på radio, i tidningar och på dina bloggar. När märkte du att folk började känna igen dig på gatan?  
– Rätt sent tror jag. För två år sedan kanske. Sedan har jag ju skrivit och gett ut böcker sedan 1992. Det är tjugo år snart. Det går upp och det går ner. De senaste åren har det dock gått väldigt bra, på flera fronter, både med skrivandet och privat. Mycket har så klart med min nykterhet att göra. När jag slutade dricka frigjordes mängder av tid, glädje, energi och lust att skriva och börja leva ett riktigt liv.

Hur påverkar det dig att andra följer dig och din familjs liv via både dina egna bloggar och Jonnas?
– Det är ingenting jag funderar över. Jag hörde en författarkollega som sade: ”Om man visste hur lite tid folk ägnar åt att tänka på en, skulle man bara bli besviken.” Jag lever efter den devisen. Att sedan människor gärna läser det jag skriver ser jag som en ren bonus, och en väldigt stor ynnest som jag är extremt tacksam och glad över. En författare är ingenting utan sina läsare.

Du lämnar ofta ut dig själv ända in på bara kroppen. Kommer du att fortsätta blogga om familjelivet även när barnen är större och kan läsa själva?
– Jag tror det. Mitt liv handlar om att vara ärlig i det jag gör, och den jag är. Jag har en naiv uppfattning om att det mesta i våra liv är gemensamt, alltså kan andra genom att läsa vad jag skriver få syn på inte bara mig, utan kanske i ännu högre grad sig själva. Det är själva hantverket i skrivandet, detta att lyckas sätta ord på en känsla som du som läsare kan känna igen dig i, men inte tidigare själv lyckats formulera.

Jonna och du har längtat efter och varit gravida med fyra barn, men två av dem dog – Dante och Liten. Hur fattade ni beslutet att berätta om det som hänt er, och vilka reaktioner har ni fått från läsare och lyssnare?
– Det var direkt när det hände mer en överlevnadsstrategi än något annat. Vi skrev eftersom kaoset och sorgen hotade att svämma över oss. När man skriver om sin sorg så sorterar man den och när man sorterar sin sorg får man överblick över sitt liv, och man behöver överblick över sitt liv för att veta hur man ska ta sig igenom det svåra.

Hur pass närvarande är Dante och Liten i era liv i dag?  
– Jag tänker på dem varje dag.

Du har något som gör att folk blir väldigt berörda. Vad tror du själv att det är?
– Läsaren gör halva jobbet själv, genom att våga vara mottaglig för intryck. Mina texter är försök att beskriva tillstånd och saker som andra kan känna igen sig i. Jag är väldigt stolt över att det jag skriver tycks beröra en del. Det är yrkesstolthet för mig, det är därför jag älskar att skriva.

Hur mycket läsarkontakt har du? Svarar du på alla mejl och brev?
– Ja, jag får en del mejl och svarar på allt jag får. Sedan är jag ofta ute och turnerar, uppträder på teatrar och så där. Där möter jag massor av folk och läsare. Det är fantastiskt att komma till en ny stad och sedan möta en massa människor som läst det jag skrivit och vill ge sig ut en blåsig novemberkväll för att lyssna till mig. Jag fattar nog inte det där riktigt än. Det är lite overkligt.

Vad tycker du att en bra pappa ska göra och inte göra?  
– En bra pappa ska vara närvarande. En bra pappa ska heller aldrig bli full när barnet ser på.  

Har du någon förebild när det gäller din roll som pappa, någon som har påverkat dig extra mycket?
– Min egen pappa så klart, som är 70 nu, men fortfarande nyfiken, öppen för det nya, för livet.  

Du har sagt att det tog dig många år att bli en riktig man. Vad kännetecknar en riktig man, tycker du?
– En riktig man är nykter och tolerant. En riktig man älskar ansvaret och sina barn. Han gör ingen skillnad på manligt och kvinnligt och han gör allt han kan för att ta hand om sin familj. Dessutom är han medveten om alla de flyktplaner som följer med manligheten, med att bli pappa och agerar inte på de impulserna varje gång de blommar ut.

Förra hösten skrev du en krönika om att du och Jonna hade det tufft i förhållandet. Vad var det som hände och hur kom ni igenom den jobbiga perioden?  
– Under fyra år kämpade vi för att få barn. Det blev vår mission att få ett barn som överlevde. Sedan fick vi det, efter hårt slit, särskilt för Jonna. Plötsligt tog kriget slut. Plötsligt hade stormen klingat av och vi stod där med Milo vid det lugna vattnet och undrade lite vad vi skulle göra och vad som skulle hända nu. Då sökte vi hjälp. Det tycks föreligga någon sorts skräck för att söka hjälp i Sverige, som om det vore något skamfyllt. Men att söka hjälp är att vara stark. Vi gick i terapi tills vi blev gravida igen… Vår kärlek har överlevt många katastrofer. 

Ger folk dig många förtroenden? Dina texter väcker ofta tankar som börjar: ”Jag minns också när jag kände att...”
– Ja, jag får en hel del förtroenden och det är ju fantastiskt eftersom det betyder att folk i någon mån litar på mig. Det är också en av grundstenarna i skrivandet, detta att våga visa sig som man är så att den man möter kan visa samma. Det är samma stampade jordgolv för oss alla. Vi står på samma botten.

Vad vill du ge Milo och Mimmi att ta med sig ut i livet?
– Att livet verkligen är en fest, och att varje liv är flera olika. Glöm aldrig det. Och att de alltid är värda alla chanser. 

Vad är det bästa man kan göra för sina barn, tycker du?
– Älska dem bortom förstånd och förnuft.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!